Paul Parsons & Gail Dixon
3-λεπτα Στήβεν Χώκινγκ
Γνωρίστε τη ζωή και το έργο του
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2014,
σελ. 160, τιμή 18 ευρώ

«Ολοι όσοι έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να διαβάσουν κάποιο βιβλίο του Χόκινγκ μετά το δεύτερο κεφάλαιο ή τη δεύτερη σελίδα πρέπει να επιχειρήσουν να διαβάσουν αυτό το βιβλίο για αυτόν τον επιστήμονα και το έργο του» αναφέρει στον πρόλογό του ο Τζον Γκρίμπιν, επισκέπτης καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ και διάσημος για τα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης που έχει γράψει. Ο Γκρίμπιν προλογίζει ένα βιβλίο με ιδιαίτερη δομή και πολύ φιλόδοξους στόχους. Χωρίζεται σε τρία κεφάλαια και μάλιστα στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχει και γλωσσάρι. Στο πρώτο έχουμε τα σχετικά με τη ζωή του, στο δεύτερο βρίσκει ο αναγνώστης τις θεωρίες του και στο τρίτο υπάρχουν αναφορές στην επιρροή του, στο όραμά του για την επιστήμη αλλά και το ποιες κοινωνικές δράσεις έχουν σφραγιστεί από τη συμμετοχή του.

Κάθε κεφάλαιο με τη σειρά του έχει διαιρεθεί σε 20 σύντομες ενότητες και κάθε ενότητα σε τρεις παραγράφους. Οι συγγραφείς, δηλαδή ο Πολ Πάρσονς, διδάκτωρ της Κοσμολογίας, και η δημοσιογράφος Γκέιλ Ντίξον, υπολογίζουν ότι ο αναγνώστης χρειάζεται συνολικά τρεις ώρες για να αποκτήσει χάρη σε αυτό το βιβλίο μια γνώση για τα απαραίτητα γύρω από τον άνθρωπο αλλά και την επιστήμη του.
Ακόμη και στο κεφάλαιο για τη ζωή του, όπου ένας αναγνώστης θα μπορούσε να το θεωρήσει όχι τόσο χρήσιμο, ανακαλύπτεις διάφορες λεπτομέρειες με ενδιαφέρον. Οπως για τον καθηγητή Μαθηματικών του Χόκινγκ στο γυμνάσιο, τον ινδικής καταγωγής Ντικράν Τάτα, που όταν έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο ενθάρρυνε τους φοιτητές του να κάνουν ταινίες κινουμένων σχεδίων για το περιβάλλον και να ψήνουν κέικ σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν από την πίεση μιας απαιτητικής επιστήμης. Ή για τους φοιτητές που πάντα προσφέρονταν να είναι μέσα στο σπίτι του Χόκινγκ βοηθώντας στα καθημερινά για να έχουν πρόσβαση σε μιαν ιδιοφυΐα.
Στο κεντρικό κεφάλαιο βέβαια με τις θεωρίες που έχει αποκλειστικά διατυπώσει ή στις οποίες έχει ανακατευθεί μαζί με άλλους το φάσμα των θεωριών της Φυσικής είναι τεράστιο. Και οι συγγραφείς έχουν δουλέψει πολύ επάνω στο πρόβλημα της εκλαΐκευσης. Ετσι μαθαίνουμε από παραγράφους των 100 λέξεων περίπου για τεράστιας σημασίας θεωρίες και την άποψη του Χόκινγκ γι’ αυτές. Ο Χόκινγκ υποστηρίζει τη θεωρία για το πληθωριστικό Σύμπαν, δηλαδή την απότομη διαστολή του μέσα στο ασύλληπτα μικρό χρονικό διάστημα του 10 -32 του δευτερολέπτου κατά 10 80. Υποστηρίζει επίσης τη θεωρία των χορδών, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές και στα όσα λανθασμένα μια εποχή μπορεί να υποστήριξε ο διαπρεπής φυσικός. Οπως το ότι η πληροφορία που συνοδεύει ένα σώμα όταν αυτό μπει σε μια μελανή οπή χάνεται ή ότι ο Κύκνος-Χ1, μια πηγή ακτίνων Χ, δεν είναι μελανή οπή. Εβαλε μάλιστα στοίχημα και έχασε και στις δύο περιπτώσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψή του ότι η ευφυής ζωή αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στο Σύμπαν και εικάζει πως αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η ευφυΐα δεν αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την επιβίωση!
Και το τρίτο τμήμα του βιβλίου έχει ενδιαφέρον. Πέρα από τις δηλώσεις υποστήριξης του Χόκινγκ σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας και την καταδίκη της εισβολής στο Ιράκ, η επιστήμη ξαναέρχεται στις τελευταίες σελίδες αφού αναφέρονται οι επιστήμονες και οι θεωρίες τους (όλα χωρίς εξισώσεις) που επηρεάστηκαν από τον Χόκινγκ ή από τις θεωρίες του.
Η έκδοση είναι πολύ επιμελημένη, με ωραιότατες φωτογραφίες και βιβλιογραφία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ