Ονομάζεται Pepper και είναι το ανθρωποειδές ρομπότ της ιαπωνικής εταιρείας SoftBank Robotics Corp το οποίο ανταποκρίνεται στα ανθρώπινα συναισθήματα και υπόσχεται να γίνει ο πιστός φίλος του κατόχου του. Η διάθεσή του στην ιαπωνική αγορά αντί 1.400 ευρώ περίπου ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου και σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία το ρομπότ ξεπούλησε μέσα σε μόλις ένα λεπτό.
Το ύψους 1,21 εκ. και βάρους 28 κιλών ρομποτάκι είναι σχεδιασμένο ώστε να «διαβάζει» τα συναισθήματα των γύρω του και να αναγνωρίζει τον τόνο της φωνής και τις εκφράσεις του προσώπου των οικείων του. Πάνω από όλα όμως «προσπαθεί να κάνει τον ιδιοκτήτη του ευτυχισμένο», αναφέρει η εταιρεία.
Με τη βοήθεια καμερών, αισθητήρων αφής, επιταχυνσιόμετρου και άλλων αισθητήρων σε ρόλο «ενός νευρικού δικτύου», ο Pepper είναι σε θέση να δημιουργεί τον δικό του συναισθηματικό κόσμο. Σύμφωνα με εκπροσώπους της SoftBank δεν πρόκειται για ρομπότ εργασίας αλλά για ένα ρομπότ που έχει δημιουργηθεί για να κάνει συντροφιά σε μοναχικά άτομα. Στην παρούσα φάση ο Pepper ομιλεί την αγγλική, τη γαλλική, την ιαπωνική και την ισπανική γλώσσα ενώ σε λίγους μήνες αναμένεται να διευρύνει τα γλωσσικά του «ταλέντα» όπως επίσης και τη συλλογή με τις 200 ήδη υπάρχουσες εφαρμογές του στο app store του.
Η εταιρεία στοχεύει στην παραγωγή 1.000 ανθρωποειδών τον μήνα, ενώ σκοπός είναι η διατήρηση της τιμής σε χαμηλά επίπεδα προκειμένου να παραμείνουν προσιτά προς το ευρύ κοινό.
Ενοχος από… τρίχα
Η τεχνολογία Molecular Photofitting θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση ακόμη και τον… Σέρλοκ Χολμς. Αμερικανοί και βέλγοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την εν λόγω τεχνική για την επίλυση εικονικών εγκλημάτων και όπως φαίνεται τα κατάφεραν! Με τη βοήθεια ενός μικρού αριθμού κυττάρων, π.χ. από δείγμα σάλιου ή μια τρίχα, δημιούργησαν επιτυχώς το πορτρέτο του «ενόχου».
Με σκοπό να δοκιμάσουν την τεχνική, στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC, αμερικανοί επιστήμονες έλαβαν δείγμα σάλιου της χειρουργού δρος Γκάμπριελ Γουέστον και το έστειλαν ανώνυμα προς ανάλυση στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν.
Το εγχείρημα ανέλαβε ο δρ Πέτερ Κλάες, ειδικός ιατρικών απεικονίσεων, ο οποίος σε συνεργασία με αμερικανούς συναδέλφους του είχε δημιουργήσει μια βάση δεδομένων από χαρακτηριστικά προσώπου και γενετικό υλικό. Βάσει αυτής, ο δρ Κλάες είναι σε θέση να δομήσει ένα πρόσωπο με μόλις 20 διαθέσιμα γονίδια. Με τον τρόπο αυτόν «έχτισε» επιτυχώς το πρόσωπο της δρος Γουέστον.
«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους άνδρες της αστυνομίας. Για παράδειγμα, με βάση τα γονίδια, γνωρίζω αν τα φρύδια και το πηγούνι κάποιου είναι πιο πεταχτά από τον μέσο όρο» εξηγεί ο ίδιος.
Από τις selfies στις ανταποκρίσεις
Τα κοντάρια τα οποία «φιλοξενούν» τα smartphones και εκτείνονται μπροστά από τους φωτογραφιζόμενους για τη διευκόλυνση της λήψης selfie, λίγο-πολύ, όλοι τα γνωρίζουμε. Κοντάρι για… selfie-«ανταπόκριση» όμως πρώτη φορά είδαμε. Το SoloCam αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή λήψης «αυτοπορτρέτων» αφού πέρα από την ειδική θέση για το κινητό του χρήστη έχει στη λαβή του ένα μικρόφωνο για την ολοκληρωμένη λήψη βίντεο «τηλεπαρουσίασης».
To stick συνοδεύεται από λειτουργία πράσινης οθόνης και τηλε-υποβολέα για όσο το δυνατόν πιο «επαγγελματικό» αποτέλεσμα. Πίσω από το SoloCam βρίσκεται ο ισραηλινός μηχανικός Μπένι Γκόλντσταϊν, ο οποίος θεωρεί ότι το νέο γκάτζετ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα γενιά αυτοδίδακτων τηλεοπτικών ρεπόρτερ.
Περπατώντας στο νερό!
Μια διασκεδαστική πλατφόρμα ισορροπίας στην επιφάνεια του νερού οραματίστηκε ο αρχιτέκτονας Γκαμέλι Κρουζ από το Λας Βέγκας. Το WaterBlade, όπως ονομάζεται, αποτελεί ένα γκάτζετ γυμναστικής που σύμφωνα με τον δημιουργό του επιτρέπει στον χρήστη του να… περπατάει στο νερό!
Και για όσους βαριούνται τη στασιμότητα, το καλοκαιρινό όργανο γυμναστικής το οποίο στοχεύει στην εκγύμναση των ποδιών, των κοιλιακών και των γλουτιαίων, το WaterBlade, συνοδεύεται από έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος προσφέρει ώθηση. Λειτουργεί με τη βοήθεια μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου 642 βατ και διαθέτει τελική ταχύτητα 10 χλμ./ώρα.
«To WaterBlade μπορεί να κινηθεί προς τα εμπρός, προς τα πίσω και να γυρίσει κάνοντας στροφή» αναφέρει ο Κρουζ. Το «δροσερό» γκάτζετ για fit τύπους βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Kickstarter.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ