Ονομάζεται Kirobo Mini και είναι ο λιλιπούτειος ρομποτικός φίλος της Toyota με νοημοσύνη… πεντάχρονου. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του νέου σχεδίου της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Φουμινόρι Καταόκα, η αξία του χαριτωμένου ρομπότ είναι κυρίως συναισθηματική, καθώς χάρη στο μικρό του μέγεθος μεταφέρεται εύκολα, με αποτέλεσμα να αποτελεί έναν επιστήθιο ρομποτικό φίλο που μπορεί να συνοδεύσει τον ιδιοκτήτη του οπουδήποτε.
Το όνομα του ρομπότ, ύψους μόλις 10 εκ., γεννήθηκε από τον συνδυασμό της ιαπωνικής λέξης kibo, δηλαδή ελπίδα, και μέρους της λέξης robot.Το μικροσκοπικό Kirobo είναι εξοπλισμένο με κάμερα, μικρόφωνο και τεχνολογία Bluetooth και συνδέεται με smartphone, στο οποίο θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί η συνοδευτική του εφαρμογή.
Σε πρώτη φάση, το Kirobo Mini πρόκειται να διατεθεί αποκλειστικά στην Ιαπωνία στην τιμή των 390 δολαρίων (δηλαδή περίπου 350 ευρώ), προκειμένου η εταιρεία να υπολογίσει την ανταπόκριση του κοινού.
Αόρατη… τηλεόραση


Η εντυπωσιακή «αόρατη» τηλεόραση της Panasonic, όταν λειτουργεί, είναι ένας υπέρλεπτος δέκτης OLED, ενώ, όταν δεν χρησιμοποιείται, μετατρέπεται σε ένα διάφανο συρόμενο γυαλί που θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας μοντέρνας σύνθεσης σαλονιού.

Ο ιαπωνικός κολοσσός είχε παρουσιάσει τη συγκεκριμένη ιδέα για πρώτη φορά στην έκθεση τεχνολογίας CES, στο Λας Βέγκας, τον περασμένο Ιανουάριο, με δέκτη LED τότε. Λίγους μήνες αργότερα και εμφανώς βελτιωμένη, η νέα εκδοχή της αόρατης τηλεόρασης διαθέτει τεχνολογία οργανικών φωτοδιόδων, με αποτέλεσμα να μπορεί να αλλάζει εμφάνιση και να γίνεται διάφανη όταν δεν δέχεται ηλεκτρικό φορτίο. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στον χρήστη της να βλέπει τι υπάρχει πίσω της, γεγονός που σημαίνει ότι μελλοντικά η εν λόγω τηλεόραση θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε φουτουριστικά έπιπλα που θα «καταπίνουν» τον δέκτη όταν εκείνος δεν θα βρίσκεται σε λειτουργία.
Ελέγχοντας τα όνειρα


Μια «κορδέλα» για το κεφάλι, που παραπέμπει στην ταινία «Inception», δημιούργησε μια εταιρεία από το Αμστερνταμ, στην Ολλανδία. Το iBand+, όπως ονομάζεται το hi-tech προϊόν από το μέλλον, πέρα από όνειρα γλυκά, υπόσχεται στον χρήστη του την οπτικοποίηση των φαντασιώσεων και των εμπειριών που επιθυμεί.

Σύμφωνα με τους επινοητές του, το iBand+ θα διαθέτει υπερευαίσθητους αισθητήρες, οι οποίοι θα συλλέγουν στοιχεία γύρω από τις κινήσεις, τους καρδιακούς παλμούς και τη θερμοκρασία του χρήστη, και στη συνέχεια θα τα χρησιμοποιούν για την «αναπαραγωγή ονειρικών οπτικοακουστικών σημάτων». Κάτι τέτοιο θα επιτυγχάνεται από τον συνδυασμό φωτεινών εφέ, που θα εκπέμπονται πάνω από τα μάτια του κοιμισμένου χρήστη, και ηχητικών εφέ που θα εκπέμπονται μέσω των ακουστικών που θα φοράει στα αφτιά του.
Η κορδέλα του Inception βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Kickstarter, όπου έχει ήδη ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των 50.000 ευρώ, συγκεντρώνοντας το… ονειρεμένο ποσό των 270.000 ευρώ.

Στολή… κάστορα


Μια καινοτόμο στολή κατάδυσης, η οποία βασίζεται στη φυσική «επένδυση» που έχουν στο τρίχωμά τους οι βίδρες και οι κάστορες, για να προστατεύονται από τα κρύα ρεύματα, ανέπτυξαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Το μυστικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κρύβεται σε ένα στρώμα πυκνών τριχιδίων, όπου παγιδεύεται ο θερμός αέρας, με αποτέλεσμα να μη νιώθουν τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού στο σώμα τους.

«Καταφέραμε να προσδιορίσουμε την πυκνότητα και το μήκος των τριχιδίων, τα οποία, δεδομένης της ταχύτητας της κατάδυσης, παγιδεύουν αποτελεσματικά τον αέρα» εξηγεί η δρ Ανέτ Χοσόι, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό έντυπο «Physical Review Fluids». «Πρόκειται για πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον σχεδιασμό μιας επιτυχημένης στολής κατάδυσης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ