Ολοένα και περισσότεροι άνδρες βιώνουν καθημερινά το βάρος των σεξουαλικών διαταραχών – εκτιμάται ότι στη χώρα μας περί το 1.000.000 εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία – με αποτέλεσμα να βυθίζονται σε μια δίνη που τους στερεί χαρά και ποιότητα ζωής. Ο ανδρισμός αρκετές φορές χρειάζεται… σέρβις, ωστόσο οι ανδρολόγοι αναφέρουν ότι υπάρχουν λύσεις και μάλιστα άκρως εξελιγμένες τόσο για όσους πάσχουν από λειτουργικά όσο και αισθητικά προβλήματα των γεννητικών οργάνων. Η ανδρολογία έχει μάλιστα βαθιές «ρίζες» στην Ελλάδα και τώρα ανθεί ακόμη περισσότερο με τη δημιουργία του Κέντρου Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων και Διαφυλικής Χειρουργικής, το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στην Αθήνα έλκοντας ασθενείς από ολόκληρο τον κόσμο και τονώνοντας έτσι τη χώρα μας επιστημονικά αλλά και οικονομικά. Μάλιστα σύντομα αναμένεται να διεξαχθεί επί ελληνικού εδάφους κορυφαία μεταμόσχευση πέους σε έναν νεαρό Γάλλο που περιμένει με αγωνία να αποκτήσει μια καινούργια, λειτουργική ζωή. «Το Βήμα» επισκέπτεται σήμερα το «συνεργείο» του ανδρισμού και σας παρουσιάζει με τη βοήθεια του «αρχιμηχανικού» της ανδρολογίας στην Ελλάδα (και όχι μόνο) δρος Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη όλα τα νέα… εργαλεία που μπορούν να χαρίσουν στους άνδρες καλύτερη σεξουαλική ζωή (άρα και καλύτερη ζωή σε όλα τα επίπεδα).

Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει, η Ελλάδα που δείχνει τον δρόμο της πρωτοπορίας και συγχρόνως ανοίγει δρόμους επιστημονικούς, αλλά και θεραπευτικούς σε άνδρες από όλον τον κόσμο που επί μακρόν δεν έβρισκαν λύση στα λεπτά και, κοινωνικώς παρεξηγημένα, αλλά άκρως υπαρκτά, προβλήματά τους. Διότι τα προβλήματα –τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά –που αφορούν τα γεννητικά όργανα είναι σε μεγάλο βαθμό παρεξηγημένα. Τώρα όμως μια ελληνική πρωτοβουλία με διεθνή χαρακτήρα υπόσχεται να μετατρέψει τη χώρα μας σε «ομφαλό» σε ό,τι αφορά τη μεταμόσχευση γεννητικών οργάνων, αλλά και τη διαφυλική χειρουργική, απελευθερώνοντας έτσι ανθρώπους που είτε η φύση δεν τους προίκισε επαρκώς, είτε γεννήθηκαν εγκλωβισμένοι σε ένα λάθος σώμα. Και το όνομα αυτού, Κέντρο Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων και Διαφυλικής Χειρουργικής, ένα κέντρο πρότυπο και μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη, το οποίο αναμένεται να ανοίξει σύντομα τις πύλες του στην Αθήνα, αποτελώντας «τέκνο» της συνεργασίας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και υπεύθυνος του νέου Κέντρου Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων και Διαφυλικής Χειρουργικής δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Για αυτό το Κέντρο… ελπίδας αλλά και για τις πρωτοποριακές τεχνικές που δίνουν λύση σε πλήθος ανδρολογικών διαταραχών μίλησε στο «Βήμα» ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, διευθυντής της Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, καθώς και συντονιστής και υπεύθυνος του Κέντρου Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων και Διαφυλικής Χειρουργικής δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Οπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης, η Ελλάδα, που βάλλεται πανταχόθεν, μπορεί να γίνει πόλος έλξης ιατρικού τουρισμού και η προσπάθεια της ομάδας του έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο: να βάλει για άλλη μια φορά τη δική της σφραγίδα, όπως τη βάζει χρόνια τώρα, στον τομέα της ανδρολογίας, και μαζί ένα ελληνικό λιθαράκι ανάπτυξης και προόδου, σε συνδυασμό με τη σταθερή και ανεκτίμητη αξία προσφοράς στον άνθρωπο.

Η πολυαναμενόμενη μεταμόσχευση



O 29χρονος Γάλλος Καμίγ Φρανσιοζί αναμένεται να υποβληθεί σύντομα σε μεταμόσχευση πέους στη χώρα μας

Η επιστημονική πρόοδος και κυρίως η προσφορά θα «συναντηθούν» μάλιστα σύντομα στη χώρα μας, πιθανώς και τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, αφού αναμένεται να διεξαχθεί η πρώτη επί ελληνικού εδάφους μεταμόσχευση πέους (και μια από τις ελάχιστες σε παγκόσμιο επίπεδο) σε έναν γάλλο 29χρονο ασθενή. Μια μεγάλη ομάδα ελλήνων και ξένων εξειδικευμένων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων ο δρ Andre Van Der Merwe, καθηγητής Ουρολογίας και διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Stellenbosch στη Νότια Αφρική, που ήταν ο πρώτος χειρουργός παγκοσμίως που πραγματοποίησε επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους (η επέμβαση στην οποία είχε συμμετάσχει και ο κ. Κωνσταντινίδης διεξήχθη πριν από περίπου δύο χρόνια και εστέφθη με απόλυτη επιτυχία, καθώς ο λήπτης έχει πλέον φυσιολογική σεξουαλική ζωή και έχει γίνει πατέρας), θα αναλάβει το έργο να χαρίσει μια καινούργια ζωή στον νεαρό Καμίγ Φρανσιοζί, που γεννήθηκε με πέος σε μέγεθος κλειτορίδας. «Ο νεαρός αυτός έχει κάνει ήδη πέντε απόπειρες αυτοκτονίας και αναμένει με τεράστια αγωνία την επέμβαση που θα του αλλάξει τη ζωή» λέει ο έλληνας ειδικός και προσθέτει: «Του είπα, καθώς έχουμε γίνει και φίλοι, ότι δεν θα χρειαστεί να κάνει άλλη απόπειρα να δώσει τέλος στη ζωή του, αφού θα αποκτήσει μια νέα –φυσιολογική σεξουαλικώς –ζωή». Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και η δεύτερη παγκοσμίως μεταμόσχευση ανδρικού μορίου, η οποία ήταν σε πρώτη φάση επιτυχημένη αλλά πρέπει να παρέλθει ικανό διάστημα προκειμένου να κριθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της. Η πρώτη μεταμόσχευση πέους έγινε στην Κίνα το 2005, ωστόσο το όργανο χρειάστηκε να αφαιρεθεί μετά από μια διετία λόγω δυσλειτουργίας και σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων που προκάλεσε στον 44χρονο τότε λήπτη και στη σύζυγό του.

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα τέτοιου είδους πρωτοποριακών επεμβάσεων, γεννιέται εύλογα το ερώτημα σχετικά με την επάρκεια μοσχευμάτων γεννητικών οργάνων, τη στιγμή που υπάρχει ανεπάρκεια ακόμη και σε πιο κοινωνικώς αποδεκτά μοσχεύματα, για όργανα όπως οι νεφροί ή η καρδιά. Ο κ. Κωνσταντινίδης απαντά ότι πράγματι αναζητούνται λύσεις: «Η μια λύση είναι η λήψη οργάνων από πτωματικούς δότες, όμως υπάρχει όντως ένα είδος ταμπού σχετικά με το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, αναζητούμε μόσχευμα για τον γάλλο ασθενή και από τράπεζες οργάνων του εξωτερικού. Για τον λόγο αυτόν θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθούν άλλες πηγές μοσχευμάτων και μια τέτοια πηγή είναι τα ανδρικά γεννητικά όργανα που ουσιαστικώς πετιούνται μετά τις διαφυλικές επεμβάσεις. Ετσι κινούμαστε προς τη δημιουργία μιας τράπεζας τέτοιων μοσχευμάτων. Καλούμαστε βέβαια να λύσουμε πρώτα νομικά αλλά και βιοηθικά ζητήματα και βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσής τους». Στη χώρα μας οι διαφυλικές επεμβάσεις που διεξάγονται δεν είναι περισσότερες από λίγες δεκάδες ετησίως, ωστόσο είναι δυνατόν, κατά τον πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, να δημιουργηθεί μια διεθνής τράπεζα μοσχευμάτων πέους με έδρα… ελληνική!
Το Κέντρο Διαφυλικής Χειρουργικής


Με δεδομένο μάλιστα ότι εκτιμάται πως στην Ευρώπη 10.000-20.000 άνθρωποι επιθυμούν να προχωρήσουν σε αλλαγή φύλου ή σε μεταμόσχευση γεννητικών οργάνων, μπορεί, αν ο κοινωνικός στιγματισμός σταματήσει, να υπάρχουν πολύ περισσότεροι ευτυχισμένοι άνθρωποι, αλλά και γεννητικά όργανα διαθέσιμα για μεταμόσχευση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούν και οι ειδικοί του Τμήματος Διαφυλικής Χειρουργικής του νέου πρωτοποριακού ελληνικού Κέντρου με υπεύθυνο τον δρα Vladimir Kojovic, επίκουρο καθηγητή Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, στο οποίο πραγματοποιούνται σήμερα οι περισσότερες διαφυλικές επεμβάσεις παγκοσμίως. «Κέντρα διαφυλικής χειρουργικής υπάρχουν σήμερα στο Λονδίνο, στο Αμστερνταμ, στο Βελιγράδι, στην Αθήνα. Η νέα διάσταση που παίρνει η διαφυλική χειρουργική είναι πλέον η μεταμόσχευση, η οποία θα προσφέρει στους λήπτες των οργάνων μια σχεδόν απόλυτα φυσική και φυσιολογική ερωτική ζωή, συγκριτικά με τις τεχνικές της διαφυλικής χειρουργικής που δημιουργούσαν ψευδοφαλλούς και ψευδοκόλπους» σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Η εξειδικευμένη όμως επιστημονική ομάδα που θα συγκεντρωθεί σε έδαφος ελληνικό κοιτά ακόμη πιο μπροστά και ατενίζει το… πέος εργαστηρίου, το οποίο αναμένεται να δώσει οριστική λύση στην έλλειψη μοσχευμάτων. Ο ειδικός εξηγεί ότι «αυτού του είδους η έρευνα θα λύσει τα χέρια μας, καθώς θα προσφέρει ανδρικά γεννητικά όργανα «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα του κάθε ασθενούς, με βάση τα κύτταρά του, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο απόρριψης. Στο πλαίσιο αυτό, βρισκόμαστε σε επαφή με έναν γκουρού του πεδίου της Αναγεννητικής Ιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο, τον δρα Αντονι Ατάλα του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι σε δύο χρόνια ίσως το πέος τού… σωλήνα αποτελέσει γεγονός, αφού δεν είναι από τα πιο δύσκολα όργανα για δημιουργία στο εργαστήριο. Κατά βάση είναι ένα όργανο που «διψά» για αίμα, χρειάζεται λοιπόν πολύ καλή αγγείωση. Με χρήση των κατάλληλων κυττάρων και αυξητικών παραγόντων αυτή η αγγείωση μπορεί να επιτευχθεί».
Υπογραμμίζεται ότι ο δρ Ατάλα και η ομάδα του βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό δρόμο ανάπτυξης ανθρώπινου ανδρικού γεννητικού οργάνου στο εργαστήριο. Ηδη από το 2014 ανέφεραν, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, ότι «καλλιεργούν» ανθρώπινα πέη, τα οποία και δοκιμάζουν σχετικά με την ασφάλεια και τη λειτουργικότητά τους σε εργαστηριακές συνθήκες. Η έρευνα αυτή ήλθε μετά την επιτυχή δημιουργία πέους κουνελιού από την ίδια ομάδα το 2008. Μάλιστα, κουνέλια με πέος εργαστηρίου κατάφεραν να κάνουν σεξ, να εκσπερματώσουν, ενώ κάποια από αυτά απέκτησαν και απογόνους.
Αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας με τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης τριών σημείων. Πρόκειται για μια αντλία σιλικόνης τα τμήματα της οποίας βρίσκονται εσωτερικά, δεν είναι εμφανή, ενώ η ενεργοποίησή της γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή

«Το Βήμα» ήλθε σε επαφή με συνεργάτες του δρος Ατάλα οι οποίοι ανέφεραν πως σε αυτή τη φάση η ομάδα του Γουέικ Φόρεστ βρίσκεται σε προσπάθεια αντικατάστασης κατεστραμμένου στυτικού ιστού του πέους. Οπως μας είπαν, «σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες επανορθωτικές επεμβάσεις για άνδρες με συγγενείς ανωμαλίες ή κατεστραμμένο λόγω ατυχήματος ή νόσου ιστό του πέους. Ωστόσο με αυτές τις χειρουργικές διαδικασίες δεν είναι δυνατή η φυσική στύση. Με την προσέγγιση που αναπτύσσεται στο Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής του Γουέικ Φόρεστ στυτικός ιστός δότη χρησιμοποιείται ως «καλούπι». Αφαιρούνται τα κύτταρα από τον ιστό και αντικαθίστανται με τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Αυτός ο στυτικός ιστός εργαστηρίου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των επανορθωτικών χειρουργικών επεμβάσεων για τον σχηματισμό νέου πέους προσφέροντας λειτουργικότητα του οργάνου». Οι συνεργάτες του δρος Ατάλα τόνισαν μάλιστα ότι τέτοιος ιστός θα είναι διαθέσιμος για χρήση σε ανθρώπους στα επόμενα τέσσερα με πέντε έτη.

Ανδρολογία ετών 35!
Εως ότου όμως το μέλλον γίνει παρόν, η Ελλάδα δεν πρωτοστατεί μόνο σε αυτές τις εξειδικευμένες περιπτώσεις ανδρολογικών προβλημάτων. Εξελιγμένες τεχνικές εφαρμόζονται και για πλήθος άλλων πολύ πιο κοινών λειτουργικών και αισθητικών θεμάτων γένους… αρσενικού από την ομάδα του κυρίου Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι ο πρωτεργάτης της ανδρολογίας και της αντιμετώπισης των ανδρολογικών διαταραχών στη χώρα μας (και όχι μόνο) εδώ και περισσότερο από 30 έτη. Και όταν λέμε πρωτεργάτης το εννοούμε: όπως ο ίδιος μάς περιγράφει, ακόμη και ο όρος ανδρολογία προέκυψε από εκείνον και συνεργάτες του στο Παρίσι μέσα από μια συζήτηση… ηλικίας άνω των 35 ετών σχετικά με τις ομορφιές του κυκλαδίτικου νησιού μας, της Ανδρου! Η Ανδρος έφερε στο προσκήνιο τον άνδρα και τον λόγο σχετικώς με τον άνδρα. «Τέσσερις – πέντε άνθρωποι ασχολούμασταν τότε, το 1980, με το πεδίο και γίναμε νονοί αυτής της υποειδικότητας της ουρολογίας που τότε εξαιτίας του ότι ακουμπούσε το σεξ και την ανδρική γονιμότητα αποτελούσε τεράστιο ταμπού, αλλά πλέον, μετά από χρόνια προσπαθειών, είναι πλέον διαδεδομένη».
Επιστρέφοντας από το Παρίσι ο κ. Κωνσταντινίδης βρέθηκε στον δημόσιο τομέα και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου ήταν και ο ιθύνων νους πίσω από τη δημιουργία του πρώτου Ανδρολογικού Ιατρείου το 1987. Τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα δημιουργώντας το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, από το οποίο τα τελευταία 26 έτη έχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, περάσει περί τους 30.000 ασθενείς.
Η πρώτη εκείνη ανδρολογική κλινική της Αθήνας απέκτησε με τον καιρό πέντε «αδέλφια» ανά τον κόσμο και συγκεκριμένα ανδρολογικές μονάδες στο Λονδίνο, στη Ρώμη, στη Βιέννη, στη Φρανκφούρτη και στο Ντουμπάι, δημιουργώντας το Andrology International, το οποίο διαθέτει τεράστια εμβέλεια στο πεδίο της ανδρολογίας. Τα μεγαλύτερα «όπλα» των κλινικών αυτών με διοίκηση… made in Greece είναι το πλήθος των πρωτοποριακών τεχνικών που εφαρμόζονται και δίνουν λύση σε πολλούς άνδρες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κωνσταντινίδης και η επιστημονική ομάδα του έχουν πραγματοποιήσει τον μεγαλύτερο αριθμό ανδρολογικών επεμβάσεων στην Ευρώπη. Για αυτήν την πρωτιά, καθώς και για το μεγάλος εύρος μεθόδων που χρησιμοποιεί, η ομάδα βραβεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM 2016).
Ο ρόλος της καρδιάς
Η… καρδούλα του το ξέρει τι περνά στη σεξουαλική ζωή του. Τα προβλήματα καρδιάς συνδέονται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία, σημειώνουν οι ειδικοί

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που οδηγούν τους άνδρες στον ανδρολόγο; ρωτήσαμε τον πλέον κατάλληλο, όπως αποδεικνύεται από όλα τα παραπάνω, άνθρωπο για να μας απαντήσει. Ο κ. Κωνσταντινίδης, με γνώμονα τη μακρά πείρα του και τα χιλιάδες περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει, μας εξήγησε ότι «σε ποσοστό 80% συνδέονται με τη σεξουαλική δυσκολία –τόσο σε ό,τι αφορά το οργανικό όσο και το ψυχολογικό κομμάτι της. Οσο νεότερος είναι ο άνδρας τόσο συχνότερα το ψυχολογικό κομμάτι είναι το υπαίτιο για τη δυσλειτουργία του –βλέπουμε άνδρες με σεξουαλική ανικανότητα, κυρίως ψυχογενούς αιτίας, από 18 ετών. Στους μεγαλύτερους άνδρες ένοχα είναι κυρίως τα αγγεία. Σήμερα ξέρουμε πλέον ότι όσο σε έναν άνδρα πάσχει η καρδιά, τόσο πάσχει και το πέος, αφού και τα δύο όργανα βασίζονται στο αγγειακό τους σύστημα για να ζήσουν. Αρτηριοσκλήρυνση, υψηλή χοληστερόλη, υψηλά τριγλυκερίδια, υπέρταση αποτελούν παράγοντες κινδύνου για προβλήματα στη στύση, για «εμφράγματα» του πέους εκτός από τα εμφράγματα της καρδιάς». Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι άνδρες που κατέφυγαν σε ανδρολόγο ανακάλυψαν έτσι ότι πάσχουν και από καρδιολογικό πρόβλημα.

Αλλά και ένας διαβητικός άνδρας –υπολογίζεται ότι είναι περί τις 600.000 στη χώρα μας -, στον οποίο πάσχουν τόσο τα νεύρα όσο και τα αγγεία, μπορεί να εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία. «Και αυτό, όχι μόνο εξαιτίας του αγγειακού παράγοντα αλλά και εξαιτίας της βλάβης που υφίσταται η νευρική αγωγιμότητα στους διαβητικούς» λέει ο ειδικός. Τελικώς οι επιστήμονες μιλούν πλέον για μεικτά προβλήματα, καθώς ένας άνδρας με οργανικό πρόβλημα αποκτά και ψυχολογικό πρόβλημα αλλά και το αντίστροφο.
Φαρμακευτική λύση για 9 στους 10
Στο 90% των λειτουργικών προβλημάτων του πέους –είτε οργανικών είτε ψυχολογικών –το ζήτημα λύνεται με φαρμακευτική αγωγή. Ο κ. Κωνσταντινίδης τονίζει ότι υπάρχουν σήμερα περί τις 160 ουσίες που δίνουν λύση στο πρόβλημα της σεξουαλικής ανικανότητας των ανδρών, χωρίς να προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο τα από του στόματος φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα σε κάποιους ασθενείς και κυρίως σε άτομα με υπέρταση, διαβήτη καθώς και σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή.
Υπάρχουν επίσης πιο επιθετικά φαρμακευτικά πρωτόκολλα που αφορούν ενέσεις που γίνονται στο πέος αυξάνοντας την αιμάτωσή του, αλλά και μη παρεμβατικές τεχνικές που δοκιμάζονται πριν από την τελευταία γραμμή αντιμετώπισης –τη χειρουργική επέμβαση -, όπως τα κρουστικά κύματα. «Το όργανο βομβαρδίζεται με ένα είδος υπερήχων και με τον τρόπο αυτόν αυξάνεται η αιμάτωσή του» λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό άκρως σοβαρών προβλημάτων, η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη. Το καλό είναι πάντως ότι αν κάποιος φθάσει σε αυτή τη λύση, τα ποσοστά επιτυχίας της είναι της τάξεως του 98%, κατά τον επιστήμονα. «Είναι πάντως πολύ λιγότεροι οι άνδρες που θα καταλήξουν στο χειρουργείο –ένας στους 500 κατά μέσο όρο. Με βάση όμως το εκάστοτε υποκείμενο νόσημα, η αναλογία αυτή μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα, στους διαβητικούς άνδρες μπορεί να χρειαστεί νυστέρι σε έναν στους 100».

Οι χειρουργικές τεχνικές
Ιδού οι δημοφιλέστερες χειρουργικές τεχνικές που λύνουν λειτουργικά και μορφολογικά προβλήματα του πέους: Η ενδοπεϊκή πρόθεση δίνει λύση στο πρόβλημα της πλήρους ανικανότητας. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που διαρκεί μόλις είκοσι λεπτά. Ενα συνθετικό μόσχευμα, μια αντλία σιλικόνης που περιέχει νερό, τοποθετείται με μια ειδική τεχνική στη θέση των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, που στους ασθενείς με στυτική διαταραχή δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Το μόσχευμα τοποθετείται εξ ολοκλήρου μέσα στο σώμα από μια μικρή τομή λίγων εκατοστών στο όσχεο. Η αντλία αυτή λειτουργεί μέσω της πίεσης και όταν ο άνδρας επιθυμεί να έχει στύση, πιέζει ένα καλά κρυμμένο πίσω από τους όρχεις εντός του σώματος «κουμπί». Το νερό της αντλίας που φεύγει με πίεση μιμείται την αιμάτωση του πέους και χαρίζει έτσι σκληρότητα στο όργανο. Ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου μετά από μερικές ώρες νοσηλείας και είναι λειτουργικός σεξουαλικώς μετά από περίπου έναν μήνα.
Χειρουργικώς αντιμετωπίζεται και η νόσος Peyroni, μια κατά κύριο λόγο ιδιοπαθής νόσος (κάποιες φορές και τραυματικής αιτιολογίας), η οποία εκτιμάται ότι «χτυπά» το 7%-10% των ανδρών μέσης ηλικίας. Στη νόσο αυτή το πέος εμφανίζει μια στροφή (κάμψη) που σε κάποιες περιπτώσεις είναι τόσο μεγάλη ώστε καθιστά αδύνατη τη σεξουαλική επαφή. Ουσιαστικώς δημιουργείται μια σκληρία (πλάκα) στον ινώδη χιτώνα που περιβάλλει τα σηραγγώδη σώματα του πέους. Στο σκληρό αυτό σημείο δημιουργείται και η κάμψη. Οι ειδικοί μπορούν να παρέμβουν χειρουργικά κάνοντας μια τομή στο σημείο της κάμψης, αφαιρώντας την πλάκα και τοποθετώντας ένα ελαστικό μόσχευμα –με τον τρόπο αυτόν γίνεται ευθειασμός του οργάνου. Η επέμβαση ευθειασμού του πέους διαρκεί περί τη μισή ώρα, ενώ δύο ώρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα η ομάδα του κ. Κωνσταντινίδη εφαρμόζει μια εξελιγμένη μορφή της τεχνικής η οποία δεν απαιτεί καθόλου ράμματα. «Χρησιμοποιούμε και εξωτερικά στο σημείο των ραμμάτων ένα ειδικό τεχνητό μόσχευμα και η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει ακόμη πιο σύντομη, να ολοκληρωθεί σε 15 λεπτά της ώρας. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιηθούν επίσης μοσχεύματα από βόειο περικάρδιο ή και ανθρώπινο περικάρδιο, καθώς διαθέτουν την απαιτούμενη ελαστικότητα». Υπάρχουν όμως και οι αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις στο πέος. «Το πέος, όπως και ο μαστός στη γυναίκα, συμβολίζει την ομορφιά, τη ρώμη, την ικανότητα. Ακολουθούμε κάποιες τεχνικές λοιπόν αυξητικής του φαλλού, τόσο σε μήκος όσο και σε πάχος» σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης. Η αύξηση του μεγέθους μπορεί να είναι από ένα ως πέντε εκατοστά. Είναι αξιοσημείωτο ότι, όπως μας πληροφορεί ο ειδικός, «οι περισσότεροι άνδρες που έρχονται σε εμάς για να ζητήσουν μια τέτοια αισθητική επέμβαση δεν έχουν μικρό φαλλό –οι στατιστικές μας αναφέρουν ότι οποιοδήποτε μόριο σε στύση που είναι πάνω από 13 εκατοστά θεωρείται κανονικού μεγέθους, ενώ ένας άνδρας με μόριο κάτω από 11 εκατοστά (είτε λόγω συγγενούς ανωμαλίας είτε λόγω ατυχήματος) μπορεί να θεωρηθεί μικρόφαλλος». Στις περιπτώσεις αισθητικής χειρουργικής του φαλλού γίνονται επεμβάσεις με πολύ μικρές, σχεδόν αόρατες τομές στις οποίες το αφανές σημείο που βρίσκεται στη βάση του φαλλού με μια τομή ενός συνδέσμου και μια ειδική ραφή βγαίνει στην επιφάνεια και προσθέτει μήκος. Και σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία διαρκεί μισή ώρα ενώ μετά από ένα δίωρο ο άνδρας μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.
Στις περιπτώσεις πάλι μικροφαλλίας, διεξάγεται αυτή τη στιγμή μια πολύπλοκη, πολύωρη χειρουργική επέμβαση κατά την οποία οι ειδικοί λαμβάνουν ιστούς από άλλα σημεία του σώματος του ασθενούς, όπως από την πλάτη, και με αυτούς δημιουργούν έναν νεοφαλλό ή ψευδοφαλλό, όπως ονομάζεται. Ο νεοφαλλός μπορεί να λάβει το επιθυμητό από τον ασθενή μέγεθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μεταμόσχευση πέους θα έλθει να δώσει μια οριστική και πλήρως λειτουργική λύση.
Ο κ. Κωνσταντινίδης κλείνει το σημερινό ταξίδι στα… άδυτα των ανδρών με μια από τις αγαπημένες του φράσεις, η οποία στέλνει διττό μήνυμα τόσο προς τον κάθε άνθρωπο που δεν νιώθει καλά με τη φύση του (είτε σε ποσότητα είτε σε ποιότητα) αλλά και προς την ίδια την κοινωνία: «Η ανατομία δεν ήταν ποτέ η μοίρα του ανθρώπου». Και μιας και σήμερα μιλήσαμε αρκετά για… μεγέθη, το χειρότερο όλων (και μη αναστρέψιμο, διότι η επιστήμη, όπως βλέπετε αναστρέφει πλέον σχεδόν όλα τα προβλήματα) είναι να είμαστε μικρόνοες…

Σωτήριες χειρουργικές επεμβάσεις
Και… γένους θηλυκού

Αποκατάσταση και του γεννητικού συστήματος σε κορίτσια που γεννιούνται χωρίς μήτρα και χωρίς κόλπο ή υπάρχει κάποια απόφραξη μεταξύ μήτρας και κόλπου γίνεται στη χώρα μας, όπως ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του πρότυπου Κέντρου Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων και Διαφυλικής Χειρουργικής, η οποία έλαβε χώρα την εβδομάδα που μας πέρασε, ο καθηγητής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Κρεατσάς –το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα συμμετέχει στο νέο Κέντρο, το οποίο θα αναλαμβάνει και περιπτώσεις γυναικών που επιθυμούν να αλλάξουν φύλο. Τέτοια προβλήματα του γυναικείου γεννητικού συστήματος περιλαμβάνουν την ατρησία του παρθενικού υμένα, την απλασία του κόλπου ή και της μήτρας αλλά και χρωμοσωμικές διαταραχές. «Οι χρωμοσωμικές διαταραχές αφορούν περιπτώσεις κοριτσιών που είναι βιολογικά αγόρια αλλά η εμφάνιση των έξω γεννητικών οργάνων είναι κοριτσιού και το αντίστροφο –η κατάσταση αυτή ονομάζεται ψευδερμαφροδιτισμός» είπε ο καθηγητής στη συνέντευξη Τύπου και προσέθεσε: «Μέχρι σήμερα έχουμε χειρουργήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό 254 κορίτσια με απλασία κόλπου με δική μας τεχνική που φέρει διεθνώς το όνομά μας –κολποπλαστική κατά Κρεατσά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ