Κυκλάδες, Οπως πετάει ο γλάρος
Φωτογραφία/επιμέλεια: Πηνελόπη Ματσούκα

Εκδόσεις Ανάβαση, 2016
σελ. 260, τιμή 44 ευρώ

Ενα καταγάλανο λεύκωμα με πλούσιο κυκλαδίτικο άρωμα, από τις εκδόσεις Ανάβαση, μας εισάγει στο ελληνικό καλοκαίρι. Μέσα από εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες, το λεύκωμα «Κυκλάδες, όπως πετάει ο γλάρος» μάς «βουτά» κυριολεκτικά στην άγρια και παράλληλα ανεπιτήδευτη ομορφιά της περιοχής. Με τη βοήθεια ιστορικών, αρχαιολόγων και γεωλόγων, το σκληρόδετο λεύκωμα μας ταξιδεύει στο μοναδικό τοπίο του Αιγαίου και μας αποκαλύπτει όλα όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για τα κυκλαδονήσια, παραθέτοντας πολύτιμες πληροφορίες γύρω από την ιστορία, τη γεωλογία και τον αρχαιολογικό τους πλούτο.

Οι 350 εναέριες λήψεις από γνωστά αλλά και άγνωστα μέρη από την Αμοργό, την Ανάφη, την Ανδρο, την Ιο, την Κέα, την Κίμωλο και την Πολύαιγο, την Κύθνο, τη Μακρόνησο και τη Γυάρο, τη Μήλο και την Αντίμηλο, τις Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Κέρος, Δονούσα), τη Μύκονο, τη Δήλο, τη Ρήνεια, τη Νάξο, την Πάρο και την Αντίπαρο, τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά, τη Σέριφο, τη Σίκινο, τη Σίφνο, τη Σύρο, την Τήνο και τη Φολέγανδρο, αναδεικνύουν αρμονία που επικρατεί ανάμεσα σε θάλασσα, ουρανό και γη, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του φωτός.
Το λεύκωμα ξεκίνησε το ταξίδι του προς τους αναγνώστες με μια ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ιδρυμα Ευγενίδου. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας δρ Χρίστος Ντούμας, ο γεωλόγος-ηφαιστειολόγος δρ Γιώργης Βουγιουκαλάκης από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ο ιστορικός-οθωμανολόγος δρ Κωνσταντίνος Θανασάκης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο καθηγητής Νικήτας Νικητάκος από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανέδειξαν τη γεωλογική και ιστορική σημασία των Κυκλάδων μέσα στον χρόνο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ