Μετά το «μπαζ», κουνούπι «γειαζ»! Μια καινοτόμο αντικουνουπική αφίσα με στόχο την καταπολέμηση του ιού Ζίκα δημιούργησαν οι εταιρείες Posterscope και NBS στη Βραζιλία. Η αφίσα-«κουνουποσκοτώστρα» μιμούμενη την οσμή του ανθρώπινου ιδρώτα αναδίδει ένα «κοκτέιλ» γαλακτικού οξέος και διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έλκει τα αιμοσταγή κουνούπια, να τα παγιδεύει στην επιφάνειά της και να τα σκοτώνει. Για την ώρα, τέτοιες αφίσες έχουν τοποθετηθεί πιλοτικά στο Ρίο και στην πόλη Τιχούκα, στη Βραζιλία.
Το μεθυστικό άρωμα της αφίσας είναι ικανό να προσελκύσει κουνούπια σε μια ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ανάβει ούτως ώστε να μαγνητίζει ακόμη περισσότερο τα έντομα. Κατά τους δημιουργούς της, καθημερινά περισσότερα από 100 κουνούπια παγιδεύονται στην αφίσα κατά του Ζίκα και πεθαίνουν από αφυδάτωση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, περισσότερα από δύο δισ. άτομα αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο από τον ιό Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών. Στα συμπτώματά του συγκαταλέγονται ο πυρετός, τα εξανθήματα στο σώμα, ο πόνος στους μυς, ενώ στην περίπτωση των εγκύων έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι ο ιός συνδέεται με τον κίνδυνο μικροεγκεφαλίας του βρέφους. Μέχρι στιγμής στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μικροεγκεφαλίας σε βρέφη, ενώ άλλες 5.000 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί «ύποπτες».
«Υποκλινόμενο» όχημα
Ενα διθέσιο αυτοκινητάκι χωρίς πόρτες που «υποκλίνεται» στην άνεση και στο περιβάλλον εμπνεύστηκαν οι ειδικοί της εταιρείας Shell. Το Project M, όπως ονομάζεται το μικρό όχημα πόλης στα χρώματα του αμερικανικού κολοσσού, θα είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο ανθρακόνημα, μειώνοντας έτσι το βάρος του σε μόλις 550 κιλά. Προκειμένου η είσοδος του οδηγού σε αυτό να γίνεται ακόμη πιο εύκολα, το αυτοκινητάκι δεν διαθέτει πόρτες. Αντίθετα, για την είσοδο οδηγού και συνοδηγού το μπροστινό μέρος του ανασηκώνεται και «υποκλίνεται» προς τα εμπρός αποκαλύπτοντας τις δύο θέσεις.
Σχεδιασμένο ώστε να αγγίζει μέγιστη ταχύτητα 110 χλμ./ώρα, το βολικό μικρό παράγει κατά 25% λιγότερους ρύπους συγκριτικά με ένα μέσο υβριδικό όχημα. Χάρη στο μικρό και ευέλικτο μέγεθός του με μήκος μόλις 2,5 μ., πλάτος 1,3 μ. και ύψος 1,5 μ., το όχημα πόλης της Shell κάνει τον εφιάλτη του παρκαρίσματος όνειρο.
«Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα όχημα από το μηδέν προκειμένου να προσφέρουμε μια πρακτική λύση στο θέμα της οδήγησης σε μια σύγχρονη πόλη» αναφέρει η Shell.
Μάσκα VR ανιχνεύει διάσειση
Μια μάσκα εικονικής πραγματικότητας ικανή να εντοπίζει τραύματα στο κεφάλι ανέπτυξε η εταιρεία SyncThink από τη Βοστώνη. Σύμφωνα με τους επινοητές του, το σύστημα λειτουργεί καταγράφοντας και αναλύοντας τις κινήσεις των ματιών του χρήστη, καταλήγοντας σε διάγνωση σε χρόνο που δεν ξεπερνάει το ένα λεπτό. Η συσκευή Eye-Sync πρόσφατα έλαβε έγκριση από την αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το μυστικό της μάσκας για τη διάγνωση κρανιοεγκεφαλικών τραυμάτων κρύβεται στις κάμερες υπερύθρων οι οποίες ακολουθούν το βλέμμα του χρήστη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλές φορές τα τραύματα και οι κακώσεις κεφαλής δεν εξετάζονται, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε νευρολογικά προβλήματα. Η συσκευή εικονικής πραγματικότητας στην οποία ο χρήστης καλείται να ακολουθήσει με τα μάτια του τον κινούμενο στόχο αναμένεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια ως προς την αστραπιαία εξέταση αθλητών (π.χ. ποδοσφαιριστών) και μικρών παιδιών.
Στο smartphone μέσω Google Glass
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανέπτυξαν μια εφαρμογή για κατόχους smartphone με προβλήματα όρασης η οποία λειτουργεί σε συνδυασμό με τα φημισμένα γυαλιά Google Glass. Συγκεκριμένα, μέσω της εφαρμογής οι χρήστες μπορούν αυτομάτως να μεγεθύνουν την οθόνη του smartphone τους η οποία προβάλλεται στα γυαλιά τους με τη βοήθεια του Google Glass. «Η συγκεκριμένη εφαρμογή μεταφέρει την εικόνα της οθόνης του smartphone στo Google Glass και επιτρέπει έτσι στους χρήστες να ελέγχουν αυτό που βλέπουν, απλά κουνώντας το κεφάλι τους, γεγονός που τους χαρίζει πολύ καλό αίσθημα προσανατολισμού ως προς την πλοήγησή τους» εξηγεί ο δρ Γκανγκ Λουό. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι οι υπολογιστές έχουν αντικατασταθεί από μικρότερες συσκευές όπως smartphones και tablets, μπορεί να ενισχύει τη συνδεσιμότητα παντού, δυσκολεύει όμως τα άτομα με προβλήματα όρασης. Η καινοτομία των Αμερικανών δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «IEEE Transactions on Neural Systems and Rehabilitation Engineering».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ