ΑΝΤΙ ΓΟΥΙΡ
Ανθρωπος στον Αρη
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2014,
σελ. 432, τιμή 15,99 ευρώ

Σπουδαίοι επιστήμονες, όπως ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, μας έχουν προειδοποιήσει ότι η επιβίωσή μας ως είδους μάλλον απαιτεί τη μετεγκατάστασή μας στον Αρη. Οπότε είναι φυσικό η φαντασία μας και το Χόλιγουντ να οργιάζουν υποθέτοντας τα μελλούμενα να συμβούν στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Λογικά τα βιβλία και τα σενάρια με αρειανό περιεχόμενο εντάσσονται στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας καθ’ όσον περιγράφουν καταστάσεις υπό μελλοντικές συνθήκες και τεχνολογίες. Ομως το βιβλίο «Ανθρωπος στον Αρη» του αμερικανού προγραμματιστή Αντι Γουίρ (Andy Weir) διεκδικεί τον χαρακτηρισμό του τεχνοθρίλερ καθώς περιγράφει συνθήκες και τεχνολογίες υπαρκτές ή στο στάδιο της ανάπτυξης. Μας εισάγει, δηλαδή, ο συγγραφέας σε ένα μέλλον πολύ κοντινό, σχεδόν απτό και άμεσο, όπου θα μπορούσαμε να βιώσουμε ένα «διαπλανητικό δράμα» σαν αυτό που μας αφηγείται.
Η κεντρική ιδέα του βιβλίου του Γουίρ είναι εξαιρετικά απλή: ένας από τους εξερευνητές-αστροναύτες (που ετοιμαζόμαστε ήδη να στείλουμε στον Αρη) ξεμένει ατυχηματικά στον άνυδρο και χωρίς ατμόσφαιρα πλανήτη. Συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι τον ξεγράφουν περίλυποι αλλά όχι ο ίδιος. Με πείσμα και θέληση ανώτερη και εκείνης του Ροβινσώνα Κρούσου σκαρφίζεται τα πάντα και βρίσκει αλλεπάλληλες λύσεις επιβίωσης με στόχο να αντέξει στον Κόκκινο Πλανήτη… 3,8 χρόνια (!) –ως την επόμενη πιθανότητα παλιννόστησής του.
Για τους περισσότερους συγγραφείς η συνταγή που διάλεξε ο Γουίρ ήταν «εγγύηση βαρεμάρας» για τον αναγνώστη και «επαγγελματικής αυτοκτονίας» για τον ίδιο. Πόσω μάλλον όταν αυτό ήταν το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα. Διότι, «πώς κρατάς ψηλά το ενδιαφέρον επί 430 σελίδες όταν στην πλειονότητά τους περιγράφουν τις κινήσεις ενός μόνου ανθρώπου σε ένα άδειο τοπίο;». Κι όμως αυτός ο παρθένος συγγραφέας με τη διαστημική μονομανία τα κατάφερε: έστησε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που σε κρατάει «καρφωμένο» μέχρι να το τελειώσεις.
Το επίτευγμα του Γουίρ απηχεί διπλά στον αναγνώστη του: από τη μια, διότι του προσφέρει μια πλήρη απεικόνιση των τεχνολογικών δυνατοτήτων που έχουμε σήμερα για επιβίωση σε άξενο πλανήτη. Ο βαθμός γνώσης του συγγραφέα για τον εξοπλισμό των αρειανών αποστολών της NASA είναι εξαιρετικός και η ευρηματικότητά του στη μετασκευή και εναλλακτική αξιοποίησή του είναι τουλάχιστον πηγή «άξια έμπνευσης». Από την άλλη, όμως, το βιβλίο του Γουίρ συγκινεί διότι εμπεριέχει όλες τις σκέψεις και τους φόβους μας για μια «απρόσμενη μοναξιά» που μπορεί να μας προκύψει, είτε «μοναξιά μέσα στο πλήθος» της πανδημικής χρεοκοπίας του πλανήτη μας είτε «διαστημική μοναξιά» στο μέλλον –αν όντως χρειαστεί να μεταναστεύσουν οι επόμενες γενιές σε Νέο Κόσμο.
Είναι λοιπόν μια χρησιμότατη πνευματική άσκηση η ανάγνωση αυτού του βιβλίου για τον καθένα μας. Ισως δεν είναι τόσο εύκολη για όποιον δεν αγαπά τις μηχανές και τις περιγραφές μαστορέματός τους. Αλλά για όλους τους άλλους ο Γουίρ έχει φροντίσει να σκαρώσει μια άκρως ενδιαφέρουσα «μοναχική περιπέτεια». Θα το διαπιστώσετε άλλωστε και μέσα στο 2015 πολύ πιο εύπεπτα, όταν κυκλοφορήσει η αντίστοιχη κινηματογραφική ταινία που ετοιμάζει το Χόλιγουντ με σκηνοθέτη τον Ρίντλεϊ Σκοτ και πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ