Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι οι διακοπές φέρνουν το ζευγάρι πιο κοντά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη όμως τα πράγματα αντί να φτιάχνουν κατά την περίοδο της χαλάρωσης πολλές φορές οξύνονται, οδηγώντας τη σχέση στα άκρα. Τα περισσότερα διαζύγια μάλιστα, σύμφωνα με κοινωνιολόγους από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, καταγράφονται κατά τους μήνες Μάρτιο και Αύγουστο –την περίοδο δηλαδή μετά τις χειμερινές και τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η ώρα των αποφάσεων
Στο πλαίσιο τις μελέτης τους, οι ειδικοί ανέλυσαν τις αιτήσεις διαζυγίων που είχαν κατατεθεί στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον από το 2001 έως το 2015. Εντόπισαν λοιπόν ότι κατά τους μήνες Μάρτιο και Αύγουστο παρατηρούνταν μια σταθερή αύξηση ετησίως.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χειμερινές και οι καλοκαιρινές διακοπές θεωρούνται κοινωνικά «ιερές» για τις οικογένειες, γεγονός που σημαίνει ότι η υποβολή αίτησης διαζυγίου κατά τις συγκεκριμένες περιόδους θα μπορούσε να αποτελεί ταμπού. Επιπλέον, οι χριστουγεννιάτικες και οι καλοκαιρινές διακοπές θα μπορούσαν να αποτελούν μια ευκαιρία για προβληματικά ζευγάρια να λύσουν τις διαφορές τους, να δουλέψουν τη σχέση τους και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.
«Ο περισσότερος κόσμος έχει υψηλές προσδοκίες από τις διακοπές, παρά τις απογοητεύσεις που μπορεί να είχε βιώσει από τον σύντροφό του επί χρόνια ολόκληρα» εξηγεί ο ερευνητής Μπράιαν Σεραφίνι. «Οι διακοπές αποτελούν τις περιόδους του έτους όπου υπάρχει έντονη ανυπομονησία για ένα νέο ξεκίνημα, όπου προσδοκούμε κάτι διαφορετικό να συμβεί, κάτι να αλλάξει και θεωρούμε μια μεταβατική περίοδο σε μια νέα φάση στη ζωή μας. Είναι σαν έναν κύκλο αισιοδοξίας, κατά κάποιον τρόπο. Πολιτισμικά δηλαδή, πρόκειται για περιόδους της ζωής μας συμβολικά φορτισμένες».
Διακοπές, όπως ξεκαθάρισμα
Η περίοδος των διακοπών πέρα από χαλάρωση μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια προβλήματα, καλώντας τα ζευγάρια να τα αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεγάλες προσδοκίες που έχουν τα άτομα που έχουν μια προβληματική σχέση ή έναν γάμο προτού φύγουν με τον καλό ή την καλή τους για τις διακοπές τους, οι οποίες στην πορεία μένουν ανικανοποίητες, ενδεχομένως να συμβάλλουν επίσης στην απόφασή τους για να προχωρήσουν στο διαζύγιο. Και μπορεί ο Αύγουστος, σύμφωνα με τους ερευνητές, να έρχεται αμέσως μετά τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών και πριν από το άνοιγμα των σχολείων των παιδιών, όμως τι γίνεται με την περίπτωση του Μαρτίου που έχει μια απόσταση από τις χειμερινές διακοπές; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι για τη συγκεκριμένη καθυστέρηση ενδεχομένως να ευθύνονται τα οικονομικά θέματα των συντρόφων, τα οποία με την αλλαγή του έτους μπορεί να θέλουν να βάλουν σε μία τάξη.
Ακόμα ίσως χρειάζονται χρόνο μέχρι να βρουν έναν δικηγόρο ή να βρουν το κουράγιο να το πάρουν απόφαση και να καταθέσουν την αίτηση διαζυγίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι από την άνοιξη και έπειτα, οι μεγαλύτερες μέρες και η εντονότερη ηλιοφάνεια τείνουν να μας οδηγούν στην υλοποίηση των στόχων μας, κάνοντας τις σκέψεις πράξεις.Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των αμερικανών ειδικών παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στο Σιάτλ.

HeliosPlus