Τον γύρο του κόσμου έκανε πριν από λίγες ημέρες η ανακοίνωση του δημιουργού του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ ότι θέλει να εφεύρει μια οικιακή οικονόμο με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). «Η προσωπική μου πρόκληση για το 2016 είναι να δημιουργήσω μια απλή AI που θα φροντίζει το σπίτι και θα με βοηθά με τη δουλειά μου. Μπορείτε να τη φανταστείτε σαν τον (μπάτλερ) Τζάρβις στο «Iron Man»» έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στο Facebook.

Η τεχνητή νοημοσύνη, λέει, θα ελέγχει τα πάντα στο σπίτι, από τα φώτα και τη θερμοκρασία ως τη μουσική, υπακούοντας στις φωνητικές εντολές του. «Θα της μάθω να ανοίγει την πόρτα σε φίλους αναγνωρίζοντας τα πρόσωπά τους όταν χτυπούν το κουδούνι. Θα της μάθω να με ενημερώνει αν συμβαίνει κάτι στο δωμάτιο της (σ.σ.: κόρης του) Μαξ όταν λείπω» περιγράφει. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζούκερμπεργκ έχει… προωθημένες ιδέες και προχωρεί στην προσπάθεια υλοποίησής τους. Ας δούμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες εξ αυτών:


Internet παντού

Το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ζούκερμπεργκ είναι να καταφέρει να προσφέρει σύνδεση στο Internet σε κάθε σημείο της Γης, όσο απομακρυσμένο ή δύσβατο και αν είναι αυτό.
Oπως ανακοίνωσε, η εταιρεία του θα επενδύσει στην ανάπτυξη ενός προηγμένου μηχανισμού που θα παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε περιοχές στις οποίες σήμερα δεν υπάρχουν σχετικές εγκαταστάσεις ή εξοπλισμός ώστε οι κάτοικοί τους να μπορούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο. Το σύστημα θα αποτελείται από πολλούς δορυφόρους καθώς και από έναν νέο τύπο ρομποτικών αεροσκαφών. Οπως είπε ο νεαρός μεγιστάνας του Internet, υπάρχουν περίπου 3 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και εκείνος θέλει να αναπτύξει έναν νέο μηχανισμό που θα τους δώσει αυτή τη δυνατότητα.
Το σύστημα που οραματίζεται ο Ζούκερμπεργκ θα αποτελείται από δορυφόρους και drones που θα παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και κυρίως πρόσβαση στο Internet με υπέρυθρες δέσμες λέιζερ. Σύμφωνα με τον Mr. Facebook, οι δορυφόροι θα μπορούν να στηρίξουν τηλεπικοινωνιακά αρκετές από τις περιοχές που δεν διαθέτουν σήμερα σύνδεση με το Internet. Για τις περιοχές των οποίων η γεωγραφική θέση ή οι κλιματικές συνθήκες εμποδίζουν το σήμα των δορυφόρων, ο Ζούκερμπεργκ προτείνει την κατασκευή drones που θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Τα drones θα μπορούν να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις αλλά και να παραμένουν για πολλούς μήνες συνεχόμενα στον αέρα. Ετσι θα επιτρέψουν και στις πιο απομονωμένες ή δύσβατες περιοχές του πλανήτη να αποκτήσουν σύνδεση με το Internet.
Για αυτόν τον σκοπό ο Ζούκερμπεργκ έχει ήδη ξεκινήσει την εξαγορά εταιρειών που έχουν ως αντικείμενο τις τεχνολογίες οι οποίες απαιτούνται για τη δημιουργία των δορυφόρων και των drones. Παράλληλα έχει αρχίσει να στρατολογεί και επιστήμονες από διάφορους τομείς, ανάμεσα στους οποίους και στελέχη της NASA.
Ο εγκέφαλος

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μαζί με άλλους μεγιστάνες, όπως ο Ελον Μασκ της Tesla και ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της εταιρείας online πληρωμών PayPal Πίτερ Θίελ, αποφάσισε να επενδύσει στην εταιρεία Vicarious, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Η startup εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει λογισμικό το οποίο «σκέφτεται και μαθαίνει όπως ένα ανθρώπινο ον» και για να το καταφέρει προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα το οποίο μιμείται τον νεοφλοιό του εγκεφάλου.

Ο νεοφλοιός είναι το ανώτατο στρώμα –το κάλυμμα –των ημισφαιρίων του εγκεφάλου στα θηλαστικά. Εχει περίπου 3 χιλιοστόμετρα πάχος και αποτελείται από έξι στρώματα, καθένα εκ των οποίων εμπλέκεται σε διαφορετικές λειτουργίες, όπως η αισθητηριακή αντίληψη, η συνειδητή σκέψη, η γλώσσα, καθώς και η χωρική αντίληψη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία Vicarious στον δικτυακό τόπο της: «Η Vicarious αναπτύσσει λογισμικό το οποίο βασίζεται στις υπολογιστικές αρχές του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η πρώτη τεχνολογία μας είναι ένα σύστημα οπτικής αντίληψης το οποίο ερμηνεύει το περιεχόμενο φωτογραφιών και βίντεο με τρόπο παρόμοιο με τον άνθρωπο. Αυτή η τεχνολογία αποτελεί ένα νέο υπολογιστικό σύστημα που ονομάζουμε Recursive Cortical Network».


Εικονική πραγματικότητα

Η εταιρεία Oculus, την οποία έχει εξαγοράσει ο όμιλος του Facebook, θα διαθέσει στις αρχές του 2016 την τελευταία εκδοχή του «σκάφανδρου» εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, το «φρέσκο» Oculus Rift θα συνοδεύεται από ένα ασύρματο χειριστήριο του Xbox One, ανακοινώνοντας έτσι τη συνεργασία της με τη Microsoft. Παράλληλα αποκάλυψε ένα πρότυπο ενός νέου συστήματος ελέγχου, του Oculus Touch, το οποίο θα είναι ικανό να μεταφέρει τις κινήσεις των δαχτύλων του χρήστη στον εικονικό κόσμο. Το νέο σύστημα θα αποτελείται από δύο χειριστήρια (ένα για κάθε χέρι) τα οποία θυμίζουν λαβές. Τα καινοτόμα χειριστήρια θα δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να μεταχειρίζεται αντικείμενα μέσα στους εικονικούς κόσμους στους οποίους θα «βουτάει» κάθε φορά και να χρησιμοποιεί επικοινωνιακές χειρονομίες. Στόχος της εταιρείας ήταν η δημιουργία μιας συσκευής ελέγχου που θα επιτρέπει στον χρήστη να… απλώσει το χέρι του στην εικονική πραγματικότητα.

HeliosPlus