Πριν από μερικά χρόνια η τιμή ενός smartphone ή μιας ταμπλέτας κατά κάποιον τρόπο καθόριζε την εμφάνιση και τις επιδόσεις της συσκευής. Τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει: οι κατασκευάστριες εταιρείες, πέρα από τις «ναυαρχίδες» τους, παρατάσσουν μια γκάμα οικονομικών μοντέλων για απαιτητικούς καταναλωτές που επιθυμούν να απολαμβάνουν τη «νοημοσύνη» της συσκευής τους χωρίς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Σήμερα τα πιο προσιτά γκάτζετ δεν έχουν και πολλά να ζηλέψουν από τα ακριβότερα «ξαδέλφια» τους. Εμείς επιλέξαμε μερικά από τα οικονομικά smartphones και tablets της αγοράς και σας τα παρουσιάζουμε.

Γαλαξίας… οικονομίας


Πέρα από τα νέα «αστέρια» της –Galaxy S5, Alpha και Note 4 -, η Samsung διευρύνει τον… γαλαξία των smartphones της με πιο οικονομικές προτάσεις που κυμαίνονται μεταξύ 139 και 299 ευρώ. Τα Galaxy Trend Plus, S Duos 2, Express 2, Core 2 και Ace 4 LTE ανήκουν στην πιο οικονομική κατηγορία. Αμέσως μετά ακολουθούν τα Galaxy S3 Neo –με οθόνη μεγέθους 4,8 ιντσών, οπίσθια κάμερα 8 MP με δυνατότητα εγγραφής βίντεο υψηλής ανάλυσης και εμπρόσθια 1,9 MP, μνήμη 16 GB και 1,5 GB RAM –και S4 mini –με παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά με οθόνη 4,3 ιντσών, μνήμη 8 GB και 1,5 GB RAM –στα 249 ευρώ και στα 299 ευρώ αντίστοιχα.


«Τεθωρακισμένη» νοημοσύνη


Στο πλαίσιο της παρουσίασης των νεότερων κινητών της «οικογένειας» Xperia, η Sony σε συνεργασία με τη Vodafone Ελλάδος, πέρα από τα εντυπωσιακά Z3 και Z3 Compact, προχώρησε πριν από λίγο καιρό στα αποκαλυπτήρια των προσιτών μοντέλων E3 και M2 Aqua.

Το διασκεδαστικό Xperia Ε3, με τιμή στα 199 ευρώ, αποτελεί το 4G «κατσαριδάκι» του ιαπωνικού κολοσσού με κομψότητα και ταχύτητες… Ferrari. Διαθέτει ανθεκτική στις φθορές οθόνη 4,5 ιντσών, οπίσθια κάμερα 5MP και εμπρόσθια VGA, μνήμη 4 GB με δυνατότητα επέκτασης (μέσω microSD) και μνήμη RAM 1 GB. To εκλεπτυσμένο Xperia M2 Aqua, στα 249 ευρώ, με οθόνη 4,8 ιντσών, δεν φοβάται τις… βουτιές. Είναι εξοπλισμένο με μνήμη 8 GB με δυνατότητα επέκτασης (μέσω microSD) και 1 GB RAM, οπίσθια κάμερα 8 MP με HDR για καθαρές λήψεις ακόμα και κόντρα στο φως, εμπρόσθια VGA και ενισχυμένη μπαταρία για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Εμφάνιση και ενέργεια πρωταγωνιστές

Μεγάλο στο μάτι, μικρό στην τιμή είναι το Ascend G7 της Huawei, με αξία που αγγίζει τα 299 ευρώ. To smartphone-«γίγας» με οθόνη 5,5 ιντσών του κινεζικού κολοσσού δίνει μεγάλη έμφαση στον λεπτό σχεδιασμό και στην ποιότητα της εικόνας. Με σιλουέτα που δεν ξεπερνά τα 7,6 χιλ., διαθέτει οπίσθια κάμερα 13 MP, με αισθητήρα Sony τέταρτης γενιάς και δυνατότητα εγγραφής βίντεο υψηλής ανάλυσης, και εμπρόσθια 5 MP. Το Ascend G7 συνοδεύεται ακόμη από «αθάνατη» μπαταρία ικανή, κατά την εταιρεία, να προσφέρει ενέργεια για «βαριά» χρήση της συσκευής για περισσότερο από μία ημέρα.

Στην οικογένεια των budget smartphones της εταιρείας εντάσσονται και τα Ascend Y550 και Y530. Με τιμή που κάνει… βουτιά στα 139 ευρώ στην περίπτωση του πρώτου και στα 109 ευρώ σε εκείνη του δεύτερου. Οι δύο συσκευές 4,5 ιντσών είναι εξοπλισμένες με οπίσθια κάμερα 5 MP και εσωτερική (επεκτάσιμη μέσω microSD) μνήμη 4 GB.

«Βεντάλια» επιλογών

Με μια κολεξιόν από μοντέλα για όλα τα γούστα και τις ανάγκες, η LG υπόσχεται αξιοπιστία και ευχρηστία. Οι συσκευές L της σειράς ΙΙΙ (L40, L50, L65, L70 και L90), με τιμές που κυμαίνονται από 99 ως 249 ευρώ, ξεκινούν από τις 3,5 ίντσες, για όσους επιθυμούν μια πιο μαζεμένη συσκευή και φτάνουν μέχρι και τις 4,7 ίντσες, για όσους θέλουν να σερφάρουν με άνεση.

Το πανέξυπνο compact smartphone του νοτιοκορεατικού κολοσσού, G2 Mini, με τιμή στα 299 ευρώ, διαθέτει οθόνη 4,7 ιντσών ενισχυμένη με Corning Gorilla Glass 2, οπίσθια κάμερα 8 MP και εμπρόσθια 1,3 MP, αλλά και ένα πλήκτρο στο πίσω μέρος από όπου ο χρήστης μπορεί εύκολα και γρήγορα να ελέγξει όλες τις βασικές λειτουργίες της συσκευής.

Τέλος, το κομψό L Fino με οθόνη 4,5 ιντσών και τιμή στα 189 ευρώ συνοδεύεται από δυνατότητα φωτογραφικής λήψης μέσω χειρονομιών ή ενός αγγίγματος σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης.

Παιχνιδιάρικη διάθεση, προσιτή τιμή

Για τους χρήστες που δηλώνουν πιστοί στα Windows, η Microsoft αποκαλύπτει τα προσιτά μοντέλα της σειράς Lumia. Με τιμή που ξεκινά από τα 109 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ, τα κινητά με έντονα χρώματα και προσωπικότητα έρχονται για να καλύψουν μια ευρεία γκάμα αναγκών και απαιτήσεων.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν ήδη τo Lumia 530 –με οθόνη 4 ιντσών, οπίσθια κάμερα 5 MP, μνήμη 4 GB και 512 MB RAM -, το 630 –με οθόνη 4,5 ιντσών, οπίσθια κάμερα 5 MP, μνήμη 8 GB και 512 ΜΒ RAM –και το σχεδόν πανομοιότυπο 635, ενώ η οικονομική «παλέτα» της εταιρείας περιλαμβάνει και τα ιδανικά για selfies Lumia 730 και 735, με τιμή 269 και 299 ευρώ αντίστοιχα.

Το 730 αποτελεί ένα Dual SIM windows phone με οθόνη Super Sensitive 4,7 ιντσών, οπίσθια κάμερα 6,7 MP με φακό Carl Zeiss και εμπρόσθια HD 5 MP με πλήρη ευρυγώνιο φακό. Το 735 πάλι συνοδεύεται από παρόμοια χαρακτηριστικά, ενώ «κόβει» μια για πάντα τον γόρδιο δεσμό των καλωδίων χάρη στην ειδική βάση ασύρματης φόρτισης.

Επικοινωνιακές ταμπλέτες

Δύο Pads, όπως τα ονομάζει, με ενισχυμένες «επικοινωνιακές» ικανότητες προτείνει η LG. To LG G Pad με οθόνη αφής IPS 10,1 ιντσών Full HD και μπαταρία 8.000 mAh για ενεργειακό «μαξιλαράκι» συνοδεύεται από τετραπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 1,2GHz και τιμή 249 ευρώ. Χάρη στο σύστημα QPair η συσκευή κάνει τη συνδεσιμότητά της με κινητά Android παιχνιδάκι. Το ίδιο ισχύει και με τη μικρότερη και πιο light έκδοσή του, μεγέθους 8 ιντσών και με τιμή στα 169 ευρώ.

«Κολλητή» τσέπης

Πιστή, λόγω μεγέθους, η μικρή ταμπλέτα Encore Mini της Toshiba υπόσχεται να γίνει η «κολλητή» του κατόχου της. Με τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel Atom Ζ3745, μνήμη RAM 1 GB και εσωτερική μνήμη 16 GB, η ελαφριά συσκευή προσφέρει στον χρήστη το γνώριμο περιβάλλον των Windows. Η οθόνη της έχει ανάλυση 1.024 Χ 600 p, ενώ η κάμερα αγγίζει τα 2 GB. Επιπλέον, το μίνι tablet συνοδεύεται από μια ετήσια συνδρομή στο Office 365, χώρο αποθήκευσης 1 ΤΒ στο cloud μέσω της υπηρεσίας OneDrive της Microsoft, δωρεάν κλήσεις προς ξένες χώρες μέσω Skype και τιμή που δεν ξεπερνά τα 149 ευρώ.

Περιήγηση «τούρμπο»

Ενα «μπουκέτο» από low budget ταμπλέτες με high επιδόσεις έρχεται από τη γνωστή σειρά Turbo-X των καταστημάτων Πλαίσιο. Για τους μαθητές που χρειάζονται ένα hi-tech βοήθημα, το επτάιντσο Rubik με τιμή στα 39,90 ευρώ «κουβαλάει» διπύρηνο επεξεργαστή 1 GHz, αποθηκευτικό χώρο 8 GB (με δυνατότητα επέκτασης μέσω microSD), 512 ΜΒ RAM, εμπρόσθια και οπίσθια κάμερα.

Στα 149 ευρώ το tablet Rainbow διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή 1,3 GHz, οθόνη IPS 7,85 ιντσών, χάρτες πλοήγησης, WiFi και 3G για να επιτρέπει διαρκώς τις διαδικτυακές… επισκέψεις.
Τον «κεραυνό» στα 229 ευρώ έρχεται να ρίξει το βάρους 273 γραμμ. Thunder με οκταπύρηνο επεξεργαστή Cortex A7 1,7 GHz, οθόνη 7 ιντσών υψηλής ευκρίνειας, οπίσθια κάμερα 13 MP και εμπρόσθια 2 GB, εσωτερική μνήμη 16 GB και 2 GB μνήμη RAM.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ