Ο εκνευρισμός από την ατελείωτη προσπάθεια εντοπισμού μιας δυσεύρετης θέσης στάθμευσης σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Η εφαρμογή Find and Pay της σουηδικής EasyPark υπόσχεται να λύσει το γνωστό πρόβλημα των οδηγών, προβλέποντας τις διαθέσιμες θέσεις ανά περιοχή. Παράλληλα η εύχρηστη εφαρμογή υπολογίζει τον απαιτούμενο χρόνο για την εύρεση μιας πολυπόθητης θέσης και επιτρέπει την ηλεκτρονική πληρωμή του τιμήματος.
Η εφαρμογή βασίζεται σε έναν αλγόριθμο ο οποίος υπολογίζει την πιθανότητα πάρκινγκ ανά οικοδομικό τετράγωνο για κάθε ώρα της ημέρας. «Οι υπάρχουσες λύσεις πλοήγησης βοηθούν τους οδηγούς να βρουν τον προορισμό τους, αλλά υστερούν στην παροχή πληροφοριών που αφορούν τη στάθμευση. Είναι μια πραγματικά εκνευριστική εμπειρία όταν φτάνεις στον προορισμό σου και δεν βρίσκεις κάπου να παρκάρεις» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιόχαν Μπίργκενσον.
Για την ώρα είναι διαθέσιμη σε έκδοση beta και δοκιμάζεται από 500 χρήστες που την έχουν κατεβάσει δοκιμαστικά σε 31 πόλεις, προκειμένου η εταιρεία να βελτιώσει την ακρίβεια των εν λόγω προβλέψεων. Τον Σεπτέμβριο η EasyPark εκτιμά ότι θα είναι έτοιμη ώστε να εισαγάγει το σύστημα στην πόλη της Στοκχόλμης, ενώ στόχος της σε βάθος χρόνου είναι να εξαπλωθεί σε 30 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το τέλος του έτους. Το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη βρίσκονται στα αμέσως επόμενα σχέδιά της που τοποθετούνται στο 2018.



Αισθήσεις VR

Μια συσκευή χειρός ικανή να χαρίζει στους χρήστες της εικονικής πραγματικότητας τη δυνατότητα να αισθάνονται τον πόνο, τη θερμότητα και την ψύξη ανέπτυξαν οι ειδικοί της νοτιοκορεατικής εταιρείας TEGway. H συσκευή Thermoreal θυμίζει ένα κυλινδρικό τηλεχειριστήριο και κουβαλά μια τεχνολογία η οποία μελλοντικά θα μπορούσε, κατά τους επινοητές της, να ενσωματωθεί σε γάντια, καρέκλες, joystick κ.ά.

Στο πλαίσιο των επιτυχών δοκιμών, οι εθελοντές βυθίστηκαν σε εικονικό περιβάλλον.
Αρχικά βούτηξαν σε μια παγωμένη πισίνα, όπου η συσκευή τούς προσέφερε τη δυνατότητα να νιώσουν τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού. Στη συνέχεια είδαν μια φλόγα να τους πλησιάζει και ένιωσαν τη θερμότητα στην παλάμη τους. Σε μια τρίτη δοκιμή, οι χρήστες του Thermoreal ένιωσαν τον πόνο, καθώς η συσκευή ενεργοποιούσε τόσο τη θερμότητα όσο και την ψύξη παράλληλα.

Το δαχτυλίδι της μνήμης

Ονομάζεται Token Ring, συνδέεται με διάφορες συσκευές και αναλαμβάνει να υπενθυμίζει στον κάτοχό του σημαντικά καθημερινά πράγματα – από το πού έχει αφήσει τα κλειδιά του μέχρι τον κωδικό του υπολογιστή του – ενώ του επιτρέπει να κλειδώνει το σπίτι του με μια απλή χειρονομία. Μέσα από τη συνοδευτική εφαρμογή για smartphone μάλιστα, ο κάτοχός του μπορεί να το συνδέσει με διάφορες συσκευές ή ακόμη και με την πιστωτική του κάρτα.

Το hi-tech κόσμημα αξίας 250 δολαρίων (δηλαδή περίπου 219 ευρώ) συνοδεύεται από δικλίδες ασφαλείας ώστε σε περίπτωση κλοπής να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ξεκλειδώνει μόνο αν ο κάτοχός του πιστοποιήσει την ταυτότητά του σαρώνοντας τα δακτυλικά του αποτυπώματα αλλά και πραγματοποιώντας τον μυστικό κωδικό… χειρονομιών που έχει αποθηκεύσει.



Αυτόνομα… περιπολικά

Στους δρόμους μέχρι το τέλος του έτους ετοιμάζονται να βγουν τα αυτόνομα περιπολικά της αστυνομίας του Ντουμπάι, με στόχο τον εντοπισμό υπόπτων. Τα οχήματα τα οποία θα κινούνται από μόνα τους, θα συνοδεύονται από ένα «έξυπνο» βιομετρικό λογισμικό ικανό να σαρώνει τα πρόσωπα των περαστικών και να τα ταυτοποιεί με τη βάση δεδομένων της αστυνομίας.

Σε περίπτωση μάλιστα που η παρακολούθηση από εδάφους δεν είναι αρκετή, τα αυτόνομα οχήματα θα απελευθερώνουν ένα drone ώστε να περιπολεί την περιοχή από ψηλά.

Πριν από μερικές μέρες οι Αρχές είχαν παρουσιάσει έναν ρομποτικό αστυνομικό, ο οποίος σύμφωνα με τον επίσημο σχεδιασμό αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κυρίως στις τουριστικές περιοχές του εμιράτου για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των ρομπότ κατά 25% στο σώμα της αστυνομίας μέχρι το 2030» τόνισε ο Μπριγκάντιερ Κάλενταλ Ραζούκι, επικεφαλής Εξυπνων Συστημάτων της αστυνομίας του Ντουμπάι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ