Υπνική άπνοια
Μια κατάσταση πιο κοινή από ό,τι πιστεύετε κατά την οποία το άτομο σταματά να αναπνέει για 10 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο ενώ κοιμάται –αυτό μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές μέσα στη νύχτα. Η έλλειψη οξυγόνου αναγκάζει τον εγκέφαλο να σας ξυπνήσει ή να σας «τραβήξει» σε μια φάση πολύ πιο ελαφρού ύπνου. Σε κάθε περίπτωση η υπνική άπνοια μπορεί να έχει σοβαρή επίδραση στην ποιότητα του ύπνου αλλά και στην ποιότητα του ύπνου του συντρόφου σας αφού συχνά συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό.


Υπνική παράλυση
Πρόκειται για μια τρομακτική εμπειρία κατά την οποία το σώμα, το οποίο παραλύει με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, παραμένει παράλυτο όταν ξυπνάτε. Το άτομο έχει πλήρη συνείδηση αλλά δεν είναι σε θέση να κινηθεί ή να μιλήσει, ορισμένες φορές επί αρκετά λεπτά. Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν επίσης ότι πνίγονται ή ότι το στέρνο τους συνθλίβεται και μπορεί να έχουν και οπτικές παραισθήσεις. Η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει εντονότερη εξαιτίας της έλλειψης ύπνου, κάποιων φαρμάκων αλλά και διαταραχών όπως η υπνική άπνοια.
Υπναγωγικά τινάγματα
Αυτά τα τινάγματα και τραντάγματα που βιώνει κάποιος καθώς τον παίρνει ο ύπνος συνοδεύονται συχνά από μια αίσθηση ότι πέφτει. Το αίτιο παραμένει μυστήριο. Μια θεωρία είναι ότι αρχίζουμε να ονειρευόμαστε προτού το σώμα μας παραλύσει. Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως τα τινάγματα είναι ένα υποπροϊόν του νευρικού συστήματος που χαλαρώνει καθώς αποκοιμιόμαστε.
Διαταραχή της συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM
Αν έχετε ποτέ κλωτσήσει τον σύντροφό σας τη νύχτα ή του έχετε βάλει τις φωνές και το επόμενο πρωί δεν θυμάστε τίποτα, ίσως είχατε πέσει στα δίχτυα της συγκεκριμένης διαταραχής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το σώμα δεν παραλύει πλήρως κατά τον ύπνο REM, οπότε το άτομο ουσιαστικά συμπεριφέρεται σαν να ζει το όνειρό του.
Σύνδρομο έκρηξης της κεφαλής
Το άτομο νιώθει ότι ακούει έναν πολύ δυνατό ήχο, σαν μια βόμβα που εκρήγνυται ή έναν πυροβολισμό, καθώς αποκοιμιέται ή ξυπνά. Το σύνδρομο αυτό επηρεάζει έναν στους 10 ανθρώπους και εμφανίζεται συνήθως γύρω στην ηλικία των 50 ετών.
Κανένας δεν γνωρίζει τι το προκαλεί –πιθανώς αλλαγές στη φυσιολογία του μέσου ωτός ή μικρά επεισόδια στον κροταφικό λοβό. Παρά το τρομακτικό του όνομα, το σύνδρομο είναι αβλαβές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ