19 Μαΐου
Πιραντέλο και νευροεπιστήμες
ΑΣΤΥ 68, ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 68, ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΑΘΗΝΑ
Μεθαύριο στις 19.00, το Cafe Scientifique υποδέχεται την επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευροφυσιολογίας στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, νευροβιολόγο Ειρήνη Σκαλιόρα. Στην ομιλία της, με τίτλο «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε: o Πιραντέλο συναντά τις νευροεπιστήμες», θα εξετάσει πόσο απέχει η κατά τον νομπελίστα συγγραφέα υποκειμενικότητα της αντίληψης από την άποψη των νευροεπιστημών για την αισθητηριακή αντίληψη, τι σχέση έχουν τα εξωτερικά ερεθίσματα με την εικόνα που σχηματίζουμε για αυτά, από τι εξαρτάται η ακρίβεια με την οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, ή τι εννοούμε όταν λέμε ότι οι εμπειρίες μας είναι «κατασκευές» του εγκεφάλου και του νου. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες στο http://tinyurl.com/cafesci-gr/.
20 Μαΐου


Στάλμαν εναντίον πατεντών


ΙΝΝΟVATHENS, ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 100, ΓΚΑΖΙ, ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Ακρως ενδιαφέρουσα προμηνύεται η διάλεξη (στα αγγλικά) που θα δώσει στις 18.30 της Τετάρτης ο «πατριάρχης του ελεύθερου λογισμικού» Richard Stallman υπό τον τίτλο «Ο κίνδυνος της κατοχύρωσης δικαιωμάτων στο λογισμικό». Θυμίζουμε ότι ο Στάλμαν υποστηρίζει ότι οι πατέντες λογισμικού παρεμποδίζουν την ανάπτυξή του, όπως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε άλλους τομείς περιορίζουν τα εργοστάσια. Είσοδος ελεύθερη, με προϋπόθεση την προεγγραφή. Για τις λεπτομέρειες: www.innovathens.gr/events/the-danger-of-software-patents/.
20 Μαΐου


Ημερίδα για την ηχορρύπανση


POLIS ART CAFE, ΣΤΟΑ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ 5 & ΣΤΑΔΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ
Οι κάτοικοι των μεγαλουπόλων νομίζουμε ότι τον έχουμε συνηθίσει, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο θόρυβος βλάπτει σοβαρά την υγεία. Στο πλαίσιο λοιπόν του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης Κατά του Θορύβου, το ΙΕΜΑ (Ινστιτούτο Ερευνας Μουσικής και Ακουστικής) και το ΕΛΙΝΑ (Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής) πραγματοποιούν ημερίδα με θέμα «Θόρυβος: ένα πρόβλημα που χρειάζεται λύσεις», την Τετάρτη και μεταξύ των ωρών 16.00 και 20.00, όπου θα εξεταστούν η παραγωγή του θορύβου, οι επιπτώσεις του, τα εργαλεία καταπολέμησής του και το νομικό πλαίσιο προστασίας από τον θόρυβο. Είσοδος ελεύθερη.
22-23 Μαΐου


Διημερίδα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού


ΦΥΤΩΡΙΟ ΚΕΓΕ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Λ. ΡΟΔΟΥ – ΚΑΛλΙΘΕΑΣ, ΡΟΔΟΣ
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργανώνει την 7η Διεθνή Διημερίδα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, με θέμα τη «Συστημική ανάπτυξη εκπαιδευτικών μονάδων: τεχνολογική και παιδαγωγική συνύφανση». Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές και έχει να κάνει με τον επανασχεδιασμό των διαδικασιών ανάπτυξης της εκπαίδευσης, με έμφαση στον ρόλο των εκπαιδευτικών μονάδων, στις εσωτερικές διεργασίες και στις σχέσεις που οικοδομούν με το περιβάλλον τους. Περισσότερα στο http://pms-msaem-conference.gr/models/index.php/m-synedria-ekdilosis.
22-24 Μαΐου


Τριήμερο Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη


HYATT REGENCY THESSALONIKI, 13o ΧΛΜ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΠΕΡΑΙΑΣ

Το Money Show και η τεχνολογική πύλη «Καινοτομία» διοργανώνουν την τριήμερη εκδήλωση «2nd Greek Innovation Forum», που περιλαμβάνει έκθεση Καινοτομίας και Design, ημερίδες για θέματα καινοτομίας (Workshops) και συνέδριο καινοτομίας. Περισσότερα στο www.greekinnovationforum.eu/p/blog-page.html/.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ