Η μεγάλη γιορτή της τεχνολογίας, που καθορίζει τις παγκόσμιες τάσεις του έτους, ολοκληρώθηκε στο Λας Βέγκας (5-8 Ιανουαρίου). Εφέτος, στην έκθεση CES 2017 (Consumer Electronics Show) ξεχώρισαν προτάσεις με στόχο μια καλύτερη «δικτυωμένη» καθημερινότητα: μια μηχανή που στέκεται μόνη της, υπολογιστές για gaming σε άλλη διάσταση, μια μονάδα οικιακής ανακύκλωσης, ένα ψηφιακό… θήλαστρο και ένα κινητό «πολλαπλής» πραγματικότητας είναι ανάμεσά τους!

Μηχανή, όρθια

Με τα αυτόνομα οχήματα να ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια και την αυτοκινητοβιομηχανία να στρέφεται στην υψηλή νοημοσύνη, η εφετινή έκθεση θα μπορούσε να παραπέμπει σε σαλόνι αυτοκινήτου από το μέλλον. Ποιος είπε όμως ότι νοημοσύνη δεν θα μπορούσαν να έχουν και οι μηχανές; Ο λόγος για την εντυπωσιακή Honda Riding Assist η οποία στέκεται από μόνη της, χωρίς τη βοήθεια του αναβάτη της. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες από το μονοθέσιο σκούτερ UniCub που ισορροπεί μόνο του και το ρομπότ Asimo της Honda. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα μηχανή θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στον αναβάτη περιορίζοντας τον κίνδυνο πτώσης του.

Gaming σε άλλη διάσταση




Τα νέα λάπτοπ της Lenovo Legion Υ520 και Υ720 –αναμένονται στην Ελλάδα τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο αντίστοιχα –έρχονται για τους λάτρεις του gaming καθώς συνοδεύονται από προηγμένες επιδόσεις για ακόμα μεγαλύτερη «εμβύθιση» στο απαιτητικό περιβάλλον των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Υπόσχονται, μεταξύ άλλων, ενισχυμένο VR μέσα από την τελευταία κάρτα γραφικών της NVIDIA, καλύτερο ήχο Dolby Atmos και εξωπραγματικές επιδόσεις χάρη στον επεξεργαστή Intel Core i7, 7ης γενιάς.

Από την πλευρά της η αμερικανική Razer αποκάλυψε τα πρότζεκτ Ariana και Valerie, με στόχο τη «μεταφορά» των gamer σε άλλη διάσταση.

Το πρότζεκτ Ariana πατάει στην ιδέα της φωτιζόμενης σειράς πληκτρολογίων και mouse της, Chroma, και επεκτείνεται σε έναν προβολέα 4Κ ο οποίος διευρύνει τη δράση πέρα από τα όρια της οθόνης, προβάλλοντας την εικόνα στον τοίχο. Παράλληλα, το πρότζεκτ Valerie αφορά ένα gaming λάπτοπ που «αγκαλιάζει» τον παίκτη χάρη στην καθηλωτική τριπλή αναδιπλούμενη 4Κ οθόνη του.

Ανακύκλωση στην κουζίνα

Μια πρωτοποριακή μονάδα ανακύκλωσης των υπολειμμάτων των τροφών για την κουζίνα παρουσίασε η Whirlpool. To Zera Food Recycler ενσωματώνεται στον πάγκο και αναλαμβάνει τη μετατροπή των οργανικών υλικών σε πολύτιμο λίπασμα για τα φυτά του σπιτιού, μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ιδέα πίσω από τη μονάδα κομποστοποίησης ήταν το αίσθημα ικανοποίησης των χρηστών μέσω της εκμετάλλευσης άχρηστων υλικών για την ενίσχυση της ζωής.


Smartphone σε νέα πραγματικότητα

ο ZenFone AR της ΑSUS έρχεται από το μέλλον συνδυάζοντας δυνατότητες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας –μέσα από τις πλατφόρμες Tango και Daydream της Google, αντίστοιχα –σε μία συσκευή. Προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της, η συσκευή στριμώχνει στο εσωτερικό της μνήμη RAM 8GB, τριπλό σύστημα καμερών TriCam (με ανάλυση 23MP στη βασική), επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 821 και οθόνη 5,7 ιντσών. Το ZenFone AR διαθέτει επιπλέον κομψό σχεδιασμό, με πάχος που δεν ξεπερνά τα 9 χιλιοστά και βάρος που αγγίζει μόλις τα 170 γραμμ.

Ο θηλασμός έγινε… ψηφιακός!

Ονομάζεται Willow και είναι ένα καινοτόμο θήλαστρο το οποίο υπόσχεται να λύσει κυριολεκτικά τα χέρια των νέων μαμάδων. Το ψηφιακό θήλαστρο –ένα για κάθε στήθος –είναι σχεδιασμένο ώστε να φοριέται σαν μια απλή «βάτα» στο εσωτερικό του σουτιέν, με αποτέλεσμα να χαρίζει στη χρήστρια πλήρη ελευθερία κινήσεων. Είναι διακριτικό και αθόρυβο και δεν φαίνεται καθώς φοριέται μέσα από τα ρούχα. Το Willow συλλέγει στοιχεία γύρω από την έκκριση του μητρικού γάλακτος και τα στέλνει στη συνοδευτική εφαρμογή για smartphones, ώστε η μαμά να έχει την πλήρη εικόνα γύρω από την παραγωγή του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ