24 Νοεμβρίου


Η λογική της Λογικής
ΚΑΦΕΝΕΙΟ «Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ», ΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ 26, ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗ
Η ΜΚΟ AENAO (http://aenao.org/) διοργανώνει στη Ροτόντα της συμπρωτεύουσας το «Καφενείο των Επιστημών» προκειμένου να συζητήσει σε δύο συναντήσεις σημαντικά ερωτήματα των απαρχών του 21ου αιώνα. Στην πρώτη συνάντηση, που θα γίνει αύριο στις 21.00 υπό τον θεματικό τίτλο «Από τον Αριστοτέλη στην κβαντική λογική και τον Gödel», οι καθηγητές του ΑΠΘ Αργύρης Νικολαΐδης (Τμήμα Φυσικής) και Ζαφείρης Μαστροκώστας (Τμήμα Μαθηματικών) θα θέσουν και απαντήσουν τα ερωτήματα: «Ποιο είναι το θεμέλιο της λογικής και τα όρια της λογικής;», «Ποια είναι η σχέση της λογικής με την πραγματικότητα;» και «Πόσο σημαντικό είναι το παρά-λογο και το ά-λογο;». Λεπτομέρειες στον ιστότοπο http://cafe-sciences.web.auth.gr/.
24 Νοεμβρίου


Μελέτη της Τάξης και του Χάους


ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Αύριο και ώρα 12.00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Τμήματος Φυσικής «Αριστοτέλης» ο διακεκριμένος καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Γεώργιος Κοντόπουλος, τ. πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, θα διαπραγματευθεί το ενδιαφέρον θέμα «Αναλυτική μελέτη της Τάξης και του Χάους». Είσοδος ελεύθερη.
25 Νοεμβρίου


Μαντική, τζόγος και μαθηματικά


TH HUB, ΑΛΚΜΗΝΗΣ 5, ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
Η σειρά επιστημονικών διαλέξεων «Hub Science» έχει προγραμματίσει για τη δεύτερη εφετινή συνάντησή της διάλεξη του μαθηματικού και συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη με τίτλο «Μαντική, τζόγος και μαθηματικά». Στην ομιλία του ο Τεύκρος Μιχαηλίδης θα κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της τυχαιότητας, καθώς και των πρώτων προσπαθειών μαθηματικοποίησής της που οδήγησαν στη σημερινή θεωρία των πιθανοτήτων, η οποία έχει πλέον διεισδύσει στους περισσότερους κλάδους των θετικών επιστημών. Ωρα 20.00, είσοδος ελεύθερη.
25 Νοεμβρίου


Μνημοτεχνικές στην πόλη, από το ΕΙΕ


ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ, Λ. ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 48, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Το πρόγραμμα των ειδικών μορφωτικών εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία» συνεχίζει τον Α’ κύκλο ομιλιών του «Ματιές στην πόλη: Μεταξύ αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών προσεγγίσεων». Αυτή την Τρίτη και ώρα 19.00 ο επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργος Τζιρτζιλάκης θα εισηγηθεί το θέμα «Μνημοτεχνικές και πόλη –Για μια νέα πολιτική του ερειπίου». Η είσοδος είναι δωρεάν –μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία διαδικτυακά από τη διεύθυνση www.ekt.gr/events/live/.
27 Νοεμβρίου & 5 Δεκεμβρίου


Σεμινάριο ελεύθερου δικτυο-λογισμικού


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 533, ΤΜ. ΕΦ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η Μονάδα Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανακοινώνει τη διοργάνωση δεύτερου σεμιναρίου με αντικείμενο τις «Επιχειρηματικές Εφαρμογές / Υπηρεσίες για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις». Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές και αποφοίτους Τμημάτων Πληροφορικής, Πολυτεχνικών Τμημάτων και τμημάτων με αντικείμενο την Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων ή αποφοίτους ΙΕΚ σχετικών ειδικοτήτων οι οποίοι επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να συνεισφέρουν στο πεδίο αυτό. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τα λογισμικά ΕΛ/ΛΑΚ Joomla!, Sugar CRM, Open CART, ProcessMaker και Moodle. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί την Πέμπτη 27/11 και την Παρασκευή 5/12 κατά τις ώρες 15.00 έως 21.00. Σχετική ιστοσελίδα: http://ma.ellak.gr/events/2o-σεμιναριο-1ης-σειρασ-εκπαιδευσησ-επι/.