Πριν από λίγες ημέρες βρετανοί επιστήμονες από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου East Anglia ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο λογισμικό ονόματι Eyeteq που αναμένεται να μεταμορφώσει την εμπειρία της τηλεθέασης των ατόμων με δυσχρωματοψία. Σύμφωνα με τους ειδικούς χάρη στη νέα τεχνολογία οι τηλεθεατές με δυσχρωματοψία θα είναι σε θέση να ξεχωρίζουν αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου και άρα χρωματικές λεπτομέρειες στην οθόνη του δέκτη τους.Το Eyeteq δεν θα αλλοιώνει την προβαλλόμενη εικόνα, κατά τους ερευνητές, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και οι τηλεθεατές που δεν θα έχουν δυσχρωματοψία θα μπορούν να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους τηλεοπτικό πρόγραμμα μαζί με τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Το καινοτόμο σύστημα χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα οπτικής αντίληψης για την ενίσχυση των χρωμάτων, με εφαρμογή τόσο σε στατικές όσο και σε κινούμενες εικόνες. Στην παρούσα φάση το λογισμικό Eyeteq είναι διαθέσιμο για τις κατασκευάστριες εταιρείες, οι οποίες θα μπορούσαν να το ενσωματώσουν στους δέκτες τους μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα όμως και άλλα συστήματα υπόσχονται να μεταμορφώσουν την εμπειρία της τηλεθέασης για το ευρύ κοινό.


Κβαντική τηλεόραση

Η Sony ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη μιας νέας επαναστατικής τεχνολογίας τηλεοράσεων. Μιας τεχνολογίας που υπόσχεται τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη LCD, πιο φωτεινές και με ρεαλιστικότερη απόδοση χρωμάτων από οποιαδήποτε τηλεοπτική συσκευή έχει κατασκευαστεί ως σήμερα. Η Sony μιλάει για «χρώματα που ζωντανεύουν στην οθόνη» και τα στελέχη της υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία Triluminos που ανέπτυξαν αναπαράγει τις πραγματικές, φυσικές χρωματικές αποχρώσεις, ενώ επίσης τα πρόσωπα αποδίδονται με πλούσιους και ρεαλιστικούς τόνους. Η νέα οθόνη δείχνει τα χρώματα πιο καθαρά και ευδιάκριτα, με ενισχυμένη αίσθηση του βάθους. Ολα αυτά οφείλονται στη νέα «έξυπνη» τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού που ανέπτυξαν οι τεχνικοί της Sony, με αποτέλεσμα η οθόνη να αναπαράγει περισσότερους τόνους και «υφές» σε σχέση με τις κοινές οθόνες LCD που βασίζονται σε συστοιχίες από λευκές φωτοδιόδους. Το μυστικό βρίσκεται σε νανοσωματίδια που εκπέμπουν φως, τα οποία οι ειδικοί έχουν ονομάσει «κβαντικές κουκκίδες». Το πρώτο μοντέλο με τη νέα τεχνολογία που θα ρίξει στην αγορά η Sony είναι η W9. Μια τηλεόραση Full HD (1.080 p) 3D με οθόνη Triluminos, X-Reality PRO και κατοπτρισμό NFC με ένα άγγιγμα.


Τηλεόραση-«παζλ»

Το όραμά της για την τηλεόραση-«παζλ», με δυνατότητα αυξομείωσης του μεγέθους της, φαίνεται πως αναπτύσσει η Google. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αμερικανικός κολοσσός εργάζεται πυρετωδώς για τον σχεδιασμό οθονών που θα συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας έναν τεράστιο δέκτη, ενώ όταν το απαιτούν οι συνθήκες ο δέκτης αυτός θα αποδομείται με την ίδια ευκολία. Η ιδέα πίσω από την… επεκτάσιμη τηλεόραση βασίζεται σε δέκτες χωρίς πλαίσιο –με σχεδιασμό παρόμοιο με εκείνον των smartphones και των ταμπλετών –ώστε να μπορούν να «κουμπώνουν» μεταξύ τους μεγαλώνοντας έτσι την επιφάνεια του προβαλλόμενου τηλεοπτικού προγράμματος. Το φουτουριστικό σχέδιο έχει αναλάβει το εργαστήριο X της Google, γνωστό για το δημοφιλές αυτοκινούμενο όχημα (self-driving car) της εταιρείας. Φημολογείται ότι η νέα γενιά οθονών θα είναι σε θέση να συνδυάζεται με διάφορους τρόπους, δημιουργώντας διαφορετικούς σχηματισμούς και επιτρέποντας π.χ. την παρακολούθηση ταινιών πότε σε υπερευρεία τηλεόραση και πότε σε τηλεόραση… χειρός!

Τηλεόραση που λυγίζει!

Η Bendable TV είναι πλέον γεγονός. Ο λόγος για τη νέα 85άρα τηλεόραση LED της Samsung, η οποία υποτάσσεται κυριολεκτικά στις επιθυμίες του χρήστη, ο οποίος μέσω του τηλεκοντρόλ θα μπορεί να καθορίσει την καμπυλότητα του δέκτη. Την ίδια ώρα και η LG παρουσίασε μια εύκαμπτη ή flexible, όπως τη χαρακτηρίζει, τηλεόραση 77 ιντσών, τεχνολογίας OLED. Σύμφωνα με τις εταιρείες, τα νέα τους μοντέλα «παραχωρούν» τις καμπύλες τους στα χέρια του κατόχου τους, ο οποίος αποφασίζει για την κυρτότητα της συσκευής του ανάλογα με τον αριθμό των θεατών και την απόστασή τους από την οθόνη. Και οι δύο δέκτες έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν επίπεδοι στον τοίχο όταν δεν χρησιμοποιούνται.

HeliosPlus