Σκεφθείτε όλα αυτά τα ρούχα που χειμώνα-καλοκαίρι καταλήγουν στο πίσω μέρος της ντουλάπας με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μένουν αφόρετα. Μια νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενιά από «επικοινωνιακά» ρούχα αναπτύσσουν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Σίτι.
Το φουτουριστικό όραμα της «έξυπνης» ντουλάπας βασίζεται στη σήμανση RFID (ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων) την οποία θα φέρουν όλα τα ρούχα που θα βρίσκονται κρεμασμένα μέσα σε αυτήν. Η σήμανση θα είναι αδιάβροχη και ανθεκτική ώστε τα ρούχα να μπορούν να πλένονται στο πλυντήριο κανονικά, ενώ θα βοηθάει ως προς την καταγραφή όλων των κομματιών της ντουλάπας σε μια βάση δεδομένων. Ετσι τα… ξεχασμένα ρούχα θα μπορούν να «τιτιβίζουν» στο Twitter ή να στέλνουν SMS στον ιδιοκτήτη τους για να του υπενθυμίζουν την ύπαρξή τους.
Στα χνάρια του Internet των Πραγμάτων, οι Βρετανοί τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν το Internet των Ρούχων με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης χρημάτων για την αγορά νέων ρούχων, τη στιγμή που οι περισσότερες ντουλάπες έχουν αρκετά παραμελημένα κομμάτια, ολοκαίνουργα και αφόρετα.

Νευροεμφυτεύματα εν όψει
Ενα μικροσκοπικό εμφύτευμα με μέγεθος κόκκου άμμου σχεδίασαν μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Το Neural Dust, όπως ονομάζεται, για την ώρα δοκιμάζεται σε μυς και περιφερικά νεύρα ποντικών. Tο νέο εμφύτευμα μήκους μόλις τριών χιλιοστών τροφοδοτείται με τη βοήθεια ενός πιεζοηλεκτρικού κρυστάλλου, ο οποίος μετατρέπει τις υπερηχητικές δονήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς το Neural Dust επιτρέπει την παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών των πειραματόζωων σε πραγματικό χρόνο.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε κατά τους επιστήμονες να οδηγήσει σε μια νέα γενιά «ηλεκτροφαρμακευτικών» εμφυτευμάτων –για την αντιμετώπιση της επιληψίας ή σοβαρών φλεγμονών ή για τον έλεγχο προσθετικών μελών. «Η τηλεμετρία από το εσωτερικό του οργανισμού δεν ήταν εφικτή ως τώρα ακριβώς επειδή δεν υπήρχε τρόπος να τοποθετήσουμε κάτι υπερβολικά μικρό πολύ βαθιά. Πλέον όμως μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μικροσκοπικό εμφύτευμα πάνω σε κάποιο νεύρο ή όργανο και να μετρήσουμε τα δεδομένα που προκύπτουν» εξηγεί ο δρ Μισέλ Μαχαρμπίζ, ένας από τους δύο συγγραφείς της μελέτης που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό έντυπο «Neuron».

Σινεμά με το… γάντι
Ενα γάντι δονήσεων ικανό να μεταφέρει την αγωνία μιας κινηματογραφικής παραγωγής κυριολεκτικά στο… πετσί του θεατή δημιούργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου. Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ειδικοί, διαπίστωσαν ότι μικρές δονήσεις στο χέρι των θεατών οδηγούσαν στην ενίσχυση της αγωνίας και του φόβου που βίωναν κατά την παρακολούθηση μιας ταινίας. Το Mood Glove, όπως ονομάζεται το γάντι για σινεφίλ, κρύβει στο εσωτερικό του πέντε δονούμενους δίσκους και μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να στέλνει στον χρήστη ελαφριές ή πιο έντονες δονήσεις στο επάνω μέρος του χεριού του.

«Οι δονήσεις του Mood Glove δεν μιμούνται ό,τι εμφανίζεται στην οθόνη. Το γάντι λειτουργεί λίγο σαν μια μελωδία που ντύνει την ταινία και παράλληλα ενισχύει τα συναισθήματα των θεατών» εξηγεί ο δρ Νικ Μπράιαν Κινς, ένας από τους συγγραφείς της πρωτοποριακής μελέτης.

Πέρα από τις τρισδιάστατες προβολές, αρκετοί κινηματογράφοι έχουν προχωρήσει στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών προκειμένου να ενισχύσουν την απόλαυση των θεατών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γνωστή αλυσίδα Odeon που σε αίθουσές της στο εξωτερικό τοποθέτησε τα καθίσματα D-Box, τα οποία δονούνται και κουνιούνται, με στόχο την απογείωση των ταινιών δράσης.

Φόρτιση στον αέρα!
Ονομάζεται OvRecharge και είναι μια βάση… εναέριας φόρτισης για smartphones. Οπως περιγράφουν οι δημιουργοί της μέσα από τη σελίδα της συσκευής στο Kickstarter, πρόκειται για μια ξύλινη βάση φόρτισης η οποία συνοδεύεται από μια ειδική θήκη που τοποθετείται στο κινητό, με αποτέλεσμα αυτό να περιστρέφεται στον αέρα ενώ φορτίζει.

Ο φορτιστής μαγνητικής αιώρησης αξίας 185 δολαρίων (δηλαδή περίπου 167 ευρώ) είναι συμβατός με τα περισσότερα μοντέλα smartphones, ενώ είναι ικανός να κάνει ακόμη και τα tablets να… πετάξουν. Ο OvRecharge είναι διαθέσιμος σε τρία διαφορετικά είδη ξύλου: σκούρο, καρυδιά και κερασιά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ