Ίσως ήταν η πιο ονειρική πτήση στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας: η πρώτη εμπορική πτήση για την παρατήρηση του Νότιου Σέλαος προσγειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Ζηλανδία, με 130 εντυπωσιασμένους επιβάτες να μοιράζονται την εμπειρία τους στα κοινωνικά μέσα.

Η οκτάωρη πτήση τσάρτερ αναχώρησε την Πέμπτη από το Σάουθ Άιλαντ της Νέας Ζηλανδίας και πέταξε κατά μήκος του 62ου νότιου παράλληλου (λίγο βόρεια της Αυστραλίας) εκεί όπου το ουράνιο υπερθέαμα ήταν σχεδόν εγγυημένο.

«Ταξιδέψαμε τα δύο τρίτα της απόστασης μέχρι τον Νότιο Πόλο, είδαμε το απίστευτο θέαμα του Νότιου Σέλαος, τραβήξαμε υπέροχες φωτογραφίες και γυρίσαμε σπίτι πάνω στην ώρα για πρωινό» είπε στο νεοζηλανδικό κανάλι TVNZ ο διοργανωτής του ταξιδιού Δρ Ίαν Γκρίφιν.

Τα εισιτήρια για το Boeing 767 κόστισαν 4.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (2.600 ευρώ) στην οικονομική θέση και 8.000 στη Business Class.

To βόρειο και το νότιο σέλας οφείλονται σε πρωτόνια και ηλεκτρόνια που εκπέμπονται από τον Ήλιο, εκτρέπονται προς τους πόλους από το γήινο μαγνητικό πεδίο και συγκρούονται με μόρια ψηλά στην ατμόσφαιρα: η διέγερση του οξυγόνου δίνει πράσινες ή καφεκόκκινες λάμψεις, ανάλογα με την ενέργεια της σύγκρουσης, ενώ το άζωτο δίνει μπλε ή κόκκινες.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του TVNZ που συμμετείχε στο ταξίδι, οι επιβάτες πέρασαν περίπου τέσσερις ώρες θαυμάζοντας τα φωτεινά πέπλα.

«Πολλοί συμπεριφέρονταν σαν παιδιά τα Χριστούγεννα» είπε.

Μετά την επιτυχία της περυσινής εξόρμησης, οι διοργανωτές προγραμματίζουν μια ανάλογη πτήση για του χρόνου.