Εχετε κατοικίδιο και εν όψει διακοπών βασανίζεστε πού θα μπορούσατε να το αφήσετε; Η ελληνική startup Keeppet έχει τη λύση. Πρόκειται για μια υπηρεσία η οποία προσφέρει στους φιλόζωους τη δυνατότητα να βρουν σπιτική φιλοξενία για τον τετράποδο, υδρόβιο ή φτερωτό φίλο τους. Μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότεροι από 400 εγγεγραμμένοι «keepers» –δηλαδή φιλόζωοι ιδιώτες πρόθυμοι να φιλοξενήσουν τα κατοικίδια στο σπίτι τους και να τα φροντίζουν μαζί με τα δικά τους όσο ο ιδιοκτήτης τους λείπει. Η Keeppet έχει ξεπεράσει τις 750 νύχτες φιλοξενίας σε σκύλους, γάτες, παπαγάλους, χάμστερ ή ακόμη και ψαράκια, ενώ το Πάσχα οι «κρατήσεις» χτύπησαν κόκκινο.
Οπως δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Φοίβος Παντελίδης, ένας εκ των ιδρυτών της ενδιαφέρουσας υπηρεσίας, «ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στο www.keeppet.gr, κάνει αναζήτηση βάσει της περιοχής του και των ημερομηνιών της απουσίας του και εντοπίζει τους διαθέσιμους keepers κοντά του. Βλέπει το προφίλ τους, πληροφορίες, φωτογραφίες, στατιστικά στοιχεία ή ακόμη και κριτικές που έχουν καταχωρίσει άλλοι ιδιοκτήτες και αποφασίζει ο ίδιος πού θα ήθελε να αφήσει το ζωάκι του. Η κράτηση γίνεται online, όπως ακριβώς και στην περίπτωση ενός ξενοδοχείου».
Προκειμένου να γίνει κάποιος keeper οφείλει να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία (email, κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση), να συνδέσει το προσωπικό του προφίλ στο Facebook και να λάβει συστάσεις από φίλους του. Η εταιρεία στη συνέχεια πραγματοποιεί επαλήθευση των στοιχείων και δίνει έγκριση για την ενεργοποίηση του λογαριασμού του. «Δίνουμε σε κάθε ιδιοκτήτη κατοικιδίου τη δυνατότητα να επικοινωνήσει ή να συναντηθεί με τον keeper πριν από τη φιλοξενία. Στη συνέχεια, αν το κρίνει σωστό, μπορεί να ακυρώσει την κράτηση χωρίς καμία επιβάρυνση. Ακόμη, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε 24ωρη βάση, υπάρχει διαθέσιμη ομάδα κτηνιάτρων». Κατά τον κ. Παντελίδη, οι keepers ορίζουν μόνοι τους την αμοιβή τους. Το μέσο κόστος για τη φιλοξενία ενός σκύλου είναι 10-12 ευρώ/βραδιά και μιας γατούλας 8-10 ευρώ, ενώ στην περίπτωση των πτηνών και των ψαριών η τιμή αγγίζει τα 5 ευρώ/βραδιά.
Το γάντι των Τζεντάι
Ενα καινοτόμο γάντι προικισμένο με τη Δύναμη του Ανακιν Σκαϊγουόκερ από τον «Πόλεμο των Αστρων» ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Το GauntLev ή Gauntlet of Levitation βασίζεται στην ακουστική αιώρηση –μέθοδο αιώρησης αντικειμένων με τη βοήθεια ισχυρών ακουστικών κυμάτων και χωρίς οποιαδήποτε φυσική επαφή.

«Η ακουστική αιώρηση αποτελεί την κατάλληλη τεχνολογία για κάτι τέτοιο καθώς μπορεί να παγιδεύει σωματίδια στον αέρα και στο νερό»
περιγράφουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα οι βρετανοί ειδικοί χρησιμοποίησαν πλέγματα σε ρόλο ακουστικών μετατροπέων με σκοπό να δημιουργήσουν «ακουστικές παγίδες». Στη συνέχεια σχεδίασαν ένα γάντι ικανό να ανασηκώνει μικροαντικείμενα στον αέρα, στην παλάμη ή μεταξύ των δαχτύλων (δείκτη και αντίχειρα) του χρήστη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την ώρα το γάντι των Τζεντάι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνο του ή σε συνδυασμό με ηλεκτρονικό υπολογιστή για ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα, ακρίβεια και ταχύτητα.
«Τρισδιάστατο» καβούκι
Προσθετικό… καβούκι απέκτησε πρόσφατα μια χελώνα από τη Βραζιλία η οποία σε πυρκαγιά σε δάσος είχε χάσει σχεδόν ολόκληρο το «σπίτι» της. Ο Φρέντι, όπως ονομάζεται η χαριτωμένη χελώνα, πλέον καμαρώνει φορώντας το τεχνητό του καβούκι, προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης, το οποίο δημιούργησε ο φιλόζωος σχεδιαστής Σισέρο Μοράες και μέλος της ομάδας Animal Avengers.
Για τον σχεδιασμό του νέου, τεχνητού κελύφους ο Μοράες αναφέρει ότι φωτογράφισε τον Φρέντι από διαφορετικές γωνίες και στη συνέχεια συνέκρινε τις λήψεις αυτές με τις λήψεις «αρτιμελών» χελωνών. «Στη συνέχεια, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, δημιούργησα το τρισδιάστατο μοντέλο ενός πλήρους κελύφους στα μέτρα του Φρέντι». Το νέο καβούκι, αποτελούμενο από τέσσερα κομμάτια, εκτυπώθηκε χάρη στον χειρουργό-οδοντίατρο δρα Πάουλο Μιαμότο και στον τρισδιάστατο εκτυπωτή του. Ο Φρέντι χειρουργήθηκε επιτυχώς αποκτώντας πλήρη κινητικότητα και ένα ολοκαίνουργο κέλυφος βαμμένο στο χέρι ώστε να δένει απόλυτα με το περιβάλλον του.

Επεισοδιακός γάμος!

Με τους απανταχού «κολλημένους» στο Netflix να δηλώνουν απροκάλυπτα… τηλεοπτικές «απιστίες» –την παρακολούθηση δηλαδή επεισοδίων της αγαπημένης τους σειράς χωρίς το έτερον ήμισυ -, η εταιρεία παγωτού Cornetto αποφάσισε να ενισχύσει τη συντροφικότητα μεταξύ των χρηστών.
Με μότο «η αγάπη πρέπει να διαρκεί περισσότερο από έναν κύκλο», η εταιρεία δημιούργησε τα Commitment Rings: δύο δαχτυλίδια που κατόπιν εγγραφής στη συνοδευτική εφαρμογή ενώνουν τους συντρόφους εις… σειρά μία! Το ζευγάρι δηλαδή δηλώνει τη σειρά ή τις σειρές που επιθυμεί να παρακολουθεί μαζί. Από αυτή τη στιγμή τα επεισόδια θα «ξεκλειδώνονται» μέσω Netflix μόνο εφόσον τα δύο δαχτυλίδια –δηλαδή οι σύντροφοι –βρίσκονται μαζί, με τη βοήθεια τεχνολογίας NFC.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ