Μια στρατιά από αυτόνομα καροτσάκια μεταφοράς προϊόντων δημιούργησε η εταιρεία Starship Technologies. Τα ρομποτικά οχήματα, που θυμίζουν μπαουλάκια με ρόδες, φιλοξενούν στο εσωτερικό τους τα καλούδια και στη συνέχεια σφραγίζουν το περιεχόμενό τους χάρη στο «έξυπνο» καπάκι τους. Κινούνται αυτόνομα στο πεζοδρόμιο με ταχύτητα που αγγίζει τα 3 χλμ./ώρα και σύμφωνα με τους επινοητές τους μπορούν να πραγματοποιήσουν παραδόσεις οπουδήποτε στην πόλη, μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτουν μπορούν να διασχίσουν με ασφάλεια δρόμους και να αποφύγουν επιτυχώς εμπόδια που συναντούν στην πορεία τους. Ωστόσο για αρχή, θα κινούνται με τη βοήθεια ενός χειριστή από τα κεντρικά της εταιρείας. Οι δοκιμές των λεγόμενων delivery bots για μικρές αγορές ξεκίνησαν αυτές τις μέρες στο Λονδίνο, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία αμέσως επόμενος σταθμός τους θα είναι η Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ.
Η ενδιαφέρουσα εφεύρεση με μηδενικούς ρύπους ανήκει σε δύο από τους ιδρυτές του Skype. Πρόκειται για τους Αχτί Χεϊνλά και Γιάνους Φρίις, οι οποίοι ευελπιστούν ότι ο εξάτροχος ρομποτικός «ντελιβεράς» τους θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις σε μικρές επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να κουβαλήσει εμπόρευμα βάρους έως και 10 κιλών. Από την πλευρά του ο πελάτης, με τη βοήθεια μιας συνοδευτικής εφαρμογής, θα είναι σε θέση να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο σε ποιο σημείο της πόλης βρίσκεται η παραγγελία του.
Ρολόι-«λαβύρινθος»


Ενα ρολόι διαφορετικό από ό,τι γνωρίζαμε ως σήμερα παρουσίασε ο γνωστός ελβετικός οίκος ωρολογοποιίας Hautlence. To Playground Labyrinth, όπως ονομάζεται το ρολόι-«λαβύρινθος», δεν έχει αριθμούς ή δείκτες. Πίσω από το ανθεκτικό γυαλί από ζαφείρι υπάρχουν ένας λαβύρινθος από ροζ χρυσό και μία μπίλια από πλατίνα την οποία ο χρήστης καλείται να οδηγήσει στη μία από δύο τρύπες που βρίσκονται κάτω χαμηλά.

Το πολυτελές κομψοτέχνημα… ψυχαγωγίας, η τιμή του οποίου αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 11.000 ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία αποτελεί «ένα άχρηστο και παράλληλα απόλυτα αναγκαίο αξεσουάρ».
«Το Labyrinth μπορεί να μη λέει την ώρα, ωστόσο βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αρτιότητα της ωρολογοποιίας η οποία βρίσκεται στο DNA της Hautlence» αναφέρει ο ελβετικός οίκος στην ιστοσελίδα του. «Πρόκειται για μια αναδρομή στην παιδική ηλικία, όπου επιτρέπαμε στον εαυτό μας να ξεδιπλώνει τη φαντασία αλλά και να αποστασιοποιείται έστω και για λίγο από τον υπόλοιπο κόσμο».
Ιπτάμενες «αφίσες»
Μια νέα γενιά ιπτάμενων διαφημιστικών επιγραφών που θα αιωρούνται επάνω από την πόλη ανέπτυξαν ερευνητές της εταιρείας Aerotain, από τη Ζυρίχη. Η επιγραφή-μπαλόνι με διάμετρο τριών μέτρων και καρδιά «drone» ονομάζεται Skye. Χάρη στο γεγονός ότι γεμίζει με αέριο ήλιον θα μπορεί να παραμένει στους αιθέρες, ενώ με τη βοήθεια των τεσσάρων ενσωματωμένων drones ο έλεγχός της θα γίνεται παιχνιδάκι.
«Εκεί συμβαίνει όλη η μαγεία –οι τέσσερις μικροκινητήρες επιτρέπουν στο Skye να πραγματοποιεί αστραπιαία οποιαδήποτε μανούβρα» αναφέρει ο Ντάνιελ Μάιερ, ένας εκ των ιδρυτών της ελβετικής εταιρείας. «Χάρη στον ενσωματωμένο μικροεπεξεργαστή που διαθέτει η επιγραφή-μπαλόνι γνωρίζει τις συντεταγμένες της, με αποτέλεσμα να δίνει εντολή στους μικροκινητήρες της σε περίπτωση που έχει μετακινηθεί από το σημείο στο οποίο πρέπει να βρίσκεται, ώστε να επιστρέψει σε αυτό». Το πουπουλένιο βάρος του Skye σε συνδυασμό με το φούσκωμά τoυ με ήλιον οδηγεί σε πτήσεις συνολικής διάρκειας δύο ωρών με μία φόρτιση.
Ακουστικά για ήχο 3D


Τα Ossic X είναι ένα ζευγάρι ακουστικά για ηχητική απόλαυση… σε τρεις διαστάσεις. Σύμφωνα με τους επινοητές τους από το Σαν Ντιέγκο, είναι ειδικά σχεδιασμένα για εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, την παρακολούθηση «ζωντανού» τηλεοπτικού περιεχομένου αλλά και για ενισχυμένη μουσική απόλαυση.

Το μυστικό τους, σύμφωνα με τους ίδιους, κρύβεται σε έναν αλγόριθμο τρισδιάστατης απόδοσης ήχου «ο οποίος με τη βοήθεια αισθητήρων μιμείται τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε και επεξεργαζόμαστε τους ήχους του περιβάλλοντος στην πραγματικότητα».
Τα Ossic Χ πραγματοποιούν αυτόματη βαθμονόμηση για 10 φορές μεγαλύτερη ακουστική εμβύθιση του χρήστη στο εικονικό περιβάλλον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ