Το Casa Brutale, το ιδανικό σπίτι για ιδιοκτήτες με λατρεία στο υγρό στοιχείο και σίγουρα χωρίς υψοφοβία, θα μπορούσε να αποτελεί μία από τις εκκεντρικές βίλες του Τζέιμς Μποντ!
Αρχικά σχεδιασμένο για βράχους με θέα στο Αιγαίο, το εντυπωσιακό σπίτι των ελλήνων αρχιτεκτόνων Λαέρτη-Αντωνίου Αντο Βασιλείου και Παντελή Καμπουρόπουλου (OPA –Open Platform for Architecture) μάγεψε έναν λιβανέζο πελάτη με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται να κατασκευαστεί στον Λίβανο και μάλιστα σε ύψος 1.600 μ. πάνω από τη θάλασσα.
Χάρη στον μινιμαλιστικό σχεδιασμό του, το αρχιτεκτονικό έργο τέχνης γίνεται ένα με το έδαφος και ενσωματώνεται πλήρως στον βράχο, εκτείνοντας τη μεγάλη γυάλινη πρόσοψή του και γεμίζοντας έτσι με πλούσιο φως τους εσωτερικούς του χώρους. Στην οροφή του φιλοξενεί μια διάφανη πισίνα η οποία μεταφέρει τη μαγεία και τους κυματισμούς του νερού στο εσωτερικό του σπιτιού.

«Θεωρούμε το Casa Brutale δούρειο ίππο μας προς τον κόσμο της αρχιτεκτονικής»
λένε στο «Βήμα» οι δύο έλληνες αρχιτέκτονες. «Πέρα από τις φυσικές κατασκευαστικές προκλήσεις –ως προς την κολυμβητική δεξαμενή, την προστασία από τις καιρικές συνθήκες, τα τεράστια φορτία που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω ακραίων χιονοπτώσεων -, τις οποίες λατρεύουμε να ξεπερνάμε με τη βοήθεια της εταιρείας ARUP Amsterdam, το project γεννήθηκε για να «σπάσει» το Διαδίκτυο και να προβάλει τις ιδέες και τις αρχές που διέπουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μας. Πιστεύουμε πως σε λίγο καιρό με την κατασκευή της κατοικίας στο οικιστικό συγκρότημα Red Rock στον Λίβανο από την DEMCO Properties το ενδιαφέρον του κόσμου θα είναι ακόμη μεγαλύτερο».
«Πουπουλένιο» δίκυκλο από την Airbus


Ζυγίζει 35 κιλά, έχει μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα και παραπέμπει σε ελβετικό τυρί. Ο λόγος για τη Light Rider: τη νέα ηλεκτροκίνητη μηχανή της Airbus, η οποία αποτελεί προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Πίσω από το «πουπουλένιο» δίκυκλο βρίσκεται η θυγατρική εταιρεία του ευρωπαϊκού γίγαντα αεροναυπηγικής APWorks, η οποία εξηγεί ότι ο σκελετός του οχήματος αποτελείται από κοίλα στοιχεία κατασκευασμένα από αλουμίνιο σε… σκόνη, τα οποία στο εσωτερικό τους φιλοξενούν καλώδια και σωληνάκια. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, ο σκελετός ζυγίζει μόλις 5 κιλά αφαιρώντας έτσι περίπου το 30% του βάρους άλλων ηλεκτροκίνητων μηχανών.
Η υλοποίηση της Light Rider, σύμφωνα με τους ειδικούς, βασίστηκε σε έναν ειδικό αλγόριθμο ο οποίος σχεδίασε τις βιονικές δομές περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό το υλικό κατασκευής, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται τα επίπεδα ασφαλείας του οχήματος.
Η τιμή της μηχανής του μέλλοντος που έκανε το ντεμπούτο της την περασμένη εβδομάδα στο Οτομπρουν της Γερμανίας, αναμένεται να αγγίξει το αστρονομικό ποσό των 50.000 ευρώ.
Ρομπο-μέλισσες
Ενα σμήνος από ιπτάμενα ρομποτάκια τα οποία παραπέμπουν σε έντομα με αποτέλεσμα να μπορούν να κολλούν στο ταβάνι ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές από το Εργαστήριο Μικρορομποτικής του Χάρβαρντ.
Οπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science», οι «ρομπο-μέλισσες», όπως τις βαφτίζουν οι ειδικοί, χρησιμοποιούν ηλεκτροστατικό φορτίο με αποτέλεσμα να μπορούν να προσκολλώνται σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Σύμφωνα με τους ίδιους, πρόκειται για μικροσκοπικά drones σχετικά φθηνής κατασκευής, τα οποία είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση δύσβατων περιοχών μετά από φυσικές ή άλλες καταστροφές.
Το γεγονός ότι οι περίεργες ρομπο-μέλισσες μπορούν να προσκολληθούν οπουδήποτε θα μπορούσε, κατά τους επιστήμονες, να λύσει τον πονοκέφαλο της μεγάλης ενεργειακής αποστράγγισής τους.
Ερχεται το εικονικό σινεμά


Σε λίγο καιρό δεν αποκλείεται οι σινεφίλ να έχουν τη δυνατότητα να θαυμάζουν τις υπερδυνάμεις των αγαπημένων χαρακτήρων της Marvel σε όλο τους το μεγαλείο και μάλιστα σε… όλη την κινηματογραφική αίθουσα! Πριν από μερικές μέρες η Google ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την IMAX για τη μεταφορά της εικονικής εμπειρίας στο σινεμά. Οι δύο κολοσσοί αναπτύσσουν μια νέα γενιά καμερών εικονικής πραγματικότητας υπερυψηλής ανάλυσης η οποία θα επιτρέπει την καταγραφή τρισδιάστατων λήψεων 360 μοιρών σε μέγιστη απόδοση.

Για τη δημιουργία της πρώτης υπερκάμερας του είδους, η οποία σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια θα αποτελείται από κάμερες GoPro, η Google έχει επιστρατεύσει το λογισμικό της Jump για 3D λήψεις 360 μοιρών. Επιπλέον, η ΙΜΑΧ ετοιμάζει αίθουσες «εικονικών εμπειριών» σε εμπορικά κέντρα και άλλους δημόσιους χώρους, σε έξι σημεία του πλανήτη, όπου θα χρησιμοποιούνται μάσκες VR της σουηδικής εταιρείας Starbreeze. Η αρχή θα γίνει από το Λος Αντζελες και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η Κίνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ