Στην εποχή μας δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πλάθουν έναν ιδανικό κόσμο στο Διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο, όπως έχει αποδειχθεί από αρκετές μελέτες, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις τους στην πραγματική τους ζωή. Με σκοπό να διερευνήσει τα προβλήματα αυτά, η ρωσική εταιρεία ασφαλείας Kaspersky Lab προχώρησε σε μια έρευνα η οποία αποκαλύπτει μάλιστα ότι εξαιτίας των social media το ένα τρίτο των χρηστών επικοινωνεί λιγότερο πρόσωπο με πρόσωπο με τους αγαπημένους του.


Κηδεμόνες online

Από τη γοητεία των ψηφιακών μέσων δεν φάνηκε να γλιτώνουν και αρκετοί γονείς καθώς, όπως φάνηκε από τα στοιχεία, το 21% αυτών παραδέχεται ότι οι σχέσεις με τα παιδιά του έχουν επηρεαστεί αρνητικά εξαιτίας των κινήσεων και της συμπεριφοράς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με το μέτρο στον πυρετό της δήθεν δημοσιότητας και των Likes συχνά-πυκνά να χάνεται, δεν είναι λίγοι μάλιστα οι γονείς που δεν διστάζουν να ανεβάσουν στα social media ταπεινωτικές φωτογραφίες των ιδίων ή άλλων υπό την επήρεια αλκοόλ, ή φορώντας ελάχιστα ρούχα.
Ενώ οι ειδικοί περίμεναν τους γονείς να διατηρούν μια πιο επικριτική στάση απέναντι στην ψηφιακή παρουσία των παιδιών τους και ένα πιο χαμηλό προφίλ, τελικά συμβαίνει το αντίθετο. Πάνω από το 20% των γονέων παραδέχεται ότι η σχέση με τα παιδιά τους επιδεινώθηκε μετά την ταπεινωτική εμφάνιση των ίδιων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε μέσω κάποιας ανάρτησής τους είτε μέσω κάποιας ντροπιαστικής φωτογραφίας τους. Αντίθετα, μόνο το 14% των γονέων δήλωσε ενοχλημένο από την online συμπεριφορά των παιδιών του. Επιπλέον, περίπου το 16% των «δικτυωμένων» γονέων δήλωσε ότι η σχέση του με τον σύζυγο ή τον σύντροφό του έχει επίσης επηρεαστεί αρνητικά εξαιτίας της συμπεριφοράς τους στα social media.


Οι σχέσεις αλλάζουν

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους έχουν αλλάξει σημαντικά μετά την έκρηξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς οι άνθρωποι τείνουν να επικοινωνούν λιγότερο πρόσωπο με πρόσωπο και καταφεύγουν στα online μηνύματα. Ενα σημαντικό ποσοστό των χρηστών (1 στους 3) παραδέχθηκε ότι τώρα επικοινωνεί λιγότερο με τους γονείς (31%), τα παιδιά (33%), τους συνεργάτες (23%) και τους φίλους του (35%), επειδή μπορεί να τους δει και να επικοινωνεί μαζί τους μέσω των social media.
«Οι έρευνες δείχνουν ότι σήμερα η ψηφιακή επικοινωνία συμπληρώνει την επικοινωνία της πραγματικής ζωής. Ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο ο οποίος βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει και δημιουργεί απόσταση μεταξύ των συντρόφων και των μελών της οικογένειας. Η ψηφιακή επικοινωνία είναι μια ευκαιρία για να γεφυρώσουμε τα κενά της σύγχρονης ζωής, τα οποία υπάρχουν επειδή ζούμε σε διαφορετικές πόλεις ή χώρες. Ωστόσο, η ψηφιακή επικοινωνία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία –τουλάχιστον όχι πάντα και όχι εντελώς. Η ψηφιακή επικοινωνία είναι λιγότερο πλούσια από την άποψη των αισθητηριακών καναλιών που επηρεάζει, προκαλώντας «μειωμένη» οργανοληπτική ποιότητα» εξηγεί από την πλευρά της η δρ Αστριντ Καρόλους, ψυχολόγος των Μέσων από το Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ, στη Γερμανία, η οποία έλαβε μέρος στη μελέτη.
Η ειδικός προειδοποιεί μάλιστα ότι αν και μπορεί να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η ποιότητα των σχέσεών μας βελτιώνεται με τη συμβολή των social media μπορεί πολύ απλά να μην είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε αντικειμενικά την online επικοινωνία μας. «Υπό ορισμένες συνθήκες οι χρήστες αντιλαμβάνονται την online επικοινωνία τους ως μια «ιδιαίτερα προσωπική επικοινωνία» και ως εκ τούτου ενδέχεται να παρερμηνεύουν τα μηνύματα που λαμβάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα κοντά, εθελοτυφλούμε απέναντι στα μάλλον αρνητικά, εστιάζοντας στις πιθανώς θετικές προθέσεις πίσω από ένα μήνυμα και υπερερμηνεύουμε κάποια πράγματα» προσθέτει η ίδια.


Οταν η επικοινωνία κρύβει κινδύνους

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σίγουρα διευκολύνει την επικοινωνία, γεφυρώνοντας οποιαδήποτε εμπόδια, οικονομικά, χρονικά ή γεωγραφικά, που ενδεχομένως να υπήρχαν ως προς την προσωπική μας επικοινωνία με άλλους. Ωστόσο, όπως φάνηκε από την τελευταία μελέτη της Kaspersky Lab, η χρήση τους δεν μπορεί να εγγυηθεί την ευτυχία κανενός. Αντίθετα, μπορεί να φουσκώσει έναν κόσμο ψευδαισθήσεων γεμάτο προσδοκίες και απατηλές ελπίδες.
Το κυνήγι των Likes και η κοινωνική επικύρωση οδηγεί τους ανθρώπους στο να μοιραστούν όλο και περισσότερες ιδιωτικές πληροφορίες, φωτογραφίες ή ακόμα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στις εν λόγω κοινωνικές πλατφόρμες, βάζοντας όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και φίλους, οικογένεια και συναδέλφους σε κίνδυνο, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις εθισμού των χρηστών στην ψηφιακή αλληλεπίδραση του είδους. Με στόχο ένα πιο ασφαλές «ταξίδι» στα social media, ο ρωσικός κολοσσός αναπτύσσει την εφαρμογή FFForget, η οποία θα επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας όλων των αναμνήσεών τους από τα κοινωνικά τους δίκτυα, κρατώντας τα σε μια ασφαλή και κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων.

HeliosPlus