4 Μαΐου
Stand-up Science στο Hub
THE HUB EVENTS, ΑΛΚΜΗΝΗΣ 6, Κ. ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ –ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Αύριο, στις 21.00, με την παράσταση «Stand-up Science» ολοκληρώνεται ο εφετινός κύκλος του Hub Science. Σημειώστε ότι η ομάδα επιστημόνων Science Reactors που την υλοποιεί, με εμπειρία στην επικοινωνία της επιστήμης, δοκιμάζει τον τρόπο διάχυσης της γνώσης στο ευρύ κοινό με πρότυπό της τη stand-up comedy. Μέσα σε πέντε λεπτά θα παρουσιάσουν με τρόπο ελκυστικό, χιουμοριστικό και κατανοητό κάθε επιστημονικό θέμα ώστε με τρόπο διασκεδαστικό και γοητευτικό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Στην παράσταση συμμετέχουν ευγενικά και τρεις από τους πιο γνωστούς stand-up comedians της χώρας: Βύρων Θεοδωρόπουλος, Αριστοτέλης Ρήγας, Λάμπρος Φισφής. Είσοδος ελεύθερη.
4 Μαΐου
Η περιπέτεια της γλώσσας
ΚΑΦΕΝΕΙΟ «Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ», ΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ 26, ΡΟΤΟΝΤΑ, ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗ
Το Café des Sciences έχει δώσει για αύριο, στις 21.00, ένα γλωσσολογικό ραντεβού με την τυπική λογική που υπόσχεται να εξελιχθεί σε «συνάντηση με τον βαθύτερο εαυτό μας»: ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ Γιάννης Βελούδης θα μας εισαγάγει στο βιντγκενσταϊνικό «παραστατικό-σκεπτόμενο» υποκείμενο που «δεν ανήκει στον κόσμο αλλά είναι ένα όριο του κόσμου». Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ Αργύρης Νικολαΐδης. Για περισσσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://cafe-sciences.web.auth.gr/.
5 Μαΐου
Δεδομένα και Δημιουργικότητα στο EIE
ΕΙΕ, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Λ. ΖΕΡΒΑ, BΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 48, ΜΕΤΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Την Τρίτη, στις 19.00, διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης εκδήλωση στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών με τίτλο «Δεδομένα και Δημιουργικότητα». Ομιλητές από διαφορετικούς κλάδους και με διαφορετικό προσανατολισμό θα ξεκινήσουν έναν δημόσιο διάλογο για τον τρόπο που η χρήση των δεδομένων αλλάζει την καθημερινότητα και την κοινωνία μας, με θέματα όπως: Γιατί η εισαγωγή των μεγάλων δεδομένων στην ερευνητική διαδικασία ανοίγει τον δρόμο για μια διαφορετικού τύπου επιστήμη;Ποιος ο ρόλος των δεδομένων στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων; Πώς τα δεδομένα συνδέονται με την έξυπνη εξειδίκευση και την περιφερειακή ανάπτυξη; Τι θα πει για μια νεοφυή επιχείρηση να κάνει χρήση των ανοικτών δεδομένων; Τι έχει να πει η τέχνη για μια κοινωνία που ολοένα και περισσότερο εξαρτά την ύπαρξή της από τα ψηφιακά δεδομένα και τα υπολογιστικά δίκτυα;Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο και θα τηλεμεταδοθεί από τη διαδικτυακή διεύθυνση http://media.ekt.gr/live/
8-10 Μαΐου
Συνέδρια για την Εκπαίδευση
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΧΑΝΙΑ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) στην Εκπαίδευση διοργανώνεται από την Παρασκευή ως την Κυριακή στα Χανιά με 11 εργαστήρια (βλ. www.foss4edu.gr/2015/03/2.html) και τη βράβευση των νικητών του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού δημιουργίας παιχνιδιού στο Scratch. Τις ίδιες ημέρες στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση που διοργανώνει η ΕΝΕΦΕΤ. Λεπτομέρειες στο http://synedrioenephet-2015.web.auth.gr/wordpress/.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ