Με εκατομμύρια φανατικούς λάτρεις παγκοσμίως, η σειρά του HBO «Game of Thrones» δεν θεωρείται τυχαία μία από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες ως σήμερα. Το ατελείωτο παιχνίδι με τις τύχες των χαρακτήρων και οι αναπάντεχες ανατροπές, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως να αποτελούν το μυστικό συστατικό που χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει κρατάει τους απανταχού θεατές κυριολεκτικά «κολλημένους» στις οθόνες τους.
Με στόχο την ανάδειξη του πιο ισχυρού ήρωα της σειράς, μαθηματικοί από το Κολέγιο Μακάλεστερ, στη Μινεσότα, χρησιμοποίησαν την ανάλυση κοινωνικών δικτύων για τη μελέτη των χαρακτήρων των βιβλίων του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, πίσω από την τηλεοπτική επιτυχία. Συγκεκριμένα δημιούργησαν ένα δίκτυο με τους εκατοντάδες χαρακτήρες που εμφανίζονται στα βιβλία του συγγραφέα ως σήμερα. Στη συνέχεια εξέτασαν το πόσο σημαντικός εμφανιζόταν ο καθένας από αυτούς, μετρώντας έτσι την επιρροή τους στους υπόλοιπους.
Φάνηκε λοιπόν ότι ο μικρόσωμος Τίριον Λάνιστερ και ο Τζον Σνόου από τη Νυχτερινή Φρουρά είναι τελικά οι σημαντικότεροι χαρακτήρες της σειράς, ενώ φαίνεται ότι και η Σάνσα Σταρκ ετοιμάζεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και να αναδειχθεί σε χαρακτήρα-«κλειδί» για την εξέλιξη της ιστορίας.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι, παρά τις συνεχείς ύπουλες μανούβρες της Σέρσεϊ Λάνιστερ και την αυξανόμενη δύναμη της «μητέρας των δράκων» Ντενέρις Ταργκάριαν, οι δύο γυναίκες απέχουν αρκετά από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο επίκεντρο των εξελίξεων.


Οι χαρακτήρες-«κλειδιά»

Τα ευρήματα των ειδικών θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικά στοιχεία γύρω από τη μελλοντική πλοκή της ιστορίας στα δύο τελευταία βιβλία του Μάρτιν. Ο ξαφνικός θάνατος του Σνόου στο τελευταίο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου πάντως άφησε τους τηλεθεατές να ελπίζουν στην «ανάστασή» του.
Η απόλυτη έκπληξη όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η Σάνσα Σταρκ, η μεγάλη κόρη του Λορντ Ενταρντ και της Κέιτλιν Σταρκ του Γουίντερφελ, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά μετά τον θάνατο των γονιών της. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όλη αυτή η καταπίεση την οποία έχει υποστεί ενδεχομένως να οδηγήσει στη μεταμόρφωση του χαρακτήρα της, μεταλλάσσοντας τον ως τώρα ρόλο του θύματος. Σύμφωνα με την ανάλυση των μαθηματικών, η Σάνσα θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε βασικό χαρακτήρα της όλης ιστορίας.
«Η υψηλή θέση της Σάνσα αποτελεί έκπληξη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που για την ώρα βρίσκεται αιχμάλωτη στο Κινγκς Λάντινγκ. Ωστόσο οι υπόλοιποι παίκτες γνωρίζουν την αξία που έχει ο Σταρκ, και για τον λόγο αυτόν τη χρησιμοποιούν συχνά σαν πιόνι στο παιχνίδι της εξουσίας» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Αντριου Μπέβεριτζ. «Αν αναπτύξει την πονηριά της, τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την καταγωγή της προς όφελός της».
«Ως Χέρι του Βασιλιά, ο Τίριον βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων της πρωτεύουσας. Βρίσκεται στην κορυφή στις πέντε από τις έξι μετρήσεις μας. Κάτι τέτοιο δείχνει ότι πρόκειται για τον πραγματικό πρωταγωνιστή του βιβλίου» προσθέτει ο δρ Μπέβεριτζ. «Ο Τζον Σνόου φάνηκε να είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός χαρακτήρας στο δίκτυο. Διαθέτει μοναδική θέση με ιδιαίτερες σχέσεις με υψηλόβαθμους άρχοντες από τη Νυχτερινή Φρουρά αλλά και με τα άγρια όντα που ζουν πέρα από το Τείχος».
«Υπάρχουν ωστόσο άλλοι δύο χαρακτήρες οι οποίοι ξεχωρίζουν: πρόκειται για την Ντενέρις Ταργκάριαν και τον Ρόμπερτ Μπαράθεον, καθώς εφιστούν την προσοχή μας εκ νέου στον Σιδηρούν Θρόνο (Iron Throne). Η μνήμη του Ρόμπερτ έρχεται να ενώσει το κατακερματισμένο δίκτυο που σχετίζεται με το πρόσφατο παρελθόν, ενώ η Ντενέρις θα μπορούσε να αναστήσει το υπάρχον δίκτυο με την επιστροφή της στο Γουέστερος με σκοπό την κατάκτηση του θρόνου» καταλήγει ο ειδικός.

HeliosPlus