Αν αναπολείτε την εποχή που φτιάχνατε σαΐτες και αεροπλανάκια από χαρτί, μάθετε ότι ακόμη και αυτό έχει περάσει στην εποχή της τεχνολογίας. Ο λόγος για το σύστημα PowerUp FVP, το οποίο μπορεί να μετατρέψει ένα χάρτινο αεροπλανάκι σε… drone.
To επαναστατικό σύστημα για… ονειροπόλους λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και μπορεί να προστεθεί σε μια χάρτινη κατασκευή. Αποτελείται από δύο έλικες και μία ενσωματωμένη κάμερα για την καταγραφή εικόνων από τους αιθέρες, μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής για smartphones. Το γκάτζετ διαθέτει ακόμη λειτουργία αυτόματου πιλότου σε περίπτωση που ο χειριστής του επιθυμεί να κάνει ένα διάλειμμα. Επιπλέον, μέσω του Cardboard της Google ή κάποιας άλλης συσκευής εικονικής πραγματικότητας που λειτουργεί σε συνεργασία με το smartphone, ο χρήστης είναι σε θέση να παρακολουθεί ζωντανά τις εναέριες λήψεις του.
Το ευρηματικό αεροπλανάκι δημιουργήθηκε από τον ισραηλινό πρώην πιλότο Σάι Γκοϊτάιν, με στόχο να χαρίσει σε όλους τη δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία της πτήσης. Στην παρούσα φάση το PowerUp FVP βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Kickstarter, ενώ η προπαραγγελία του στοιχίζει περί τα 159 δολάρια –δηλαδή περίπου 150 ευρώ.
Ερχονται τα… ρομπογκάμι
Μια σειρά από μικροσκοπικά ρομπότ με… πολλαπλή προσωπικότητα ανέπτυξαν ελβετοί επιστήμονες από το Reconfigurable Robotics Laboratory της Ομοσπονδιακής και Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης. Με επιρροές από την ιαπωνική τέχνη του διπλώματος του χαρτιού, τα μικρά ρομπότ αποτελούνται από αναδιπλούμενα μέρη, γεγονός που τους επιτρέπει να μεταλλάσσονται, λαμβάνοντας διαφορετικές μορφές και εξυπηρετώντας διαφορετικούς σκοπούς κάθε φορά. Ετσι, για παράδειγμα, είναι σε θέση να περπατούν, να έρπουν ή να χοροπηδούν.
Το μυστικό των λεγόμενων «ρομπογκάμι» κρύβεται, κατά τους ερευνητές, στο ότι αποτελούν προϊόντα τρισδιάστατης εκτύπωσης με αποτέλεσμα να συνοδεύονται από πολύ χαμηλό κόστος. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι στο μέλλον αν ένα ρομπογκάμι καταστραφεί ή χαθεί, θα μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από τον κάτοχό του. Δεν αποκλείεται μάλιστα η νέα γενιά αναδιπλούμενων ρομπότ να οδηγήσει στη δημιουργία καινοτόμων wearables, υπό μορφή κοσμημάτων ή άλλων αξεσουάρ που θα παραπέμπουν σε ένα «έξυπνο» ελβετικό… σουγιαδάκι που έχει ξεπηδήσει από ταινία του James Bond.
Μεγάφωνο-μεταφραστής
Στη λογική του universal translator του Star Trek και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020, η ιαπωνική Panasonic δημιούργησε ένα μεγάφωνο-μεταφραστή ικανό να μεταφράζει τον προφορικό λόγο του χρήστη ταυτόχρονα σε τρεις γλώσσες.
Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με την εταιρεία, το «μαγικό» μεγάφωνο δοκιμάζεται στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο, στην Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, η διεύθυνση του διεθνούς αερολιμένα αποδέχθηκε τη δοκιμή με αφορμή τη δυσκολία στην επικοινωνία που είχε προκύψει πριν από έναν περίπου χρόνο μεταξύ εργαζομένων και ταξιδιωτών κατά τις ανακοινώσεις περί ακυρώσεων πτήσεων εξαιτίας των σφοδρών πλημμυρών που είχαν σημειωθεί στην περιοχή.
Η εύχρηστη συσκευή με τη βοήθεια ενός λογισμικού μεταφράζει ταυτόχρονα τον λόγο του χρήστη από τα ιαπωνικά στα αγγλικά, κινεζικά και κορεατικά. H Panasonic φαίνεται πως εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη «έξυπνων» λύσεων γύρω από θέματα που αφορούν προβλήματα επικοινωνίας. Νωρίτερα είχε παρουσιάσει μια φορητή συσκευή η οποία φοριέται γύρω από τον λαιμό του χρήστη και μεταφράζει ταυτόχρονα τον λόγο του σε δέκα διαφορετικές γλώσσες. Η εταιρεία αναπτύσσει παράλληλα μια σειρά από πρακτικές εφαρμογές για smartphones για τη σάρωση και μετάφραση ιαπωνικών πινακίδων.
Κουμπί για πίτσα
Με στόχο να κάνει τη διαδικασία της παραγγελίας πίτσας ακόμη πιο εύκολη, η αμερικανική αλυσίδα Domino’s δημιούργησε ένα κουμπί ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Το Easy Order Button, όπως ονομάζεται, βρίσκεται στο εσωτερικό μιας μικρογραφίας ενός κουτιού πίτσας και μέσω Bluetooth συνδέεται με το app παραγγελιών της εταιρείας για φορητές συσκευές, στο οποίο οι πελάτες έχουν προηγουμένως εισαγάγει τα προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση) αλλά και την αγαπημένη τους πίτσα.
Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης κάθε φορά που επιθυμεί να απολαύσει μια ξεροψημένη και λαχταριστή πίτσα είναι να πατήσει το κουμπί και μέσα σε λίγη ώρα η παραγγελία θα βρίσκεται στην πόρτα του. Καλό θα ήταν βέβαια για όσους έχουν παιδιά, που μπορεί να θεωρήσουν το πάτημα του κουμπιού παιχνίδι, να το κρύψουν κάπου, εκτός κι αν θέλουν να τρώνε πίτσα για τον επόμενο χρόνο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ