Μια ηλιακή ψησταριά –ιδανική για την παρατεταμένη ηλιοφάνεια στη χώρα μας –δημιούργησε μια αμερικανική εταιρεία με έδρα στο Οχάιο. Η GoSun Stove, όπως ονομάζεται, ξεροψήνει το κρέας με τη βοήθεια του ήλιου σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 290 βαθμούς Κελσίου.
Η οικολογική φορητή ψησταριά με σχεδιασμό που θυμίζει σπαθί διαθέτει ένα συρταρωτό μέρος το οποίο ο χρήστης γεμίζει με κρέας, λουκάνικα, χτυπημένα αβγά, ψάρια, πατάτες και λαχανικά ή ακόμη και κατεψυγμένα τρόφιμα. Στη συνέχεια το τοποθετεί στο κυλινδρικό δοχείο στο κέντρο και ο ήλιος αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Η κάθε «φουρνιά» προσφέρει ποσότητα φαγητού αρκετή για τέσσερα άτομα.
Οι επιδόσεις της GoSun Stove, κατά τους κατασκευαστές της, δεν επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες αφού λειτουργεί εξίσου καλά χειμώνα – καλοκαίρι. Τα ειδικά πτερύγια προσέλκυσης των ηλιακών ακτίνων διπλώνουν «αγκαλιάζοντας» την ψησταριά, ενώ ασφαλίζουν μετατρέποντάς την στον τέλειο σύντροφο για τις εξορμήσεις στο ύπαιθρο. Η GoSun Stove διατίθεται σε δύο μεγέθη (μίνι και κανονικό) και οι τιμές της κυμαίνονται από 100 ως 220 ευρώ.
«Ατρωτα» λάστιχα για το ποδήλατο
Δεν τρυπάνε και δεν ξεφουσκώνουν: ο λόγος για τα «άτρωτα» λάστιχα ποδηλάτου Tannus που ανέπτυξε η ομώνυμη εταιρεία με έδρα στο Λονδίνο. Το μυστικό των επαναστατικών ελαστικών κρύβεται, σύμφωνα με την επινοήτρια εταιρεία, στο γεγονός ότι δεν διαθέτουν θάλαμο αέρα στο εσωτερικό τους. Αντίθετα, αποτελούνται από ένα συμπαγές και «πουπουλένιο» πολυμερές υλικό, ονόματι Nanofoam, το οποίο δεν αλλοιώνεται παρά τις όποιες… κακουχίες. Τα νέα ελαστικά δεν ξεπερνούν σε βάρος τα 430 γρ., έχουν διάρκεια ζωής που αγγίζει τα 9.650 χλμ. και καλύπτουν τις ανάγκες ενός μέσου (ή ακόμη και αναδιπλούμενου) ποδηλάτου. «Τα λάστιχα Tannus επιτρέπουν στους ποδηλάτες να κινούνται με το ποδήλατό τους χωρίς τον βραχνά της «πίτας» καθώς δεν πρόκειται ποτέ να τρυπήσουν» αναφέρει ο επιχειρηματίας Τζαζ Γουάλια που βρίσκεται πίσω από τα… αθάνατα ελαστικά. Τα Tannus κυκλοφορούν σε 14 διαφορετικά εντυπωσιακά χρώματα για ατελείωτες βόλτες με ασφάλεια και στυλ.
Κλιματισμός από… «ιδρώτα»
Εμπνευσμένοι από τη φύση, ισπανοί αρχιτέκτονες από το Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής στην Καταλωνία δημιούργησαν μια νέα μορφή κλιματιστικού συστήματος η οποία δεν απαιτεί ηλεκτρισμό καθώς, εκμεταλλευόμενη τη θερμοκρασία του χώρου, «ιδρώνει» προσφέροντας δροσιά.
Συγκεκριμένα το νέο σύστημα λειτουργεί με τη βοήθεια υδρογέλης η οποία ενσωματώνεται στους τοίχους και είναι ικανή να διογκώνεται αποθηκεύοντας βρόχινο νερό ή απόνερα που προκύπτουν από άλλα συστήματα του κτιρίου, σε επίπεδα που μπορούν να πολλαπλασιάσουν το αρχικό της μέγεθος κατά 500 φορές. Οταν κάνει ζέστη και η θερμοκρασία του χώρου αυξηθεί, η υδρογέλη αρχίζει να «ιδρώνει» και να εξατμίζεται προσφέροντας έτσι δροσιά που μπορεί να φτάσει ως και τους 6 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από τις αρχικές μετρήσεις.

«Το εν λόγω σύστημα είναι 100% παθητικό καθώς ανακυκλώνει το βρόχινο νερό ή τα απόνερα ενός κτιρίου. Οσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος τόσο μεγαλύτερη είναι η ψύξη που προσφέρει καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από τη διαδικασία της εξάτμισης»
αναφέρει η ομάδα πίσω από το «ιδρωμένο» κλιματιστικό σύστημα. «Σε αντίθεση με τα συμβατικά κλιματιστικά, το νέο σύστημα απαιτεί συνεχή παροχή νερού. Η αποτελεσματικότητα της υδρογέλης συνίσταται στο γεγονός ότι είναι σε θέση να αποθηκεύει το νερό για πολλές ημέρες ή ακόμη και μήνες».
Μια γραφομηχανή από το μέλλον
Με ρετρό σχεδιασμό και αέρα μιας άλλης εποχής, η γραφομηχανή Hemingwrite αποτελεί τη μοντέρνα εκδοχή της κλασικής μηχανής. Τα μηχανικά της πλήκτρα προσφέρουν τον χαρακτηριστικό ήχο κατά την πληκτρολόγηση, ενώ το χαρτί έχει αντικατασταθεί από μια οθόνη ηλεκτρονικής μελάνης (e-ink) όπου εμφανίζεται το κείμενο που έχει γράψει ο επίδοξος συγγραφέας.
Η Hemingwrite βρίσκεται σε… ανοιχτή επικοινωνία με το ψηφιακό σύννεφο (cloud), όπως και με εφαρμογές τύπου Google Docs ή Eventnote, για εύκολη ενημέρωση ηλεκτρονικών αρχείων ακόμη και όταν ο κάτοχός της βρίσκεται εν κινήσει.
Οι δημιουργοί της υποστηρίζουν ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μπορεί να φτάσει τις έξι εβδομάδες, ενώ η γραφομηχανή επιτρέπει την αποθήκευση συνολικά ενός εκατομμυρίου σελίδων, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα οικονομική.
Η Hemingwrite βρίσκεται για την ώρα σε φάση προτύπου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ