Τα ψώνια αλλάζουν εποχή. Σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση του πρώτου «αυτόματου» καταστήματος Amazon Go που αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές του 2017 στο Σιάτλ και τις τελευταίες ανακοινώσεις της βρετανικής τράπεζας Barclays για αγορές χωρίς ουρές στην έξοδο των καταστημάτων, όπως φαίνεται τα ταμεία σε λίγο καιρό θα ανήκουν στο παρελθόν. Ο καταναλωτικός τομέας περνάει σε νέα διάσταση και οι εταιρείες τεχνολογίας αρχίζουν να προτείνουν τις δικές τους καινοτομίες.
Πριν από λίγες ημέρες και η Panasonic παρουσίασε ένα «έξυπνο» καλάθι για το σουπερμάρκετ, το οποίο με τη βοήθεια των ενσωματωμένων αισθητήρων «διαβάζει» τα προϊόντα που φιλοξενεί, υπολογίζει το σύνολο των αγορών και τέλος βάζει τα ψώνια και σε σακούλες!
Η χρήση του είναι υπερβολικά απλή: ο πελάτης επιλέγει ανενόχλητος τα προϊόντα που επιθυμεί και στη συνέχεια τοποθετεί το καινοτόμο καλάθι επάνω στην ειδική εσοχή, επάνω στο αυτοματοποιημένο ταμείο. Ο πάτος του καλαθιού υποχωρεί και έτσι τα προϊόντα μπαίνουν σε μια σακούλα. Ο πελάτης πληρώνει το συνολικό ποσό και αποχωρεί από το κατάστημα. Για την ώρα, το σύστημα της Panasonic δεν είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και χρήζει περαιτέρω βελτίωσης καθώς ο πελάτης οφείλει να σαρώσει τα επιλεγμένα προϊόντα προτού τα βάλει στο καλάθι του.
Μια επίσκεψη στα καταστήματα άνευ ουράς και ταμείου μπορεί για τους πολυάσχολους καταναλωτές να αποτελεί μια ανάσα χρόνου, δεν παύει ωστόσο να προβάλλει τον εφιάλτη της ανεργίας για εκατομμύρια ταμίες ανά τον κόσμο.
Καθρέφτης-αισθητικός
Ονομάζεται HiMirror και όπως μαρτυρεί το όνομά του είναι ένας καθρέφτης με νοημοσύνη, ικανός να μελετά το δέρμα του χρήστη του. Συγκεκριμένα, ο δικτυωμένος καθρέφτης φωτογραφίζει το αμακιγιάριστο πρόσωπο του ατόμου που στέκεται μπροστά του. Στη συνέχεια, μέσω του Skin Analysis Engine, πραγματοποιεί ανάλυση ως προς το χρώμα, τη σφριγηλότητα και την υφή του δέρματος.
Αφότου καταλήξει στα συμπεράσματά του, ο HiMirror προτείνει στον χρήστη πώς μπορεί να βελτιώσει τη φροντίδα της επιδερμίδας του προκειμένου να αποκτήσει πιο λαμπερό και υγιές δέρμα.
Πέρα από συμβουλές ομορφιάς, ο καθρέφτης-αισθητικός προβάλλει την ώρα και τον καιρό, ενώ συνοδεύεται από μια εφαρμογή για smartphones προκειμένου ο χρήστης του να μπορεί να ενημερώνεται γύρω από την υγεία του δέρματός του ακόμα και όταν βρίσκεται καθ’ οδόν.
Αναδιπλούμενο σπίτι
Μετακομίσεις και ταλαιπωρία τέλος! Ενας ρώσος μηχανικός επινόησε το αναδιπλούμενο σπίτι που «κλείνει» και γίνεται φορτηγό για την εύκολη μετακίνησή του.
Το σπίτι χωρίς θεμέλια μπορεί να έχει έναν ή δύο ορόφους. Είναι σχεδιασμένο με τρόπο ώστε να βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες. Χάρη στον ειδικό μηχανισμό, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα το γιγάντιο κοντέινερ χαμηλώνει αγγίζοντας το έδαφος, οι πυλώνες ξεδιπλώνονται και μαζί παρασύρουν τα κομμάτια του παζλ τα οποία μπαίνουν στη θέση τους σχηματίζοντας το ολοκληρωμένο σπίτι. Οι αναδιπλούμενοι τοίχοι πάχους 15 εκ. διαθέτουν ειδική θερμομονωτική επίστρωση και ενίσχυση από ατσάλι, ενώ το σπίτι έχει δική του ανεξάρτητη δεξαμενή νερού και παροχή αερίου. Σύμφωνα με τον επινοητή του, τον Νταχίρ Σεμιγιόνοβ, το κτίσμα άνοιξε-κλείσε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως οικία ή ως γραφείο, ενώ η τιμή του σκαρφαλώνει στις 350.000-450.000 ευρώ.
Πατέντα για iCar;
Τα δικαιώματα πατέντας για τη δημιουργία ενός αυτόνομου οχήματος απέκτησε πρόσφατα η Apple και όπως όλα δείχνουν η αποκάλυψη του πολυσυζητημένου Project Titan, γύρω από το μυστηριώδες όχημα του αμερικανικού κολοσσού, πλησιάζει. Η εγκεκριμένη ευρεσιτεχνία περιγράφει την τεχνολογία ενός συστήματος αποφυγής συγκρούσεων, το οποίο προορίζεται για ρομπότ ή αυτόνομα οχήματα. Ακόμα, αναφέρεται σε ένα σύστημα υπολογιστικής όρασης το οποίο θα επιτρέπει την πλοήγηση σε άγνωστες περιοχές, υπολογίζοντας αποστάσεις και σχήματα. Το νοήμον σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει και να «χτίζει» τις επιδόσεις του, με βάση προηγούμενα περιστατικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ