Αίσθηση προκάλεσε πριν από λίγες εβδομάδες η ανακοίνωση ότι ερευνητές στις ΗΠΑ δοκίμασαν με επιτυχία σε πειραματόζωα ένα πρωτοποριακό εμφυτεύσιμο επίθεμα που βοηθά σημαντικά στην αποκατάσταση της ζημιάς που παθαίνει η καρδιά ύστερα από ένα έμφραγμα. Οι ως τώρα δοκιμές σε ποντίκια και χοίρους δείχνουν ότι το εμποτισμένο με πρωτεΐνες επίθεμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων υγιών κυττάρων στην καρδιά και μειώνει τις ουλές σε αυτήν εξαιτίας του εμφράγματος. Οσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά στην καρδιά λόγω του εμφράγματος τόσο λιγότερο αποτελεσματικά θα λειτουργεί αυτή στη συνέχεια.
Ερευνητές, με επικεφαλής την ισπανικής καταγωγής αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Καρδιολογίας Πιλάρ Ρουίζ-Λοθάνο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι κάποια στιγμή στο μέλλον το επίθεμα θα φέρει επανάσταση στην καρδιολογία. Το ελαστικό επίθεμα από κολλαγόνο εμποτίζεται με την πρωτεΐνη Fstl1 και στη συνέχεια επικολλάται στην καρδιά του ζώου που έχει υποστεί το έμφραγμα. Η πρωτεΐνη αργά απελευθερώνεται και βοηθά την καρδιά να αποκατασταθεί.


Συρραπτικό

Ενα παρασιτικό σκουλήκι που στερεώνεται με το κεφάλι στο έντερο των ξενιστών του ενέπνευσε αμερικανούς ερευνητές να αναπτύξουν ένα νέο χειρουργικό τσιρότο, το οποίο υπερτερεί σε σχέση με τους συρραπτήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη στερέωση μοσχευμάτων δέρματος. Το τσιρότο, καλυμμένο με μικροβελόνες, μιμείται την ανατριχιαστική τακτική του ενδοπαράσιτου Pomphorhynchus laevis, το οποίο ζει στο πεπτικό σύστημα ψαριών. Το μικροσκοπικό σκουλήκι τρυπά το έντερο του ξενιστή και εισάγει μέσα στην οπή το αγκαθωτό κεφάλι του, το οποίο στη συνέχεια φουσκώνει για να στερεώσει το σκουλήκι στη θέση του. Το τσιρότο που ανέπτυξε η ομάδα του Τζέφρι Καμπ, εμβιομηχανικού στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, είναι καλυμμένο με μικρές πλαστικές βελόνες, των οποίων η μύτη φουσκώνει όταν έρθει σε επαφή με το νερό.

Μπορεί έτσι να στερεώνεται στο δέρμα τρεις φορές καλύτερα από τους χειρουργικούς συρραπτήρες. Οι ακίδες του τσιρότου χρειάζονται ελάχιστη πίεση για να διαπεράσουν το δέρμα και εξασφαλίζουν τη διαρκή επαφή ανάμεσα στο τσιρότο και στο δέρμα.


Ανώδυνο

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο βασανιστήριο από το να έχει κανείς μια ανοιχτή πληγή και να πρέπει να αλλάξει τσιρότο. Λύση στο επώδυνο τράβηγμα του προστατευτικού επιθέματος θέλησαν να δώσουν αμερικανοί επιστήμονες από το εργαστήριο Karp και το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστώνη. Ανέπτυξαν λοιπόν ένα «ανώδυνο» τσιρότο, αποτελούμενο από τρεις επιστρώσεις. Κατά την αφαίρεσή του αφήνει την επίστρωση κόλλας επάνω στο δέρμα με αποτέλεσμα να μην προκαλεί το επώδυνο τράβηγμα. Η επίστρωση κόλλας που μένει πίσω μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα μέσω της τριβής ή να απομακρυνθεί σιγά-σιγά από μόνη της. Στόχος των ειδικών ήταν η δημιουργία ενός τσιρότου για τη φροντίδα πρόωρων βρεφών, που πρέπει να είναι διασωληνωμένα κατά το πρώτο διάστημα της ζωής τους. Τα σωληνάκια και τα καλώδια των οργάνων παρακολούθησής τους σταθεροποιούνται με τσιρότο στο ευαίσθητο δέρμα τους, στο πρόσωπο και στο σώμα τους με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται από την όλη διαδικασία.

Εμβόλιο

Το τέλος του πόνου και ταυτόχρονα την αύξηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων υπόσχεται ένα επίθεμα, δημιουργία αμερικανών ερευνητών του Πανεπιστημίου Εμορι και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια. Το επαναστατικό επίθεμα διαθέτει εκατοντάδες μικροσκοπικές βελόνες που αποτελούνται από βιοδιασπώμενα υλικά και διαλύονται μέσα στο δέρμα, εγχέοντας έτσι το φάρμακο που περιέχουν στο εσωτερικό τους.
Προς το παρόν έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα, αλλά αν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δώσουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα το εν λόγω επίθεμα θα αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική τεχνική εμβολιασμού. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το επίθεμα όχι μόνο θα προσφέρει ανώδυνο εμβολιασμό αλλά και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ανοσία κατά διαφόρων ασθενειών όπως, για παράδειγμα, η γρίπη.

HeliosPlus