12 Δεκεμβρίου

Δημοσιογραφία και Φυσικές Επιστήμες

ΕΣΗΕΜ-Θ, ΜΟΡΓΚΕΝΤΑΟΥ 1, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένας «δικός μας άνθρωπος», ο αρθρογράφος του ΒΗΜΑscience Χάρης Βάρβογλης, πρώην καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, θα τιμηθεί από την Ένωση Συντακτών Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, αύριο στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ και στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «Επίμονοι Θεσσαλονικείς», ο δημοσιογράφος Νίκος Βολωνάκης θα μιλήσειγια τον φυσικό που επί δεκαετίες αντιλαμβάνεται ως μέρος της αποστολής του την ανάγκη να γίνονται διά της ενημέρωσης κοινό κτήμα τα επιτεύγματα και τα ευρήματα της επιστήμης του. Ο ίδιος ο Χ. Βάρβογλης θα μιλήσει με θέμα «Δημοσιογραφία και Φυσικές Επιστήμες».

14 Δεκεμβρίου

Οι υπολογιστές του αύριο

Μ.Μ.Θ., 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ & ΠΑΡΑΛΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Αποφοίτων Α.Π.Θ. συνεργάζονται, ως γνωστόν, στα πλαίσια του προγράμματος «Η Γιορτή της Επιστήμης» προκειμένου να αναδείξουν το επιστημονικό εγχείρημα, τα επιτεύγματα της επιστήμης και τις μελλοντικές προοπτικές της. Την Τετάρτη, λοιπόν, στην αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ Μ2 και ώρα 19:00, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Κονοφάος, θα εισηγηθεί το θέμα «Οι υπολογιστές του αύριο». Είσοδος είναι δωρεάν, με δελτία εισόδου. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την ομιλία διαδικτυακά, από το https://diavlos.grnet.gr/event/e743

15 Δεκεμβρίου – 15 Φεβρουαρίου

Πρόσκληση αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων

www.ependyseis.gr/mis

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ανακοίνωσε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων στη δράση εθνικής εμβέλειας «Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας». Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η 15/12/2016, με καταληκτική ημερομηνία την 15/02/2017 και ώρα 16:00. Προτεραιότητα θα δοθεί στις εξής θεματικές περιοχές: Αγροδιατροφή, Βιοεπιστήμες, Υγεία και Φάρμακα, Ενέργεια, Νανοτεχνολογικά υλικά και κατασκευές, Πολιτισμός, Τουρισμός και Κοινωνικές Προκλήσεις, Οπτικές Τεχνολογίες και Οπτική Μετρολογία . Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ανά ερευνητικό έργο μπορεί να ανέλθει έως 350.000€ και η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι έως τρία (3) έτη. Η πρόσκληση είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της ΓΓΕΤ (www.gsrt.gr)

Έως 15 Ιανουαρίου

Υποψηφιότητες Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας

Το ECOCITY ανακοίνωσε την έναρξη της 13ης ετήσιας διοργάνωσης των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017» και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητες. Τα βραβεία απονέμονται σε ενέργειες και έργα που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους και είχαν προσανατολισμό την προστασία και αποκατάσταση του Περιβάλλοντος στους ακόλουθους έξι τομείς (για κάθε έναν από τους οποίους παρέχονται 3 έως 6 βραβεία): Επιστημονικών Εργασιών, Διπλωματικών Εργασιών, Κρατικών Οργανισμών και Υπηρεσιών, Αυτοδιοίκησης, Επιχειρήσεων, Μέσων Ενημέρωσης. Εκτός των παραπάνω, θα απονεμηθεί το βραβείο «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ για Έργο Ζωής» σε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε το έργο ή τη ζωή του στην προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.oikopolisawards.gr/el/awards ή καλέστε στο τηλέφωνο 210 6196757.