Χάϊδω Κουκούλη, Δήμητρα Μαλαμίδου
Αμφίπολη: Μια πόλη της αρχαιότητας

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο,
τιμή 15 ευρώ

Τον τελευταίο καιρό, χάρη στα εντυπωσιακά ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, η Αμφίπολη έγινε το κέντρο του ενδιαφέροντος μικρών και μεγάλων στη χώρα μας και παγκοσμίως. Βεβαίως οι μυημένοι γνώριζαν καλά τη σημασία της αρχαίας πόλης, τόσο από τα αρχαία συγγράμματα όσο και από τις ανασκαφές του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη. Ετσι, πολύ προτού η Αμφίπολη γίνει «μόδα», μια ομάδα επιστημόνων της ΙΗ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων είχε ετοιμάσει για τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο ένα εκπαιδευτικό πακέτο με στόχο να παρουσιαστεί η Αμφίπολη ως παράδειγμα μιας αρχαίας πόλης.

Στο πακέτο, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, περιλαμβάνονται: ένας οδηγός του μουσείου, ένα τετράδιο με αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Δημήτρη Λαζαρίδη, ένα βιβλίο αφιερωμένο στον ποταμό Στρυμόνα (που λατρευόταν ως θεός στην Αμφίπολη), καθώς και υλικό για τη δημιουργία μιας μακέτας αρχαίου γυμνασίου και ενός ψηφιδωτού.
Ατέλειωτες ώρες μπορούν να περάσουν γονείς και εκπαιδευτικοί με το υλικό του πακέτου. Το τετράδιο του Λαζαρίδη εμπνέει και συγκινεί. «Οι κόποι μας ανταμείφθηκαν: μπροστά στην πύλη και μέσα από την πύλη ως τη σημερινή όχθη βρήκαμε περίπου 1.250 πασσάλους και κορμούς δέντρων που ανήκουν σε οχυρωματικό έργο και στην υποδομή της γέφυρας» σημειώνει την Τρίτη 19.9.1978 αναφερόμενος στην ανακάλυψη της αρχαίας γέφυρας και συνεχίζει: «Βγάλαμε στην επιφάνεια κάπου 220 πασσάλους και το θέαμα είναι συγκλονιστικό, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αποκάλυψη και των υπολοίπων προτού λύσουμε όλα τα προβλήματα συντήρησης του ξύλου. Αυτές οι εκπληκτικές ξύλινες οχυρώσεις, που ανήκουν στην κλασική εποχή, διατηρήθηκαν θαυμάσια μέσα στην υγρασία αλλά θα κινδυνέψουν να καταστραφούν αν αλλάξουν περιβάλλον».
Ο οδηγός του μουσείου με το πλήθος των εκθεμάτων και το βιβλίο για τον Στρυμόνα διευκολύνουν τη νοητή περιήγηση στην πόλη και στην καθημερινότητα των κατοίκων της, πράγμα που ολοκληρώνεται με τις κατασκευές.
Αν πρόκειται να επισκεφθείτε την Αμφίπολη, το πακέτο αυτό είναι ίσως η καλύτερη εισαγωγή για να μπορέσουν παιδιά και μεγάλοι να «τοποθετήσουν» τα νέα ευρήματα και όσα ακολουθήσουν στη σωστή διάστασή τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ