Ενα βήμα πιο κοντά στις αυτόνομες στρατιωτικές πτήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών βρίσκεται η αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένης Ερευνας Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA). Ο «ρομποτικός αυτόματος πιλότος», γνωστός και ως Aircrew Labor in-Cockpit Automation System (ALIAS), ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση της ανάπτυξής του ενώ κατά τη διάρκεια των απαραίτητων δοκιμών πραγματοποίησε με επιτυχία επίγειες και εναέριες μανούβρες, δείχνοντας παράλληλα ικανός να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα.

Το ηλεκτρονικό σύστημα αυτοματοποιημένης πτήσης δεν είναι καινούργιο στην αεροβιομηχανία. Ωστόσο, το εκλεπτυσμένο σύστημα της DARPA με τη βοήθεια καμερών στον χώρο του κόκπιτ είναι σε θέση να «βλέπει» τη θέση των διακοπτών και να παρεμβαίνει, ώστε να εκτελούνται οι απαραίτητες εντολές. Επιπλέον, αντλεί εμπειρικές γνώσεις από όλο το ιστορικό των πτήσεων του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους στο οποίο εγκαθίσταται κάθε φορά αλλά και από περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει εν πτήσει.

Στην τρίτη και τελική φάση ανάπτυξης του προηγμένου συστήματος «αυτόματου πιλότου», το ALIAS αναμένεται να αποκτήσει τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε έκτακτες καταστάσεις, υποβοήθησης του πιλότου και προσαρμογής σε διαφορετικές αποστολές και άλλους τύπους αεροσκαφών κάθε φορά.
Πετάει-πετάει ο πιγκουίνος

Μια σειρά από λειτουργικά ιπτάμενα ρομπότ δημιούργησε η εταιρεία Festo. Η γερμανική εταιρεία βιομηχανικών συστημάτων –η οποία εμπνευσμένη από τη βιολογία είχε προηγουμένως αναπτύξει ένα ρομποτικό καγκουρό και ρομποτικά μυρμήγκια –αποκάλυψε μια πεταλούδα, μια μέδουσα και έναν πιγκουίνο που αιωρούνται στο περιβάλλον.

Με βάρος που δεν ξεπερνάει τα 40 γρ. συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας και του κινητήρα, οι 10 ρομποτικές πεταλούδες eMotion Butterflies πετούν ταυτόχρονα ως σμήνος χωρίς να συγκρούονται μεταξύ τους. Η ιπτάμενη μέδουσα AirJelly διαθέτει οκτώ πλοκάμια τα οποία περιβάλλουν μια κεντρική σφαίρα γεμάτη με ήλιο και μιμείται τις κινήσεις του θαλάσσιου ασπόνδυλου στο νερό, με αποτέλεσμα να μπορεί να πετά για δυόμισι – τρεις ώρες παρά τη μικρή της μπαταρία.
Ο ιπτάμενος πιγκουίνος AirPenguin, πάλι, μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από καρτούν και κινείται νωχελικά στον αέρα χτυπώντας τα μικρά πτερύγιά του. Τέλος, η «έξυπνη» ιπτάμενη σφαίρα της Festo, χάρη στο σύστημα FreeMotionHandling το οποίο χρησιμοποιεί GPS εσωτερικού χώρου και σε 10 υπέρυθρες κάμερες, είναι σε θέση να αιωρείται στον χώρο αποφεύγοντας επιτυχώς εμπόδια στο περιβάλλον.

Μουσική στον αέρα

Το ηχείο PJ9 υπόσχεται να απογειώσει τη μουσική, ανεβάζοντάς την κυριολεκτικά σε άλλο επίπεδο. Το μυστικό κρύβεται στην ειδική του βάση (Levitation Station) η οποία με τη χρήση ισχυρών ηλεκτρομαγνητών κρατά το ηχείο στον… αέρα.

Το φουτουριστικό φορητό ηχείο τεχνολογίας Bluetooth με δυνατότητα σύνδεσης με άλλες δύο συσκευές ταυτόχρονα προσφέρει στον χρήστη μια πρωτόγνωρη εμπειρία ακρόασης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (καθότι συμβατό με IPX7), συνοδευόμενη από ένα πρωτόγνωρο αισθητικό αποτέλεσμα. Η τεχνολογία Dual Passive Radiator επιτρέπει την αναπαραγωγή καθαρών τόνων μεσαίου και υψηλού εύρους.
Το ηχείο για μουσική στον αέρα έχει διάρκεια «πτήσης» 10 ωρών. Μόλις η μπαταρία του εξαντληθεί, προσγειώνεται στη βάση του και φορτίζεται ασύρματα. Το PJ9 αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως στην καθιερωμένη ετήσια έκθεση τεχνολογίας CES 2017 (5 – 8 Ιανουαρίου), στο Λας Βέγκας.

Εκτυφλωτικά γυαλιά

Ονομάζονται Reflectacles και είναι ένα ζευγάρι γυαλιά κατασκευασμένα από μικροπρισματικό υλικό που αντανακλά το φως, με αποτέλεσμα να κρύβει το πρόσωπο του κατόχου του. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή τους Σκοτ Ερμπαν, τα εκτυφλωτικά γυαλιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από διάσημα πρόσωπα για την προστασία τους από το αδιάκριτο βλέμμα των παπαράτσι, από άτομα που τρέχουν ή ποδηλάτες για καλύτερη ορατότητα τη νύχτα, ή ακόμη από άτομα που τάσσονται κατά των καμερών ασφαλείας που χρησιμοποιούνται από τις Αρχές.

Πρόσφατα τα γυαλιά αναζήτησαν την τύχη τους μέσω Kickstarter, όπου ξεπέρασαν τον αρχικό τους στόχο αποκτώντας εκατοντάδες διαδικτυακούς υποστηρικτές. Τα Reflectacles με τιμή στα 95-125 δολάρια αναμένεται να φθάσουν στους παραλήπτες τους εντός του 2017. Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι τα εν λόγω γυαλιά θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και από άτομα με παραβατική συμπεριφορά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ