Με σκοπό να θέσει τα σμήνη των drones υπό έλεγχο η αμερικανική υπηρεσία προηγμένης τεχνολογίας του Πενταγώνου (Darpa) δημιούργησε το Aerial Dragnet. Πρόκειται για ένα σύστημα υψηλής νοημοσύνης το οποίο με τη βοήθεια ειδικών drones τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τα ιπτάμενα οχήματα που πετούν στους αιθέρες των αστικών κέντρων. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια των αισθητήρων τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα της Darpa θα μπορούν να «βλέπουν» την εναέρια κυκλοφορία σε ύψη κάτω των 1.000 ποδών, που μεταφράζονται σε 300 μέτρα από το έδαφος. Κάτι τέτοιο αναμένεται να βοηθήσει τους ειδικούς να θέσουν έναν έλεγχο στην κυκλοφορία των drones πάνω από πυκνοκατοικημένες περιοχές των μεγαλουπόλεων αλλά και να παρακολουθούν την πορεία ύποπτων εναέριων οχημάτων που θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος κάποιας τρομοκρατικής ενέργειας. «Με την πτώση των τιμών των drones και την υπεραπλούστευση του χειρισμού τους, πλέον οι Αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζουν αστραπιαία τα ύποπτα ιπτάμενα οχήματα –ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη (π.χ., σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με ψηλά κτίρια)» αναφέρει με ανακοίνωσή της η αμερικανική υπηρεσία.
Ενεργειακά υφάσματα εν όψει
Τα «έξυπνα» ρούχα, εξοπλισμένα με αισθητήρες ώστε να πραγματοποιούν μετρήσεις σφυγμών κ.τ.λ., όλοι λίγο-πολύ τα έχουμε ακούσει. Τώρα ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, γνωστό και ως GeorgiaTech, δημιούργησαν μια νέα γενιά «ενεργειακών» υφασμάτων τα οποία θα μπορούν με τη βοήθεια του ήλιου και του ανέμου να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για τη φόρτιση μικροσυσκευών.
Το καινοτόμο υλικό βασίζεται σε ηλιακές κυψέλες που δημιουργήθηκαν από πουπουλένιες ίνες πολυμερών και οι οποίες στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στην ύφανση σε συνδυασμό με τριβοηλεκτρικές νανογεννήτριες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένα κομμάτι 4-5 εκατοστών του ενεργειακού υφάσματος αποδίδει σε έναν κοινό πυκνωτή ενεργειακό φορτίο 2 mF ως 2 βολτ μέσα σε μόλις ένα λεπτό έκθεσης σε ηλιακή ή κινητική ενέργεια.
Τα εν λόγω υφάσματα, πέρα από τα ρούχα, υποστηρίζουν οι ερευνητές, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέντες, κουρτίνες και άλλα υφασμάτινα μέρη και αντικείμενα.
Παρκαδόρος τσέπης
Εχει συμβεί σε όλους τους οδηγούς να παρκάρουν κάπου και στη συνέχεια να μη θυμούνται πού άφησαν το αυτοκίνητό τους. Το TrackR δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Πρόκειται για ένα «έξυπνο» κέρμα που μένει μέσα στο όχημα και σε ρόλο παρκαδόρου στέλνει σήμα στο smartphone του κατόχου του και μέσω GPS του αποκαλύπτει τη γεωγραφική του θέση. Το «κέρμα» για ξεχασιάρηδες μάλιστα, σύμφωνα με την ομώνυμη εταιρεία, μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε αντικείμενο ο κάτοχος επιθυμεί να παρακολουθεί ώστε να μην το χάσει, όπως π.χ. τα κλειδιά, την τσάντα, τη βαλίτσα, το πορτοφόλι κ.ά. Το TrackR συνοδεύεται από μια δωρεάν εφαρμογή για συσκευές Android και iOS, η υπηρεσία ανίχνευσης δεν απαιτεί κάποια συνδρομή, ενώ θα μπορούσε ακόμα και να προστατεύσει τα προσωπικά αντικείμενα του κατόχου του από κλοπή.
Σφραγίσματα για μια ζωή
Την επανάσταση στην οδοντιατρική αναμένεται να φέρει ένα νέο σφράγισμα που ανέπτυξαν βρετανοί επιστήμονες και διαρκεί μια ζωή! Το καινοτόμο υλικό των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κουίν Μέρι του Λονδίνου δεν γεμίζει απλώς τις κουφάλες των δοντιών αλλά αποκαθιστά και τις βακτηριακές φθορές. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της απελευθέρωσης στοιχείων και ενώσεων, όπως το ασβέστιο και τα φωσφορικά άλατα, που παίζουν βασικό ρόλο για την υγεία του σμάλτου.
Το σφράγισμα του μέλλοντος αποτελείται από βιοδραστικό γυαλί και απελευθερώνει φθόριο, ασβέστιο και φωσφορικά άλατα. Ετσι γεμίζει τις κοιλότητες των δοντιών με στοιχεία τα οποία «φρενάρουν» τα βακτήρια και τη δημιουργία τερηδόνας μεταξύ σφραγίσματος και δοντιού, ενώ παράλληλα περιορίζει την πιθανότητα αντικατάστασής του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ