Ονομάζεται Jia Jia ή αλλιώς Robot Goddess (ρομποτική θεά) και είναι το ρεαλιστικό ανδροειδές ρομπότ που δημιούργησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας. Πέρα από ωραία εμφάνιση, η Jia Jia φαίνεται ότι διαθέτει και πνεύμα καθώς με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να κάνει διάλογο με τον συνομιλητή της και να εκφράζει τα συναισθήματά της με τις εκφράσεις του προσώπου της.
Η ρομποτική γυναίκα με την παραδοσιακή στολή στις αρχές του έτους μάγεψε τους πάντες με τις ικανότητες και τη χάρη της στο οικονομικό συνέδριο της UBS που πραγματοποιήθηκε στη Σανγκάη. Πριν από μερικές ημέρες εντυπωσίασε και πάλι, αυτή τη φορά παραχωρώντας μια συνέντευξη μέσω Skype στον δημοσιογράφο και συνιδρυτή του αμερικανικού περιοδικού τεχνολογίας «Wired», Κέβιν Κέλι. Σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από την Jia Jia, οι απαντήσεις της ήταν αυθόρμητες και δεν βασίζονταν σε προσυμφωνημένες ερωτήσεις. «Υπήρχε κάποια καθυστέρηση και σύγχυση, οι οποίες οφείλονταν στο δίκτυο του Skype» αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας της Jia Jia, Τσεν Σιαοπίνγκ. «Πέραν αυτού, θεωρώ ότι η συνομιλία ήταν επιτυχημένη. Θα βαθμολογούσα την Jia Jia με 70 μονάδες στις 100 για τις επιδόσεις της. Τέτοιου είδους ζωντανές και αυθόρμητες συνεντεύξεις θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά ως προς την περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη των ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη».

Ενα Batmobile για τη NASA

Ενα «διαστημικό» όχημα έκανε την εμφάνισή του στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριδα πριν από μερικές ημέρες, με αποτέλεσμα τα social media να πάρουν… φωτιά, και μαζί όλα τα πιθανά σενάρια περί κατάκτησης του Αρη.

Το γιγάντιο rover που θυμίζει το Batmobile, το άτρωτο όχημα του Batman, αποτελεί ένα concept όχημα που δημιουργήθηκε κατόπιν πολλής μελέτης από τη NASA και την εταιρεία Parker Brothers Concepts, η οποία δημιουργεί οχήματα για ταινίες. Αν και θα πληρούσε τις προδιαγραφές για μια αποστολή στον κόκκινο πλανήτη, το όχημα κατασκευάστηκε για την εκπαιδευτική περιοδεία της NASA «Summer of Mars» στις ΗΠΑ.

To Batmobile από άλλον πλανήτη έχει μήκος 8,5 μ., πλάτος 4 μ. και βάρος 2,2 τόνους, κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ανθρακόνημα και αλουμίνιο.

Στο εσωτερικό μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις αστροναύτες, ενώ στο πίσω μέρος του υπάρχει ένα αποσπώμενο εργαστήριο. Οι έξι τροχοί του έχουν διάμετρο 1,3 μ. και πλάτος 75 εκ., ενώ φέρουν ειδικά σχεδιασμένες εγκοπές οι οποίες επιτρέπουν στην άμμο να γλιστρά στο εσωτερικό τους διευκολύνοντας την κίνηση στην επιφάνειά της.

Αυτόνομο πλοίο

Στη ναυπήγηση του πρώτου αυτόνομου φορτηγού πλοίου ανακοίνωσε ότι προχωρεί η εταιρεία λιπασμάτων Yara από τη Νορβηγία. Το ηλεκτροκίνητο πλοίο μηδενικών ρύπων θα ονομάζεται Yara Birkeland και σύμφωνα με τους δημιουργούς του αναμένεται να ξεκινήσει τα ταξίδια του το 2018 σε πρώτη φάση με πλήρωμα, ενώ μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι θα μπορεί να ταξιδεύει αυτόνομα.

«Καθημερινά, για τη μεταφορά προϊόντων από τις εγκαταστάσεις μας στο Πόρσγκρουν (Νορβηγία) σε λιμάνια στο Μπρέβικ και το Λάρβικ, από όπου προωθούμε προϊόντα σε πελάτες ανά τον κόσμο, απαιτούνται πάνω από 100 δρομολόγια ντιζελοκίνητων φορτηγών. Με αυτό το νέο, αυτόνομο, ηλεκτροκίνητο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ μεταφέρουμε τα φορτία από τον δρόμο στη θάλασσα, μειώνοντας έτσι τον θόρυβο, τη σκόνη και τους ρύπους και ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια των τοπικών δρόμων» εξηγεί ο Σβέιν Τόρε Χόλσεθερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Yara. Πέραν του ηλεκτρικού του χαρακτήρα, των ισχυρών μπαταριών και των συστημάτων πρόωσης, το Yara Birkeland θα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες και προηγμένα συστήματα ούτως ώστε να δέχεται εντολές μέσω τηλεχειρισμού αλλά και να μπορεί να εκτελεί λειτουργίες αυτόνομα. Στο ενδιαφέρον εγχείρημα της Yara συμμετέχει και η εταιρεία θαλάσσιας τεχνολογίας Kongsberg, με στόχο την «καινοτομία που θα αποβλέπει στην προστασία του πλανήτη».

Γεμάτη μπαταρία στο πεντάλεπτο

Πέντε λεπτά μπορεί να είναι αρκετά για το «φουλάρισμα» της άδειας μπαταρίας του smartphone, υποστηρίζει η ισραηλινή εταιρεία StoreDot. Δύο χρόνια έπειτα από τα αποκαλυπτήρια μιας ογκώδους συσκευής αστραπιαίας φόρτισης, η start-up από το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι το 2018 πρόκειται να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή της FlashBattery: μιας μπαταρίας για smartphones ικανή να γεμίζει σε μόλις πέντε λεπτά.

Η ίδια εταιρεία μάλιστα ετοιμάζει άλλη μια μπαταρία-«αστραπή» η οποία προορίζεται για ηλεκτροκίνητα οχήματα και θα μπορεί πάλι να γεμίζει σε μόλις πέντε λεπτά. Το μυστικό κρύβεται στην τεχνολογία NanoDots που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και είναι ικανή να δεκαπλασιάζει την ισχύ της μπαταρίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ