Ενα νέο… εναέριο σύστημα για την ασφάλεια των νοικοκυριών ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Sunflower Labs, με έδρα την Καλιφόρνια. Το σύστημα ασφαλείας που ξεφεύγει από τον απλό συναγερμό αποτελείται από έξυπνα φωτιστικά κήπου και αισθητήρες, από ένα drone που πραγματοποιεί περιπολίες καταγράφοντας τυχόν ύποπτες κινήσεις στο ακίνητο και από ένα έξυπνο λογισμικό που συγκρίνει τα μοτίβα κινητικότητας με τις συνηθισμένες κινήσεις του κατόχου του. Ετσι, μέσω του εν λόγω συστήματος, ο χρήστης είναι σε θέση να παρακολουθεί εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο τυχόν εξελίξεις από το smartphone του με τη βοήθεια της συνοδευτικής εφαρμογής.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία των αισθητήρων επιτρέπουν πλέον τη δυνατότητα της ζωντανής παρακολούθησης του τι συμβαίνει στο σπίτι μας οποιαδήποτε στιγμή»
εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της καλιφορνέζικης εταιρείας Αλεξ Πάτσικοφ. «Το σύστημα που αναπτύξαμε ξεφεύγει από το βασικό σύστημα οικιακής ασφάλειας και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ηρεμία των χρηστών –από την ώρα που θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σπίτι τους».
Φως στα πόδια
Η φωταγώγηση του Λας Βέγκας βρίσκεται κυριολεκτικά στα πόδια των επισκεπτών. Ο λόγος για την εταιρεία EngoPlanet η οποία τοποθέτησε ενεργειακές πλάκες στην πλατεία Μπόλντερ Πλάζα, για την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω της κινητικής ενέργειας των πεζών.
Σύμφωνα με τη startup από τη Νέα Υόρκη, σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν περισσότερα από 300 εκατ. φώτα δρόμων, η λειτουργία των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά σε κόστος τα 40 δισ. δολάρια. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι τα εν λόγω συστήματα φωτισμού εκλύουν περίπου 100 εκατ. τόνους διοξείδιο του άνθρακα.
Το σύστημα φωτισμού της EngoPlanet συσσωρεύει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας από την κίνηση των πεζών, με αποτέλεσμα να φωταγωγεί την περιοχή μόλις δύσει ο ήλιος. Οι «πράσινες» λάμπες αποτελούν ακόμα Wi-Fi hotspots και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών.

«Η πρότασή μας ενσωματώνει μια σειρά από χρήσιμες δυνατότητες στις κατά τα άλλα άχρηστες λάμπες των δρόμων, μετατρέποντάς τες σε σημεία δωρεάν φωτισμού, ασύρματου Internet και φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών»
εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της EngoPlanet Πέταρ Μιρόβιτς.
Αυτόνομα βαν στο Λονδίνο


Μια στρατιά από αυτόνομα βανάκια αναμένεται να ξεχυθούν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας το 2017. Οπως αποκάλυψαν οι ειδικοί στο πλαίσιο του εφετινού συνεδρίου του περιοδικού «Wired», τα ηλεκτροκίνητα αυτόνομα οχήματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν το πρόβλημα της ρύπανσης που αντιμετωπίζουν οι μεγαλουπόλεις του κόσμου.

Από τα σχέδια που παρουσιάστηκαν ξεχώρισε το ηλεκτροκίνητο βαν διανομής Charge το οποίο, σύμφωνα με την ομώνυμη επινοήτρια εταιρεία που βρίσκεται πίσω από αυτό, θα είναι κατασκευασμένο από σύνθετα «πουπουλένια» υλικά με αποτέλεσμα να είναι ελαφρύ και ιδιαιτέρως ευέλικτο. Το βανάκι, με μηδενικές εκπομπές για τα πρώτα 160 χλμ., θα συναρμολογείται εύκολα μέσα σε τέσσερις ώρες, γεγονός το οποίο μεταφράζεται στην ολοκλήρωση περίπου 10.000 οχημάτων τον χρόνο. Το εργοστάσιο της Charge αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στη Βρετανία το 2017.
«Σαπροφάγο» ρομπότ
Ενα «ζωντανό» υδρόβιο ρομπότ που τρέφεται με οργανικές ύλες με αποτέλεσμα να μπορεί να καθαρίζει το νερό στο οποίο κολυμπάει ανέπτυξαν βρετανοί επιστήμονες από το Μπρίστολ. Το ρομπότ από μαλακό υλικό διαθέτει «στόμα» και «πεπτικό σύστημα» ώστε να μπορεί να καταναλώνει οργανικές ύλες από τις οποίες παράγει ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ιδέα γύρω από το σαπροφάγο ρομπότ γεννήθηκε από τις σάλπες –υδρόβιοι διάφανοι οργανισμοί που φιλτράρουν το νερό για οργανικές ύλες από τις οποίες τρέφονται. Το νέο ρομπότ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικά αυτόνομα συστήματα τα οποία θα είναι σε θέση να φιλτράρουν και να καθαρίζουν το νερό σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ