Εναν υποθαλάσσιο «ουρανοξύστη» με στόχο την ενίσχυση των κοραλλιογενών υφάλων του πλανήτη σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Τζέθρο Κόι και Κουά Ζενγκ Γουέι από τη Μαλαισία. Το Aquarim Trinity, όπως ονομάζεται το εντυπωσιακό υποθαλάσσιο οικοδόμημα από γυαλί και ατσάλι, θα μπορούσε, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, να λειτουργήσει ως σκελετός για την καλλιέργεια κοραλλιών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι θαλάσσιοι ασπόνδυλοι οργανισμοί χρειάζονται μια σκληρή επιφάνεια επάνω στην οποία θα μπορέσουν να γαντζωθούν και να αναπτυχθούν. Η προσέγγιση των ευρηματικών αρχιτεκτόνων θυμίζει εκείνη των «ζωντανών τοίχων» –των κάθετων κήπων στους τοίχους των κτιρίων. Στο κέντρο του τεχνητού υφάλου, αποτελούμενου από τρεις πυλώνες, υπάρχει ένας σταθμός γεωθερμικής ενέργειας, όπως επίσης ένα εργαστήριο για τη μελέτη και την επέκταση των αποικιών των κοραλλιών. Το εργαστήριο μάλιστα θα μπορεί να ανεβοκατεβαίνει στο κέντρο του υποβρύχιου οικοδομήματος σαν ασανσέρ για πιο αποδοτική παρακολούθηση της καλλιέργειας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν περίπλοκα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτώνται εκατομμύρια είδη θαλάσσιας ζωής. Κατά τα τελευταία χρόνια η οξίνιση των ωκεανών και η ρύπανση του περιβάλλοντος έχουν οδηγήσει στη λεύκανση, άνω του 50% των κοραλλιογενών υφάλων του πλανήτη, που απειλούνται με θάνατο.
Ολοκληρώνεται το Stratolaunch
Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου πλησιάζει προς ολοκλήρωση. Το Stratolaunch, που δημιουργείται με τις «πλάτες» της Microsoft, αναμένεται να στέλνει αστροναύτες και δορυφόρους σε τροχιά με τη βοήθεια ενός μίνι διαστημικού σκάφους.
Σύμφωνα με το όραμα του συνιδρυτή του αμερικανικού κολοσσού, Πολ Αλεν, το Stratolaunch θα διαθέτει άνοιγμα φτερών 117 μέτρων –τη στιγμή που το μεγάλο Airbus A380-800 έχει άνοιγμα φτερών σχεδόν 80 μέτρων –και έξι κινητήρες. Θα μπορούσε μάλιστα να κουβαλά ένα διαστημικό σκάφος τύπου Dream Chaser, το οποίο θα μπαίνει σε τροχιά χαμηλά πάνω από τη Γη και θα μεταφέρει αστροναύτες και δορυφόρους.
Το αεροσκάφος-γίγας θα σκαρφαλώνει στα 30.000 πόδια και από μεγάλο ύψος θα απελευθερώνει το διαστημικό σκάφος, αποφεύγοντας έτσι το υπέρογκο κόστος της εκτόξευσής του από τη Γη. Το 2020, όταν και υπολογίζεται να αρχίσει τις πτήσεις του, το Stratolaunch αναμένεται να μεταφέρει δορυφόρους βάρους μέχρι 6 τόνους, οι οποίοι θα τίθενται σε τροχιά σε ύψη από 180 χλμ. ως 2.000 χλμ. πάνω από τη Γη.
Ενα παιχνίδι κατά της άνοιας


Ενα διασκεδαστικό παιχνίδι για iOS και Android συσκευές, υπό μορφήν μιας δωρεάν εφαρμογής, δημιούργησαν ευρωπαίοι επιστήμονες με στόχο την κατανόηση της πλοήγησης του ανθρώπινου εγκεφάλου στον χώρο. Το Sea Hero Quest, που έρχεται στην Ελλάδα από την Cosmote και που σχεδίασαν ειδικοί από την Deutsche Telekom, τον οργανισμό Alzheimer’s Research, το University College του Λονδίνου (UCL) και το Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA), καλεί τους παίκτες να συμβάλουν στην έρευνα, βγαίνοντας από λαβυρίνθους και βρίσκοντας κρυφά μονοπάτια, προσφέροντας τις επιδόσεις τους για περαιτέρω μελέτη στους επιστήμονες.

«Είναι εντυπωσιακό ότι αν ένας από εμάς παίξει για 2 λεπτά αυτό το παιχνίδι στο κινητό ή στο tablet του, οι επιστήμονες θα συγκεντρώσουν δεδομένα για την άνοια που ισοδυναμούν με 5 ώρες επιστημονικής έρευνας. Αν 100.000 άτομα παίξουν για 2 λεπτά ο καθένας, αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από 50 χρόνια έρευνας. Με αυτό το παιχνίδι για καλό σκοπό, αξιοποιούμε την τεχνολογία και την καινοτομία για να συνεισφέρουμε καθοριστικά στην επιστήμη» δήλωσε ο κ. Κώστας Νεμπής, Executive Director Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ.

Ρομπότ για ηλικιωμένους
Τις σκέψεις της για να περάσει στη μαζική παραγωγή ρομπότ για ηλικιωμένους ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Τoyota. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου του ιαπωνικού κολοσσού, Γκιλ Πρατ, η εταιρεία θα μπορούσε να εφαρμόσει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για τη μαζική παραγωγή αυτοκινήτων μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής των ρομπότ. Πριν από περίπου έναν χρόνο η Toyota είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να επενδύσει περί το 1 δισ. δολάρια στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στην επόμενη πενταετία.
Στόχος της είναι η δημιουργία μιας σειράς από ρομποτικούς βοηθούς που θα μοιάζουν με το γνωστό ρομπότ του «Πολέμου των Αστρων» R2-D2 και θα συντροφεύουν ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα υγείας, ώστε να τους βοηθούν σε καθημερινές τους δραστηριότητες. Από το να σπρώχνουν ένα αναπηρικό αμαξίδιο ως το να μεταφέρουν ή να μαζεύουν αντικείμενα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ