Λέλα Στρούτση
Η μία και μοναδική μαύρη θρούμπα
Εκδόσεις Κέδρος,
σελ. 152, τιμή 12 ευρώ

«Το ξέρεις αυτό το παιδικό βιβλίο, τη «Μαύρη θρούμπα»; Το χάρισαν στον ανιψιό μου και το λάτρεψε. Τρεις φορές το έχει διαβάσει ως τώρα και είναι, λέει, σχετικό με τα μαθηματικά». Τα παραπάνω λόγια συναδέλφου μάς παρακίνησαν να αναζητήσουμε το βιβλίο των εκδόσεων Κέδρος που έχει συγγράψει και εικονογραφήσει η Λέλα Στρούτση. Βλέπετε, δεν υπάρχουν καλύτερα διαπιστευτήρια για ένα παιδικό βιβλίο από τις θετικές κριτικές των παιδιών και μάλιστα τις έμπρακτες!

Ετσι διαβάσαμε την ιστορία της μίας και μοναδικής μαύρης θρούμπας που δεν ήταν ελιά αλλά μαύρο διαμάντι. Η ιστορία μας λοιπόν διαδραματίζεται πάνω σε ένα καλοτάξιδο σκαρί με το όνομα Κουκούτσι. Καπετάνιος του Κουκουτσιού είναι ο Νικολής Καντηλίτσας, ενώ για τους εκλεκτούς επιβάτες μαγειρεύει ο σεφ Φερνάν Κρουτόν. Ποιοι είναι οι επιβάτες; Πολλοί και ενδιαφέροντες, από τον γευσιγνώστη λαδιού Ολιβιέ Καλαμόν, τον Ιάπωνα Μά-κι Γκα-ντε-μά-κι και τη σοπράνο Ντονατέλα Ντορεμί ως τον ταχυδακτυλουργό Τουρλού Αχταρμά.
Κεντρικό ρόλο όμως παίζει η Δόνα Μόνα, κόρη του ζάπλουτου λαδέμπορου και μονάρχη του αυτόνομου κρατιδίου της Καστανιέτα Δον Χουάν Κάρλος Ντε Χαμονιμπέρικο. Η Δόνα Μόνα χάνει το μοναδικής ομορφιάς μαύρο διαμάντι της, την περίφημη μαύρη θρούμπα, και ο Οκτάβιο Παζλ, ο μονόφθαλμος μαθηματικός, αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισής του.
Θα τα καταφέρει; Φυσικά! Αλλά στη διαδρομή προς την επίλυση του γρίφου τα παιδιά θα έχουν μυηθεί στη μαθηματική λογική καθώς ο Οκτάβιο πρέπει, αφού ακούσει τις καταθέσεις των μαρτύρων-υπόπτων, να ξεχωρίσει τις αλήθειες από τα ψέματα. Και δεν είναι μόνο αυτό: το βιβλίο, που ξεχωρίζει τόσο με την εξαιρετική εικονογράφηση όσο και με τα απολαυστικά λογοπαίγνια, διαθέτει στο τέλος του και ένα παράρτημα που ονομάζεται «15 και 1 συζητήσεις για να κρυφακούσουμε» που λειτουργεί στην εμπέδωση των γνώσεων χωρίς να παραπέμπει σε εγχειρίδιο.
Περιττό να πούμε ότι το διαβάσαμε κι εμείς πολλές φορές. Αφού απευθύνεται, λέει, σε παιδιά άνω των 10 ετών…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ