Αστέριος Παντοκράτορας
Τα νεκρά περιστέρια και η μεγάλη έκρηξη
Εκδόσεις: Επίκεντρο,
σελ. 328, τιμή 17 ευρώ

Αστέριος… Μεγάλη Εκρηξη: Το πρώτο που σου έρχεται στον νου είναι ότι δεν έχεις ματαδεί όνομα συγγραφέα πιο ταιριαστό με τον τίτλο του βιβλίου του. Αυτό, αν δεν ξέρεις ότι ο Αστέριος Παντοκράτορας είναι καθηγητής Ρευστοδυναμικής στους Πολιτικούς Μηχανικούς του Πανεπιστημίου Θράκης. Και αν δεν έχεις ψυλλιαστεί από τον υπότιτλο για το ότι το βιβλίο του ασχολείται ευρύτερα με την επιστήμη –όχι μόνο με την Αστροφυσική.

Τι ακριβώς είναι αυτό το βιβλίο που πρωτοεκδόθηκε το 2010 και επανήλθε εφέτος, επαυξημένο στις 328 σελίδες με 13 νέες ιστορίες; Οπως καταλαβαίνει κανείς από τον πρόλογο του συγγραφέα, πρόκειται για ένα «λεύκωμα», μια προσωπική παράθεση ιστοριών επιστημόνων που σημάδεψαν κυριολεκτικά την όλη επιστημονική εξέλιξη του πλανήτη. Οι 37 ιστορίες που επέλεξε ο Αστέριος Παντοκράτορας ξεκινούν με την ανακάλυψη της εναπομείνασας ακτινοβολίας της Μεγάλης Εκρηξης –και τον ρόλο που έπαιξαν τα περιστέρια σε αυτήν –για να συνεχιστούν με την εξήγηση του Χανς Μπέτε για τη λάμψη των αστέρων, τη σχέση του Αϊνστάιν με το σινάφι των μηχανικών, το πώς ο Χάρντι Κρος έγινε ο «νέος Αρχιμήδης» της στατικής, το πώς ο Θανάσης Παπούλης έγινε η διεθνής αυθεντία του στοχαστικού λογισμού, πώς οι Νορβηγοί έκαναν την πρόβλεψη του καιρού επιστήμη, πώς ο αυτοδίδακτος ινδός μαθηματικός Σρινιβάσα Ραμανουτζάν συνέταξε 3.000 πρωτότυπα θεωρήματα στα μόλις 33 έτη της ζωής του, πώς ο βολιώτης Γιάννης Αργύρης ανακάλυψε τη μέθοδο τριγωνικών πεπερασμένων στοιχείων που επέτρεψε την πρώτη υπερηχητική πτήση… ως το πώς ο άγγλος μαθηματικός Αντριου Ουάιλς κλείστηκε επί πέντε χρόνια στη σοφίτα του, μέχρις ότου κατάφερε να αποδείξει το τελευταίο θεώρημα του Φερμά.
Είναι μια σαγηνευτική σειρά μικρών ιστοριών μεγάλων ανθρώπων, που συγκλονίζει και εμπνέει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Γραμμένες απλά και «ρεπορταζιακά», διαβάζονται πανεύκολα και σε κάθε περίσταση –είτε περιμένει κανείς στην ουρά μιας τράπεζας είτε μασουλάει το δεκατιανό του σε κάποιο σχολικό διάλειμμα. Ο δρ Παντοκράτορας αποδεικνύεται σπουδαίος «παραμυθάς», που κατορθώνει να κάνει την επιστήμη έπος ηρώων φτιαγμένο από ανθρώπους όπως ο καθένας μας. Λογοτεχνικά, ίσως μπορεί να του βρει κανείς κάνα δυο σημεία βιάσης –που θα όφειλε να τα δει η επιμελήτρια της έκδοσης –αλλά συνολικά το βιβλίο αυτό είναι ένα αριστούργημα «διάδοσης των επιστημών». Αν μάλιστα έβρισκε τους πόρους να μετατραπεί σε «κλασικό εικονογραφημένο» για κινητά τηλέφωνα, θα γινόταν σίγουρα απαραίτητο ανάγνωσμα των παιδιών κάθε ηλικίας. Ομως και «χάρτινο», δωρίστε το σε όσα περισσότερα Ελληνόπουλα μπορείτε!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ