H ευρωπαϊκή αυλαία της κινητής τηλεφωνίας άνοιξε για άλλη μια φορά στη Βαρκελώνη. Η καθιερωμένη έκθεση Mobile World Congress 2017 (27 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου) μαγνήτισε για πολλοστή φορά τα βλέμματα, αποκαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, έξυπνες συσκευές που τα κάνουν όλα και στοιχίζουν κάτι παραπάνω, άλλες που θυμίζουν κάτι από το παρελθόν, αλλά και «δικτυωμένα» οχήματα από το μέλλον!

Γοητεία ρετρό

Μπορεί χρόνο με τον χρόνο οι απαιτήσεις στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας να αυξάνονται, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι νοσταλγούν στοιχεία από συσκευές του παρελθόντος.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την επανακυκλοφορία του ιστορικού Nokia 3310, το οποίο μάλιστα θα συνοδεύεται και από το θρυλικό φιδάκι! Το επιτυχημένο κινητό είχε κάνει το ντεμπούτο του το 2000, καταγράφοντας αστρονομικές πωλήσεις που άγγιζαν τις 126 εκατ. συσκευές. Η νέα και εμφανώς αδυνατισμένη συσκευή του πρώην φινλανδικού κολοσσού, που από τον Απρίλιο του 2014, όταν και ολοκληρώθηκε η εξαγορά του, εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft, αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017 με αναβαθμισμένη έγχρωμη οθόνη 2,4 ιντσών (αντί της ασπρόμαυρης 1,5 ιντσών οθόνης που είχε στο παρελθόν), πλήκτρα, ραδιόφωνο, κάμερα 2 MP και τιμή που δεν θα ξεπερνάει τα 50 ευρώ.

Ο «γαλαξίας» μεγαλώνει

Η γαλαξιακή οικογένεια της Samsung διευρύνεται και αποκτά νέα μέλη. Ο λόγος για το νέο Galaxy Tab S3 με ανάλυση 4Κ και οθόνη μεγέθους 9,7 ιντσών και το Galaxy Book: ένα υβρίδιο τάμπλετ με πληκτρολόγιο, που υπόσχεται να βάλει όσους σκοπεύουν να αγοράσουν λάπτοπ σε σκέψεις. Το hi-tech «βιβλίο» της Samsung θα διατεθεί σε δύο εκδόσεις –μία των 10,6 ιντσών με οθόνη TFT LCD και μία πιο ενισχυμένη, των 12 ιντσών, με οθόνη Super AMOLED -, θα τρέχει Windows 10, θα συνοδεύεται από γραφίδα S Pen και θα υποστηρίζει περιεχόμενο HDR (High Dynamic Range – Υψηλό Δυναμικό Εύρος).

Παράλληλα, η Samsung ανακοίνωσε το νέο Gear VR powered by Oculus, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα ειδικό χειριστήριο που θα μπορούσε να παραπέμπει στο «πάντρεμα» του χειριστηρίου του Oculus, Τouch, με εκείνου του HTC Vive.

Βουρ στην οθόνη

Η νέα πρόταση της LG, μετά το περυσινό «σπονδυλωτό» G5, επενδύει στην οθόνη. Το φρέσκο LG G6, πέρα από Android 7.0 Nougat, διαθέτει FullVision οθόνη 5,7 ιντσών (ανάλυσης 2.880 x 1.440 p), ικανή να υποστηρίζει την πρωτόγνωρη για smartphone αναλογία 18:9.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συσκευή προσφέρει «μεγαλύτερη επιφάνεια θέασης και καλύτερη εμπειρία εμβύθισης κατά την παρακολούθηση βίντεο αλλά και την απόλαυση βιντεοπαιχνιδιών». Το LG G6 συνοδεύεται ακόμη από επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 821, 4 GB RAM, εμπρόσθια κάμερα 5 ΜΡ και «διπλή» οπίσθια 13 ΜΡ με ευρυγώνιο φακό 125 μοιρών και μπαταρία 3.300 mAh.


Κάμερα για επαγγελματίες

Την πολυετή τεχνογνωσία της στις φωτογραφικές μηχανές αποφάσισε να κλείσει η Sony σε ένα smartphone. To νέο Xperia XZ Premium, με την υπερκάμερα και το σύστημα MotionEye που διαθέτει, είναι σε θέση να απαθανατίζει την κίνηση με τρόπο που δεν μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο μάτι. Πρόκειται για το πρώτο smartphone με αισθητήρα Exmor RS, που επιτρέπει στη συσκευή να καταγράφει 960 καρέ το δευτερόλεπτο, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα αναπαραγωγής του βίντεο σε εξαιρετικά αργή κίνηση άνευ προηγουμένου.

Οχήματα στον «αυτόματο πιλότο»

Πέρα από έξυπνες συσκευές, στην εφετινή έκθεση έκαναν την εμφάνισή τους και αυτόνομα οχήματα. Το αγωνιστικό Robocar, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αποτελεί το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτόνομο όχημα στον κόσμο. Είναι προικισμένο με μια σειρά από εντυπωσιακά τεχνολογικά προσόντα, τα οποία λειτουργούν χάρη στην υψηλή νοημοσύνη του συστήματος Drive PX2 της Nvidia –μιας ανοιχτής πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης για αυτοκίνητα, ικανής να εκτελεί 24 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο. Το Robocar διαθέτει πέντε αισθητήρες LiDAR, 18 υπερηχητικούς αισθητήρες, έξι κάμερες τεχνητής νοημοσύνης και δορυφορικής πλοήγησης και έχει μέγιστη ταχύτητα 320 χλμ./ώρα.

Η Peugeot πάλι παρουσίασε το Instinct: ένα concept υβριδικού οχήματος από το μέλλον. Πρόκειται για ένα τετραθέσιο αυτοκίνητο με φουτουριστικό σχεδιασμό, ισχύ 300 ίππων και δυνατότητα οδήγησης με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους (drive boost, drive relax, autonomous soft και autonomous sharp), ανάλογα με τη διάθεση και τις ανάγκες του οδηγού. Το εν λόγω σύστημα λειτουργεί σε συνδυασμό με την cloud υπηρεσία Arktik της Samsung, προκειμένου το όχημα να μπορεί να συλλέγει στοιχεία και πληροφορίες από συνδεδεμένες συσκευές (όπως π.χ. έξυπνα ρολόγια) που θα διαβάζουν τους καρδιακούς παλμούς του οδηγού. Ετσι, το όχημα θα μπορεί να προσαρμόζει τη γωνία του καθίσματός του, τον φωτισμό της καμπίνας κ.ά. εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη άνεση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ