Με στόχο να «δικτυώσει» και τα εναπομείναντα τέσσερα αποκομμένα δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού, το Facebook εργάζεται πυρετωδώς ώστε να αναπτύξει τεχνολογίες ικανές να απλώσουν τα πλοκάμια του Διαδικτύου ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Η τελευταία καινοτομία του αμερικανικού κολοσσού βασίζεται σε ακτίνες λέιζερ και, σύμφωνα με τους υπευθύνους του πρότζεκτ, δεν απαιτεί ούτε οπτικές ίνες ούτε πύργους τηλεπικοινωνιών. Αντίθετα, τα λέιζερ μεταφέρουν πληροφορίες μέσω της ατμόσφαιρας, γεγονός που σημαίνει ότι σήματα οπτικής επικοινωνίας θα μπορούσαν να «ταξιδεύουν» στον αέρα προσφέροντας έτσι μια οικονομική εναλλακτική στο κλασικό Internet. Τα νέα ευρήματα «θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή στον τομέα των οπτικών ασύρματων δικτύων» αναφέρουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Optica».

«Ενα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει ακόμη πρόσβαση στο Διαδίκτυο ακριβώς επειδή οι υποδομές ασύρματης επικοινωνίας δεν είναι διαθέσιμες στα σημεία όπου ζουν –κυρίως σε αγροτικές περιοχές του πλανήτη. Αναπτύσσουμε λοιπόν τεχνολογίες ειδικά για τις περιοχές αυτές, όπου ο κόσμος ζει μακριά ο ένας από τον άλλον»
επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τομπίας Τίκε.
Οθόνες-«τατουάζ»
Μια νέα γενιά διάφανων οθονών, ικανών να προσκολλώνται απευθείας στο δέρμα, στα ρούχα ή σε άλλες μη επίπεδες επιφάνειες, ανέπτυξαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας.
Οι υπέρλεπτες οθόνες τύπου TFT, με διαφάνεια που αγγίζει το 83%, θα μπορούσαν να φέρουν την επανάσταση στον χώρο των wearables καθώς είναι υπερβολικά εύκαμπτες, με αποτέλεσμα να γίνονται ένα με την επιφάνεια επάνω στην οποία εφαρμόζονται.

«Οι εύκαμπτες διάφανες οθόνες θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες στη νέας γενιάς οπτική επικοινωνία με τους γύρω μας, στην εποχή του Internet των Πραγμάτων»
εξηγούν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο έντυπο «Advanced Functional Materials». Οι νέες οθόνες δείχνουν να έχουν εντυπωσιακές επιδόσεις ενώ πέρασαν με επιτυχία τα τεστ κάμψης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η καινοτομία τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες «φορετές» συσκευές που θα μεταφέρονται εύκολα και θα χαρίζουν στους χρήστες δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας.
Υφάσματα που «αυτοεπουλώνονται»
Τα ρούχα του μέλλοντος θα αυτοεπουλώνονται απλά με την προσθήκη νερού, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια ειδική επίστρωση για υφάσματα άνευ χημικών ουσιών, με τη βοήθεια της οποίας τα ρούχα θα μπορούν να διορθώνουν τυχόν φθορές. Κάτι τέτοιο, εκτιμούν, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία άφθαρτων στρατιωτικών ή επαγγελματικών στολών.
Το μυστικό, κατά τους επιστήμονες, κρύβεται στην πολλαπλή επίστρωση πολυηλεκτρολυτών, που αποτελούνται από θετικά και αρνητικά φορτισμένα πολυμερή. Το μόνο που χρειάζεται η «επουλωτική» επίστρωση για την ενεργοποίησή της είναι λίγο νερό. Αρα το μόνο που θα έχουμε να κάνουμε σε περίπτωση που σκιστεί το αγαπημένο μας μπλουζάκι θα είναι να το βάλουμε στο πλυντήριο.

«Αναζητώντας τρόπους «αυτοεπούλωσης» των συμβατικών υφασμάτων αναπτύξαμε τη συγκεκριμένη και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενιά προηγμένων υφασμάτων»
ανέφερε ο καθηγητής Μελίκ Ντεμιρέλ, επικεφαλής της ομάδας.
Θήκη για κυνηγούς Pokemon
Mπορεί ο πυρετός του Pokemon Go να έχει καταλαγιάσει κάπως, οι ιδέες όμως συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τους κολλημένους με τα τερατάκια τσέπης. Ο λόγος για τον φοιτητή βιομηχανικού σχεδίου Τζον Κλίβερ, ο οποίος με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή δημιούργησε μια θήκη για εγγυημένη επιτυχία σε κάθε ρίψη PokeBall.
Προκειμένου να αιχμαλωτίσει ένα Pokemon ο παίκτης στο παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας πρέπει αρχικά να συλλέξει μπαλίτσες και στη συνέχεια να τις εκτοξεύσει με συγκεκριμένη δύναμη και φορά στο τερατάκι. Η θήκη Pokemon Aimer έρχεται για να οδηγήσει την μπάλα στον στόχο της μέσα από έναν ειδικό «διάδρομο» στον οποίο κινείται το δάχτυλο του «κυνηγού».
Η θήκη-στόχος πωλείται διαδικτυακά προς 6,44 δολάρια –δηλαδή, περίπου 5,74 ευρώ -, ενώ το σχέδιό της είναι διαθέσιμο δωρεάν προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να την τυπώσουν μόνοι τους μέσω 3D εκτυπωτή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ