Τα μέλη της αμερικανικής Ένωσης της Βιομηχανίας Υπολογιστών και Επικοινωνιών τάχθηκαν στο πλευρό της Apple σε μια νέα νομική διαμάχη με την Qualcomm. Η βρετανική εταιρεία έχει απευθύνει αίτημα προς την αμερικανική Ένωση Διεθνούς Εμπορίου (ITC) απαιτώντας να απαγορευτεί η εισαγωγή iPhone που συναρμολογούνται εκτός ΗΠΑ έχοντας στην καρδιά τους τα ανταγωνιστικά τσιπ της Intel.

Μέλη της Computer & Communication Industry Association είναι η Google, η Amazon, η Microsoft, η Facebook, η Intel αλλά και η Samsung, όχι όμως η Apple. Μια τέτοια απαγόρευση θα προκαλούσε σημαντική αναταραχή στα κανάλια διάθεσης τηλεφώνων και θα έβλαπτε τους καταναλωτές, υποστήριξε η Ένωση. Η Qualcomm δεν αντέδρασε στην παρέμβαση της Ένωσης.

Εάν η ITC δεχτεί αυτό το αίτημα εξαίρεσης, θα συνδράμει την Qualcomm να εκμεταλλευτεί την μονοπωλιακή της ισχύ ώστε να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην Apple, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στις συσκευές, αναφέρει η επιστολή που υπογράφεται από τον επικεφαλής της Ένωσης, Έντ Μπλακ. Διακυβεύεται η διαθεσιμότητα των iPhone και άλλων smartphone σε καλύτερες τιμές, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Qualcomm προμηθεύει με μόντεμ κινητής τηλεφωνίας την Apple για τα iPhone και τα iPad. Οι εταιρείες έχουν εμπλακεί σε μια νομική διαμάχη, στην οποία η Apple αρνείται να αποδεχτεί το επιχειρηματικό μοντέλο της βρετανικής εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο οι πελάτες της καλούνται να υπογράφουν συμφωνίες χρήσης των κατοχυρωμένων τεχνολογιών της, πριν αγοράσουν τα τσιπ της. Η Qualcomm κατηγορεί την Apple ότι επιβάλλει στα εργοστάσια που συναρμολογούν τις συσκευές της, όπως η Foxconn, να παρακρατούν τις πληρωμές για τις πατέντες, με σκοπό να τη βλάψει. Η διαμάχη έχει επιφέρει πλήγμα στις προβλέψεις των κερδών της Qualcomm.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, η Qualcomm μήνυσε την Apple για καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορά σε έξι πατέντες για τεχνολογία που επιτρέπει την ταχύτερη επεξεργασία χωρίς την κατάχρηση της μπαταρίας. Παράλληλα, η Qualcomm ζήτησε από την αμερικανική ITC να απαγορεύσει την εισαγωγή iPhone με τσιπ άλλα πλην των δικών της. Η Apple άρχισε να προμηθεύεται τσιπ από την Intel με το iPhone 7.
{{{related}}}