Τη φουτουριστική του εφεύρεση Flyboard Air δοκίμασε πάνω από τη θάλασσα, στη Σοσέ λε Πεν της Νότιας Γαλλίας, ο Φράνκι Ζαπάτα. Το καινοτόμο «μονοθέσιο» όχημα για ορθίους, όπως φαίνεται και στην επίμαχη φωτογραφία, κινείται ανεξάρτητα, χωρίς καλώδια και σωλήνες, απογειώνεται και παραμένει στον αέρα πάνω από τα νερά δημιουργώντας κυματισμούς.
Σύμφωνα με τον επινοητή του, το Flyboard Air επιτρέπει στον… αναβάτη του να πετάει στους αιθέρες σε ύψος που αγγίζει τα 3.000 μέτρα –δηλαδή σχεδόν οκτώ φορές πάνω από το Empire State Building στη Νέα Υόρκη (381 μ.). Το ιπτάμενο όχημα αυστηρά για ένα άτομο, βασίζεται σε μια Ανεξάρτητη Μονάδα Ωθησης, η οποία του επιτρέπει να πετάει για 10 λεπτά με μέγιστη ταχύτητα τα 150 χλμ./ώρα.
Η τελευταία δοκιμή του Flyboard Air, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου, κατεγράφη σε βίντεο όπου ο γάλλος λάτρης των θαλάσσιων σπορ φαίνεται να αιωρείται στα 50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας για κάτι λιγότερο από επτά λεπτά.
Πριν από μερικά χρόνια, ο Ζαπάτα είχε δημιουργήσει το απλό Flyboard: μια συσκευή η οποία επιτρέπει στον χρήστη της να πραγματοποιεί εντυπωσιακές φιγούρες τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό, μιμούμενος τα δελφίνια.
Το Flyboard Air δεν πρόκειται να διατεθεί άμεσα προς πώληση, ενώ άγνωστη παραμένει η τιμή του. Η απλή θαλάσσια εκδοχή του ωστόσο κυμαίνεται μεταξύ 2.600 και 12.000 δολαρίων (περίπου 2.440-11.300 ευρώ).



Κυματιστό ρομπο-σκουλήκι

Ενα ρομποτικό σκουλήκι, προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης, το οποίο έρπει και κολυμπάει… κυματιστά, δημιούργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν στη Νεγκέβ, στο Ισραήλ. Το ρομποσκουλήκι SAW (Single Actuator Wave-like robot) μπορεί να κινείται προς τα εμπρός και προς τα πίσω, να κινείται επιτυχώς μέσα σε στενά τούνελ και να αποφεύγει εμπόδια τόσο στο έδαφος όσο και μέσα στο νερό.

«Τα τελευταία 90 χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να μιμηθούν μηχανικά την κίνηση του κύματος» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ντέιβιντ Ζαρούκ. «Εμείς καταφέραμε να βρούμε μια απλή αλλά παράλληλα μοναδική λύση, η οποία επιτρέπει στα ρομπότ, ανεξαρτήτως μεγέθους, να κινούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο, με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς. Για παράδειγμα, μεγαλύτερα ρομπότ θα μπορούν να παίξουν τον ρόλο διασωστών, ενώ μικροσκοπικές εκδοχές τους θα μπορούν να «ταξιδέψουν» μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό για ιατρικούς σκοπούς».



Alexa, άλλαξε κανάλι!

Η τηλεοπτική υπηρεσία της Amazon όπως φαίνεται απέκτησε και ιδιαιτέρα γραμματέα. Συγκεκριμένα, η νέα, ανανεωμένη συσκευή Fire TV Stick, πέρα από 30% ταχύτερη και αποδοτικότερη, έρχεται εξοπλισμένη με μικρόφωνο επιτρέποντας έτσι την αλλαγή καναλιού με τη βοήθεια της… Alexa – της προσωπικής βοηθού του αμερικανικού κολοσσού.

Σύμφωνα με την Amazon, ο χρήστης δεν θα χρειάζεται πλέον να κουνήσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι καθώς θα μπορεί να αλλάξει κανάλι, να περιηγηθεί στο τηλεοπτικό περιεχόμενο ή ακόμα και να «τρέξει» το πρόγραμμα με μια φωνητική εντολή. Ετσι οι τηλεθεατές θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να πουν προφορικά στη συσκευή να… γυρίσει την ταινία πίσω κατά 10 λεπτά ή να τους προτείνει ταινίες θρίλερ. Τέλος, η Alexa θα μπορεί επιπλέον να διαβάζει τους τίτλους των ειδήσεων στους χρήστες ή να βάζει υπενθυμίσεις γύρω από το διαθέσιμο τηλεοπτικό περιεχόμενο.



Αερόσακος για iPhone

Χορηγήθηκε στις 4 Απριλίου το πολυαναμενόμενο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Apple, κατά το οποίο ο αμερικανικός κολοσσός θα είναι σε θέση να κατασκευάζει αποκλειστικά έναν «αερόσακο» για το iPhone. Η αρχική αίτηση είχε κατατεθεί στην αρμόδια αμερικανική Αρχή τον Μάιο του 2014. Σε αυτήν περιγραφόταν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα… σωτηρίας του smartphone σε περίπτωση πτώσης, το οποίο ενεργοποιείται μέσω του επιταχυνσιόμετρου της συσκευής με σκοπό την ομαλή προσγείωση χωρίς φθορές.

Το σύστημα διάσωσης θα τοποθετείται στις τέσσερις γωνίες της συσκευής και θα φουσκώνει μαξιλαράκια που θα είναι κατασκευασμένα από αφρό, πλαστικό, λάστιχο ή άλλα υλικά. Ο καινοτόμος αερόσακος θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί στο νερό σώζοντας το iPhone από βέβαιο «πνιγμό».

Για την ώρα πάντως η εταιρεία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της αν πρόκειται να προχωρήσει στην άμεση εμπορευματοποίηση της πατέντας της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ