Αίσθηση προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα οι αποκαλύψεις ενός πρώην κατασκόπου της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης ότι ο Ιωσήφ Στάλιν είχε οργανώσει ένα μυστικό εργαστήριο στο οποίο αναλύονταν τα… κόπρανα των ξένων ηγετών που επισκέπτονταν τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον πρώην κατάσκοπο Ιγκόρ Αταμανένκο, κάποιος έπεισε τον Στάλιν ότι η ανάλυση των κοπράνων ενός ατόμου μπορεί να αποκαλύψει πολύτιμα στοιχεία για τον χαρακτήρα του. Ετσι με εντολή του Στάλιν ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της ΕΣΣΔ Λαβρέντι Μπέρια δημιούργησε μια ομάδα η οποία φρόντιζε με διαφόρους τρόπους να αποκτά τα κόπρανα των ξένων ηγετών που επισκέπτονταν τη Μόσχα και να τα δίνει στη συνέχεια για ανάλυση. «Αν, για παράδειγμα, εντοπίζονταν στα κόπρανα ενός ξένου ηγέτη υψηλά επίπεδα αμινοξέων, οι ειδικοί του Στάλιν τού έλεγαν ότι επρόκειτο για ένα άτομο ήρεμο που θα μπορούσε εύκολα να συνεννοηθεί μαζί του. Η έλλειψη καλίου ήταν, σύμφωνα με τους ειδικούς του Στάλιν, ένδειξη πολύ νευρικού ατόμου που αντιμετώπιζε προβλήματα αϋπνίας. Τον Δεκέμβριο του 1949, όταν ο Μάο Τσε Τουνγκ επισκέφθηκε τη Μόσχα, οι πράκτορες του Μπέρια τοποθέτησαν στα καταλύματα του Μάο ειδικές τουαλέτες οι οποίες δεν συνδέονταν με υπονόμους αλλά με κούτες» αναφέρει ο Αταμανένκο.
Ο ενδιαφέρων μεν αλλά και ολίγον… προωθημένος ισχυρισμός του πρώην κατασκόπου έχει απρόσμενο σύμμαχο μια παλαιότερη μελέτη για αυτό το ταξίδι του αμερικανού δημοσιογράφου και ιστορικού Ντέιβιντ Χάλμπερσταμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο Χάλμπερσταμ, ο Μάο είχε αποδεχθεί να πάει στη Μόσχα υπό τον όρο ότι θα γίνει δεκτός από τον Στάλιν ως ισότιμος με εκείνον ηγέτης. Ομως όπως ο ίδιος ο Μάο ομολόγησε, ένιωσε περισσότερο σαν κρατούμενος και λιγότερο σαν καλεσμένος. «Δεν ήρθα εδώ μόνο για να τρώω και να αφοδεύω» φέρεται να φωνάζει ο Μάο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης παραμονής του στη Μόσχα η οποία, όπως φαίνεται από τα αρχεία, είχε οργανωθεί με τέτοιον τρόπο από τους Σοβιετικούς ώστε ο κινέζος ηγέτης να βρίσκεται συνήθως σε κάποιο επίσημο γεύμα. Πριν από λίγο καιρό μια μελέτη της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ «δικαίωσε» τον Στάλιν για το ενδιαφέρον του στη μελέτη των κοπράνων! Απλώς ο ρώσος ηγέτης έκανε τις λάθος αναλύσεις των ανθρώπινων αποβλήτων αφού, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, τα κόπρανα κρύβουν κυριολεκτικά… χρυσάφι!
Χρυσωρυχεία;
Ολόκληρες περιουσίες πέφτουν κάθε λίγο και λιγάκι στους νεροχύτες, στους νιπτήρες και στις λεκάνες της τουαλέτας όταν τραβάμε το καζανάκι. Αντί να σκάβει κανείς τη γη για να βρει χρυσό, θα μπορούσε να ψάχνει στους υπονόμους, καθώς τα ανθρώπινα κόπρανα και λοιπά απόβλητα περιέχουν χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία μάλιστα θα μπορούσαν να είναι εκμεταλλεύσιμα όπως ένα κανονικό χρυσωρυχείο.
Την εντυπωσιακή ανακοίνωση έκαναν επιστήμονες της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ οι οποίοι επί οκτώ χρόνια πραγματοποίησαν δειγματοληπτικές έρευνες σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού και έκαναν μετά ανάλυση των δειγμάτων με ηλεκτρονικά μικροσκόπια. Οπως είπαν, τα επίπεδα των πολυτίμων μετάλλων είναι συγκρίσιμα με εκείνα που ανακαλύπτονται σε ορισμένα μεταλλεία. Ενδεικτικά, ένα κιλό αποβλήτων των υπονόμων περιέχει 0,4 μιλιγκράμ χρυσού, 28 μιλιγκράμ αργύρου, 638 μιλιγκράμ χαλκού και 49 μιλιγκράμ βαναδίου.
Ερευνητές ανέφεραν ότι οι υπόνομοι αποτελούν μια αναξιοποίητη ως σήμερα πηγή μετάλλων όπως ο χρυσός, η πλατίνα, ο άργυρος, ο χαλκός, το παλλάδιο, το βανάδιο και άλλα σπάνια μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Οπως είπαν, η προέλευση όλων αυτών των μετάλλων είναι οτιδήποτε καταλήγει σε έναν υπόνομο, μεταξύ των οποίων τα ανθρώπινα κόπρανα. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις άλλων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, για τις ΗΠΑ τουλάχιστον, σε κάθε ένα εκατομμύριο κατοίκων αντιστοιχούν πολύτιμα μέταλλα αξίας ως 13 εκατ. δολαρίων που διατρέχουν τους υπονόμους κάθε χρόνο.


Πόσιμο νερό;

Αίσθηση προκάλεσε πριν από λίγο καιρό ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο συνιδρυτής της Microsoft και επί χρόνια πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο Μπιλ Γκέιτς. Ο αμερικανός μεγιστάνας της πληροφορικής εμφανίστηκε στο βίντεο να πίνει νερό προερχόμενο από επεξεργασμένα ανθρώπινα κόπρανα. Οπως δήλωσε ο ίδιος, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να παρέχει νερό στον αναπτυσσόμενο κόσμο.«Το νερό είχε την ίδια γεύση με το εμφιαλωμένο που πίνω ως τώρα» δήλωσε ο Γκέιτς. Το σύστημα, με την ονομασία Janicki Omniprocessor, καίει τα απόβλητα σε θερμοκρασία άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου και δεν εκπέμπει οσμές. Η καύση των οργανικών αποβλήτων παράγει υδρατμούς οι οποίοι συμπυκνώνονται σε καθαρό νερό. Ταυτόχρονα η θερμότητα της καύσης τροφοδοτεί μια γεννήτρια η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια που φτάνει και περισσεύει για τον επόμενο γύρο καύσης.
Σύμφωνα με τον Γκέιτς, το γιγάντιο μηχάνημα μπορεί να επεξεργάζεται τα απόβλητα 100.000 ανθρώπων την ημέρα και να παράγει 86.000 λίτρα νερού και 250 κιλοβάτ καθαρής ηλεκτρικής ισχύος.

Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, τονίζει ο Γκέιτς, δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες. Τα απόβλητα συχνά καταλήγουν στο νερό και η έλλειψη αποχετεύσεων σκοτώνει 700.000 παιδιά τον χρόνο.

Ο Γκέιτς χρηματοδοτεί τώρα δοκιμή του συστήματος στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Εφόσον τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά, οι δοκιμές θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες.

HeliosPlus