Η αγγαρεία του σουπερμάρκετ, που πολλές φορές καταλήγει στην αγορά άχρηστων προϊόντων, έφτασε στο τέλος της. Ο λόγος για τις μίνι κάμερες της Bosch, οι οποίες εγκαθίστανται στο εσωτερικό των ψυγείων επιτρέποντας στους καταναλωτές να «βλέπουν» το περιεχόμενό τους από το smartphone τους, ενόσω ψωνίζουν. Οι χρήστες μάλιστα μπορούν να εστιάσουν και να… πλησιάσουν συγκεκριμένα προϊόντα για να δουν π.χ. πόσα αβγά υπάρχουν.

Πρόκειται για μια σειρά από γκάτζετ που παρουσίασε ο γερμανικός κολοσσός, στο πλαίσιο της «έξυπνης» κατοικίας όπου ο χώρος του σπιτιού θα αποτελεί ένα δικτυωμένο οικοσύστημα ανάμεσα σε οικιακές συσκευές και το smartphone του κατόχου τους. Μεταξύ αυτών, θα βρίσκονται συσκευές οι οποίες θα επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη του σπιτιού μέσω του κινητού του να μιλάει με τους ντελιβεράδες που θα φτάνουν στην πόρτα, ακόμα και αν ο ίδιος δεν βρίσκεται εκεί. Κάτι τέτοιο θα του επιτρέπει να δίνει τις απαραίτητες οδηγίες (π.χ. να αφήσει ο ντελιβεράς το πακέτο στον γείτονα κ.τ.λ.) ή να διώχνει τυχόν ανεπιθύμητους επισκέπτες ή πλασιέ. Παρά την κρίση, η Bosch ανακοίνωσε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αξιοπιστία των προϊόντων της παραμένει σταθερή και ότι ελπίζει η σειρά των νέων γκάτζετ να καταφέρει να διατηρήσει τις πωλήσεις της κατηγορίας των καταναλωτικών αγαθών σε υψηλά επίπεδα.

Πλοήγηση αεροδρομίου!

Ενα τελευταίο καφεδάκι πριν από την πτήση απαιτείται. Ενα τελευταίο καφεδάκι όμως σε ένα γιγάντιο αεροδρόμιο θα μπορούσε ίσως να στοιχίσει την πτήση. Για τον λόγο αυτόν, οι υπεύθυνοι του βρετανικού αεροδρομίου του Γκάτγουικ στο Λονδίνο αποφάσισαν να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες δημιουργώντας μια εφαρμογή που να τους καθοδηγεί προκειμένου να βρίσκουν την πύλη τους εγκαίρως. Για την αποτελεσματική λειτουργία του app επαυξημένης πραγματικότητας, το οποίο έχει δημιουργηθεί στο πρότυπο του διαδραστικού παιχνιδιού για smartphones Pokemon Go, έχουν τοποθετηθεί στον χώρο του αεροδρομίου πάνω από 2.000 «φάροι» μετάδοσης δεδομένων. Κάτι τέτοιο επιτρέπει την εύκολη πλοήγηση μέσα στο κτίριο μέσω ενός πιο αξιόπιστου και διασκεδαστικού τρόπου, συγκριτικά με το απλό GPS.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του αεροδρομίου, η νέα υπηρεσία πλοήγησης δεν θα συλλέγει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των επιβατών, ωστόσο στοιχεία γύρω από την κίνηση του αεροδρομίου θα μπορούσαν να βοηθήσουν ως προς την ομαλότερη λειτουργία.

Η ενέργεια στο… παραπέντε

Τη μεγαλύτερη «φάρμα» αιολικής ενέργειας με γιγάντιους… αετούς, που θυμίζουν παραπέντε, ικανή να ηλεκτροδοτεί περί τα 5.000 σπίτια, ετοιμάζει η Βρετανία ως το 2020. Το πράσινο εγχείρημα θα αποτελείται από 20 χαρταετούς, οι οποίοι θα πετούν σε ζευγάρια κάνοντας κύκλους σε ταχύτητα 160 χλμ./ώρα σε ύψος που θα αγγίζει τα 300 μέτρα.

Το μυστικό θα κρύβεται στην κυκλική τους κίνηση και στο σχοινί που θα τους δένει με μια γεννήτρια στο έδαφος. Οι αετοί θα αποδεσμεύονται και θα πετούν εναλλάξ για τη διασφάλιση μιας διαρκούς κίνησης που θα τροφοδοτεί τη γεννήτρια. Οι ειδικοί της εταιρείας Kite Power Systems (KPS), που βρίσκεται πίσω από την ευρηματική ιδέα, θεωρεί ότι μια τέτοια κατασκευή θα μπορούσε να δημιουργηθεί ιδανικά στη Σκωτία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Περισσότερες πληροφορίες ωστόσο γύρω από το σημείο κατασκευής της ενεργειακής φάρμας αναμένεται να ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η KPS έχει τη στήριξη της Shell και έχει επιτυχώς δοκιμάσει το σύστημα σε κλίμακα 40 kW, ενώ ετοιμάζει δοκιμή σε μια εκδοχή 500 kW εφέτος το καλοκαίρι στη Νοτιοδυτική Σκωτία. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία μιας φάρμας με συστήματα ισχύος 10.500 kW, τα οποία θα βρίσκονται σε απόσταση 600 μέτρων μεταξύ τους.

Τηλέφωνο που φτιάχνει και καφέ;

Για τους λάτρεις της τεχνολογίας που δηλώνουν εθισμένοι στην καφεΐνη, μια πιθανή λύση ίσως θα ήταν η Mokase: μια θήκη για smartphones η οποία, σύμφωνα με τους επινοητές της, μπορεί να φιλοξενήσει στο εσωτερικό της μια δόση καφέ.

Η θήκη από θερμομονωτικό υλικό φιλοξενεί μια λεπτή κάψουλα καφέ και την απαραίτητη ποσότητα νερού για την παρασκευή ενός εσπρέσο. Το μόνο που έχει να κάνει ο κάτοχός της είναι να δώσει την εντολή μέσω του συνοδευτικού app και να γείρει τη συσκευή του προκειμένου ο ζεστός καφές να τρέξει από την ειδική οπή στο φλιτζανάκι.
Η επαναστατική ιδέα ανήκει (φυσικά) στην ιταλική εταιρεία Smart K από τη Νάπολι. Στις αρχές Μαΐου ξεκίνησε την καμπάνια της μέσω Kickstarter, η οποία όμως σύντομα ανεστάλη χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ