Τη δυνατότητα να «ζήσουν» σε καταυλισμό των Βίκινγκς με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας (VR) θα έχουν οι επισκέπτες του Μουσείου του Γιορκσάιρ, από τις 19 Μαΐου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Ειδικοί από τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Γιορκ έβαλαν κάτω τα τελευταία ευρήματα της αρχαιολογικής τους μελέτης και δημιούργησαν μια εμπειρία εικονικής ξενάγησης αφιερωμένη στους ατρόμητους κατακτητές του Βορρά.
Το σενάριο της ξενάγησης με τίτλο «Viking: Rediscover the Legend», κατά τους ερευνητές, βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξαν οι ίδιοι από τον καταυλισμό που διατηρούσαν οι Βίκινγκς στο Τόρκσεϊ στις όχθες του ποταμού Τρεντ, στο Λίνκολνσαϊρ, μεταξύ 872 και 873 μ.Χ. Το εικονικό ταξίδι στον χρόνο, που δημιουργήθηκε από το Μουσείο του Γιορκσάιρ σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο, βασίζεται σε πραγματικά αντικείμενα που εντοπίσθηκαν από αρχαιολόγους στο συγκεκριμένο σημείο. Μεταξύ των περίπου 1.000 ευρημάτων, βρίσκονται 300 πούλια από μόλυβδο και 300 νομίσματα, από τα οποία τα 100 ήταν ασημένια, αραβικής προέλευσης. Βρέθηκαν επίσης 50 κομμάτια ασήμι, θραύσματα από καρφίτσες και ράβδους και καλοδουλεμένα αντικείμενα από χρυσό.
«Βουτιά» στο παρελθόν

Οι επισκέπτες του μουσείου, φορώντας τις μάσκες VR, εισέρχονται στον πολεμικό καταυλισμό και έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν την καθημερινότητα των αιμοσταγών κατακτητών, συνοδεία όλων των απαραίτητων οπτικών και ηχητικών ερεθισμάτων.
«Οι φοβερές αυτές εικόνες προσφέρουν μια εντυπωσιακή γεύση από όλα όσα συνέβαιναν τη συγκεκριμένη εποχή» εξηγεί ο καθηγητής Τζούλιαν Ρίτσαρντς. «Οι Βίκινγκς σάρωναν τα παραθαλάσσια μοναστήρια και επέστρεφαν στη Σκανδιναβία τον χειμώνα. Αργότερα, κατά τον 9ο αιώνα επέστρεψαν μαζικά και αποφάσισαν να μείνουν. Κάτι τέτοιο έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι δεν σχεδίαζαν μόνο να επιτεθούν και να λεηλατήσουν περιοχές αλλά να τις ελέγχουν και να τις κατακτήσουν». «Ο καταυλισμός των Βίκινγκς στο Τόρκσεϊ ήταν κάτι πολύ πιο σημαντικό από ένα τσούρμο πολεμιστών. Ηταν μια τεράστια βάση, μεγαλύτερη από τις περισσότερες σύγχρονες πόλεις, πλήρως οργανωμένη με εμπόρους, οικογένειες, εορτασμούς και διασκέδαση» προσθέτει ο ειδικός. «Βάσει των ευρημάτων που έχουν εντοπισθεί στο συγκεκριμένο σημείο, γνωρίζουμε ότι εκεί επισκεύαζαν τα πλοία τους και έλιωναν το χρυσάφι και το ασήμι που συγκέντρωναν για να φτιάξουν ράβδους, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν στο εμπόριο. Με τη βοήθεια ανιχνευτών μετάλλου έχουν επίσης εντοπισθεί πούλια, προφανώς από κάποιο παιχνίδι που έπαιζαν. Κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι τόσο οι Βίκινγκς όσο και τα γυναικόπαιδα που ζούσαν εκεί αφιέρωναν χρόνο στο να παίζουν παιχνίδια εν αναμονή της νέας τους κατακτητικής εκστρατείας».
Αν και οι απόψεις των ερευνητών γύρω από την ακριβή τοποθεσία και το μέγεθος του καταυλισμού διίστανται, η νέα μελέτη των ειδικών η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «The Antiquaries Journal» έχει φέρει στο φως νέα στοιχεία που θα μπορούσε να αποκαλύψουν την πραγματική του εικόνα. Οι επιστήμονες θεωρούν μάλιστα ότι η περιοχή όπου είχαν εγκατασταθεί οι Βίκινγκς καταλάμβανε μια έκταση αντίστοιχη 75 γηπέδων ποδοσφαίρου.

HeliosPlus