Η καλή σεξουαλική ζωή στην ώριμη ηλικία δεν ανεβάζει μόνο τη διάθεση αλλά και την… εγκεφαλική λειτουργία.
Μελέτη έδειξε ότι όσο πιο ικανοποιημένο ήταν ένα άτομο με τη σεξουαλική ζωή του στην ηλικία των 60 και των 70 ετών τόσο πιο «κοφτερό» ήταν το μυαλό του και τόσο καλύτερη η μνήμη του. Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Ολλανδία που διεξήγαγαν τη μελέτη, είναι πιθανόν η ενεργή σεξουαλική ζωή σε μεγάλη ηλικία να κρατά νέο τον εγκέφαλο.
Τα νέα ολλανδικά ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Geriatric Psychiatry» έρχονται να προστεθούν σε άλλα μιας πρόσφατης βρετανικής μελέτης η οποία αποκάλυψε πως η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο σε μια ενεργή ερωτική ζωή. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω ήταν σεξουαλικώς ενεργοί. Μάλιστα το ένα τρίτο των εθελοντών της μελέτης ανέφεραν ότι κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.
Η νέα μελέτη

Στο πλαίσιο της τελευταίας μελέτης ειδικοί του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Altrecht ρώτησαν περισσότερους από 1.700 άνδρες και γυναίκες στην Ολλανδία σχετικά με τη σεξουαλική ζωή τους, καθώς και την ανάγκη που ένιωθαν για σεξ. Οι εθελοντές που ήταν ηλικίας 58 ως 98 ετών υποβλήθηκαν και σε μια σειρά τεστ νοητικής και ψυχικής υγείας –τα τεστ ήταν σχεδιασμένα ώστε να αξιολογούν πολλές παραμέτρους, από τη μνήμη ως την ικανότητα αφαιρετικής σκέψης.
Τα δύο τρίτα των εθελοντών είχαν σύντροφο και αντίστοιχος αριθμός ανέφερε ότι συνέχιζε να νιώθει την ανάγκη για σεξ. Οπως προέκυψε, οι εθελοντές που ήταν ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική ζωή τους και θεωρούσαν ότι η σεξουαλικότητα είναι σημαντική είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ.
Η σύνδεση αυτή φάνηκε να είναι ιδιαιτέρως ισχυρή στις γυναίκες, αναφέρεται σε άρθρο στην επιθεώρηση «American Journal of Geriatric Psychiatry».
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι αν το να μένει κάποιος σεξουαλικώς ενεργός κρατά ενεργό και τον εγκέφαλό του ή αν το σεξ γίνεται πιο… σπάνιο είδος καθώς ο εγκέφαλος αρχίζει να φθίνει λόγω της ηλικίας.
Σύνδεση με την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως το σεξ συνδέεται με την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, τουλάχιστον σε αρουραίους. Από άλλες μελέτες είχε προκύψει ότι ένα σταυρόλεξο είναι καλύτερο για τον εγκέφαλο από έναν οργασμό –και αυτό επειδή «γυμνάζει» ολόκληρο τον εγκέφαλο και όχι μόνο μια περιοχή του.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Altrecht αναφέρουν πως είναι σημαντικό για όλους να κατανοήσουν ότι το σεξ δεν αποτελεί μόνο… νεανική υπόθεση. Οπως γράφουν στη μελέτη τους, «πολλά από τα πιστεύω σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά στους μεγαλύτερους σε ηλικία πληθυσμούς βασίζονται σε προσωπικές απόψεις, καθώς και σε στερεότυπα σε ό,τι αφορά τη γήρανση και τη σεξουαλικότητα. Ετσι περιμένουμε ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν σεξ ή δεν θα έχουν ενδιαφέρον για το σεξ τη στιγμή που στην πραγματικότητα πολλοί ηλικιωμένοι επιθυμούν να είναι σεξουαλικώς ενεργοί όσο και αν περνούν τα χρόνια». Οι ερευνητές καταλήγουν τονίζοντας ότι η ηλικία δεν αποτελεί από μόνη της προγνωστικό παράγοντα της σεξουαλικότητας, καθώς και ότι η πραγματικότητα της γήρανσης είναι μία: τα περισσότερα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για το σεξ και αυτό είναι πολύ καλό!

HeliosPlus