Τη στιγμή που σε κάποιους το Σαββατοκύριακο προσφέρει ανάσες ξεκούρασης, χαλάρωσης και ευχάριστων κοινωνικών συναναστροφών, για κάποιους άλλους σημαίνει σφιχτό πρόγραμμα κοινωνικών ή ακόμη και εργασιακών υποχρεώσεων, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς η απότομη αλλαγή προγράμματος μπορεί να συνοδεύεται από κινδύνους για την υγεία.


Υγεία στο «ράφι»

Το μέρος στο οποίο δεν θα θέλαμε να βρεθούμε –πόσω μάλλον το Σαββατοκύριακο –είναι το νοσοκομείο. Βρετανική μελέτη των ειδικών του Νοσοκομείου Guy’s and St Thomas’ στο Λονδίνο αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό και είχαν εισαχθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αντιμετώπιζαν κατά 16% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με όσους είχαν εισαχθεί κάποια άλλη μέρα.
Πρόσφατη έκθεση του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS) είχε επίσης δείξει ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο κίνδυνος θανάτου μετά από εισαγωγή σε νοσοκομείο αυξάνεται ακριβώς επειδή ο αριθμός του προσωπικού είναι περιορισμένος, δεν υπάρχει πολλές φορές πρόσβαση σε εξειδικευμένο εξοπλισμό και είναι αδύνατη η διεξαγωγή σημαντικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Η ημικρανία του σαββατιάτικου καφέ

Η ξαφνική αλλαγή του ημερήσιου προγράμματός μας μπορεί να συνοδεύεται από ημικρανία ή έντονους πονοκεφάλους, υπογραμμίζει ο δρ Αντι Ντόσον, ειδικός σε θέματα ημικρανίας, από το Νοσοκομείο του King’s College του Λονδίνου.
«Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει συνηθίσει να τρώει μια συγκεκριμένη ώρα ή να ξυπνάει και να κοιμάται την ίδια ώρα κάθε μέρα, τότε η απότομη αλλαγή του ημερήσιου προγράμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε έντονους πονοκεφάλους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός και ο εγκέφαλος προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα» εξηγεί ο ίδιος.
Μια θεωρία κατά τον επιστήμονα είναι ότι ο υποθάλαμος του εγκεφάλου –υπεύθυνος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού και τα επίπεδα των ορμονών –εμφανίζει μεγάλη ευαισθησία σε αλλαγές ως προς το πρόγραμμα του οργανισμού.
Η ξαφνική διακοπή πρόσληψης της ημερήσιας δόσης καφεΐνης θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο. Αν, για παράδειγμα, τις καθημερινές κάποιος καταναλώνει τρεις με τέσσερις δόσεις καφέ ή τσαγιού, τότε ο οργανισμός ενδεχομένως να μπαίνει σε κατάσταση στέρησης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Πιστεύεται ακόμη ότι η καφεΐνη παρεμβαίνει στη δράση του νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τις ημέρες της αποχής τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν και πάλι με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται οι πονοκέφαλοι.
Κηπουρική με προσοχή

Σε όσους επιθυμούν να αφιερώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στη διαμόρφωση της βεράντας ή στον κήπο, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, καθώς πρόκειται για σωματική άσκηση που συχνά μεταφράζεται στη μεταφορά βαριών αντικειμένων ή σε επαναλαμβανόμενες κουραστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς.
«Σε αντίθεση με κάποια άλλη μορφή σωματικής άσκησης, στη συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν υπάρχει ζέσταμα στην αρχή. Για παράδειγμα, πολλοί απλά ξεκινούν να σκάβουν με αποτέλεσμα να προκαλούν τραυματισμούς στη μέση τους» εξηγεί ο ορθοπαιδικός δρ Τόρι Κόχαρ, από το Νοσοκομείο Σλόαν, στο Λονδίνο.


Τεμπελιά μέχρι… καούρας

Ποιος είπε ότι το «λιώσιμο» στον καναπέ δεν συνοδεύεται από κινδύνους, ειδικά αν αυτό είναι πολύωρο και επαναλαμβανόμενο; Η απότομη χαλάρωση και η κακή στάση του σώματος στον καναπέ μπορεί να οδηγήσουν σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλώντας στομαχικές καούρες ή ακόμη και σε «κάψιμο» στο στήθος.


Δίαιτα εις το επανιδείν…

Το Σαββατοκύριακο πέρα από ψυχολογική χαλάρωση συνοδεύεται συνήθως και από διατροφική… χαλαρότητα: κοινώς, η δίαιτα μπαίνει στο «ψυγείο» ως τη Δευτέρα.
«Το Σαββατοκύριακο βγαίνουμε γενικά εκτός προγράμματος, γεγονός που σημαίνει ότι η συνέχεια μιας διατροφής τις μέρες αυτές αποτελεί άθλο. Υπάρχει ακόμη και το αίσθημα της ανταμοιβής: δούλεψα τόσο σκληρά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, άρα μπορώ να απολαύσω κάτι που λαχταράω» αναφέρει ο ψυχολόγος δρ Κάρι Κούπερ από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

HeliosPlus