Οι επιστήμονες (και όχι μόνο) επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας καταστρέφει τον πλανήτη μας –και όλα τα στοιχεία συνηγορούν σε αυτό. Μπορεί όμως μέσα στην καταστροφή να υπάρχει και κάτι καλό; Οπως φαίνεται, υπάρχει τουλάχιστον κάτι άκρως… αρωματικό, σύμφωνα με νέα μελέτη που έδειξε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα κάνουν στο μέλλον τα λουλούδια να μυρίζουν πιο έντονα και γλυκά.


Εννέα φορές περισσότερο άρωμα

Από τη μελέτη που ανήκει σε ειδικούς του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Global Change Biology» προέκυψε ότι ορισμένα λουλούδια θα μπορούσαν λόγω… ζέστης να αναδίδουν εννέα φορές περισσότερο άρωμα σε σύγκριση με σήμερα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά έναν ως πέντε βαθμούς Κελσίου θα αυξήσει σημαντικά την ικανότητα των λουλουδιών να παράγουν το γλυκό άρωμά τους.
Και αυτό διότι στις πιο θερμές συνθήκες τα φυτά είναι ικανά να παράγουν περισσότερα τερπένια (η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «τέρψη», κοινώς μόρια που προσφέρουν τέρψη) –πρόκειται για τα χημικά που χαρίζουν στα φυτά το άρωμά τους.

Θετική επίδραση και στους πληθυσμούς των μελισσών

Παράλληλα στη μελέτη σημειώνεται ότι, παρά τους τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, η θετική «μυρωδάτη» επίδραση στα λουλούδια πιθανότατα θα βοηθήσει και τους πληθυσμούς των μελισσών αφού τα εντονότερα αρώματα που θα εκλύονται θα έλκουν τις μέλισσες καθιστώντας ευκολότερη την επικονίαση των φυτών.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι επιδράσεις θα είναι εντονότερες σε πιο κρύες σήμερα χώρες και θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό τα καρποφόρα δέντρα.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αναφορές που γίνονται σε πολλές χώρες σχετικά με το ότι τα φυτά «τρελάθηκαν» λόγω του άκρως ήπιου εφετινού φθινοπώρου με αποτέλεσμα να ανθίζουν νωρίτερα.
Στο επίκεντρο τα άνθη με απαλό άρωμα

Ο Γκάι Μπάρτερ, επικεφαλής σύμβουλος φυτοκομίας στη Βασιλική Εταιρεία Φυτοκομίας της Βρετανίας (RHS), περιέγραψε τα ευρήματα ως ενδιαφέροντα και σημείωσε ότι μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση σε λουλούδια με απαλό άρωμα. «Σκεφτόμαστε την κλιματική αλλαγή με τους όρους της αύξησης της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες «λεπτές» επιδράσεις τις οποίες δεν έχουμε σκεφθεί ως σήμερα» σημείωσε στους «Sunday Times». Πέρυσι ειδικοί της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποίησαν ότι η μέση θερμοκρασία της Γης έχει ανεβεί κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 50 χρόνια. Προέβλεψαν ότι η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου ως το 2100 προκαλώντας αύξηση της στάθμης της θάλασσας, πλημμύρες, ξέσπασμα μολυσματικών νόσων και μαζικές μεταναστεύσεις πληθυσμών.


Μελέτη σε ποικιλία φυτών

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης μελέτησαν ποικιλία φυτών όπως η δρυς, το πορτοκαλί ψυλλοβότανο, το ρείκι και το «σόργον το σάρωθρον» ή σκουπόχορτο. Οπως σημειώνουν στη δημοσίευσή τους, «τα είδη με τη μεγαλύτερη αύξηση στην έκλυση αρωμάτων ήταν εκείνα με τα χαμηλότερα επίπεδα αρώματος». Προσθέτουν ότι «η αύξηση που μετρήσαμε στην έκλυση τερπενίων από τα άνθη μαρτυρεί ότι σε έναν πιο θερμό κόσμο θα αυξηθεί και η ποσότητα των αρωμάτων των φυτών». Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα επίπεδα έκλυσης τερπενίων ως το τέλος του αιώνα μπορεί να αυξηθούν από 0,34 ως 9,1 φορές αν η μέση θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 5 βαθμούς στη διάρκεια της περιόδου μεγαλύτερης ανθοφορίας μέσα στο έτος.

HeliosPlus