Την επανάσταση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο υπόσχεται να φέρει η Google, με τη νέα της υπηρεσία για smartphones, Inbox. Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή η οποία είναι διαθέσιμη κατόπιν… πρόσκλησης και υποστηρίζει καλύτερη διαχείριση και οργάνωση των εισερχόμενων μηνυμάτων.
Το 2004 ο αμερικανικός κολοσσός είχε φέρει νέα πνοή στον χώρο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το δημοφιλές Gmail.
To νέο Inbox προσφέρει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα Bundles, η οποία αναλαμβάνει την ομαδοποίηση παρόμοιων μηνυμάτων. Η επιλογή Assists ενσωματώνει σε πραγματικό χρόνο ενημερώσεις από το Διαδίκτυο στα email, κρατώντας τον χρήστη πάντα ενήμερο για θέματα που τον αφορούν. Ακόμη, μέσω του Highlights, η νέα υπηρεσία email της Google θα προχωρεί στην αυτόματη επισήμανση σημαντικών πληροφοριών όπως π.χ. τα στοιχεία αεροπορικών ή άλλων εισιτηρίων και εκδηλώσεων.
Στόχος της εταιρείας ήταν η δημιουργία μιας εύχρηστης υπηρεσίας που να εντοπίζει αστραπιαία «ψύλλους στα άχυρα», μέσα από τις εντολές done (άχρηστο email), pin (θα το διαβάσω αργότερα), snooze (θα το δω κάποια στιγμή). Το Inbox για την ώρα είναι διαθέσιμο μέσω του browser της Google Chrome. Η εταιρεία έχει ήδη αποστείλει περιορισμένο αριθμό προσκλήσεων για τη δοκιμή της «έξυπνης» εφαρμογής email, ενώ οι χρήστες του Gmail που ενδιαφέρονται μπορούν να προχωρήσουν σε αίτημα πρόσκλησης μέσω του inbox@google.com.
«Εξυπνο» ενυδρείο
Για όσους έχουν ψαράκια για κατοικίδια αλλά σιχαίνονται τον καθαρισμό του ενυδρείου κάθε τόσο, τώρα υπάρχει το Avo: ένα αυτοκαθαριζόμενο ενυδρείο που δεν απαιτεί συντήρηση.
Το επαναστατικό ενυδρείο χωρητικότητας 15 λίτρων, το οποίο παραπέμπει σχεδιαστικά σε γλυπτό, αποτελεί επινόηση της Σούζι Σέλι, αποφοίτου του Πανεπιστημίου του Λάφμπορο, και δεν απαιτεί ποτέ καθαρισμό αλλά ούτε και αλλαγή του νερού που περιέχει.
Το μυστικό, σύμφωνα με τη Σέλι, κρύβεται σε μια τεχνολογία η οποία με τη βοήθεια φωτισμού LED επιτρέπει στα ψάρια, τα υδρόβια φυτά και βακτήρια «να συνεργάζονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα ισορροπημένο οικοσύστημα». Συγκεκριμένα, οι φωτοδίοδοι μιμούνται τη «βόλτα» του ήλιου στον ουρανό επιτρέποντας έτσι στα φυτά να φωτοσυνθέτουν, να αναπτύσσονται και να φιλτράρουν το νερό.
Για την ώρα το Avo βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Kickstarter.
Instagram για γιατρούς
Μια εφαρμογή ανταλλαγής φωτογραφιών στη λογική του Instagram που απευθύνεται σε γιατρούς οραματίστηκε ο καναδός εντατικολόγος δρ Τζόσουα Λάντι. Στόχος του ήταν η δημιουργία ενός δικτύου όπου οι επιστήμονες θα μπορούν να ανταλλάσσουν πολύτιμες πληροφορίες και γνώμες γύρω από διάφορες ιατρικές περιπτώσεις.
To app ονόματι Figure 1 στήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί μέσα στο καλοκαίρι. Μέχρι σήμερα στο κοινωνικό μέσο ανταλλαγής ιατρικών απόψεων έχουν ανέβει περί τις 150.000 φωτογραφίες. Η εφαρμογή είναι φτιαγμένη με τρόπο ώστε το πρόσωπο του ασθενούς που απεικονίζεται να αποκρύπτεται αυτομάτως.
Μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι το «Instagram για γιατρούς» θα έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο επιστημόνων που θα καλύπτει όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Χειρόγραφα… καρπού

Μια νέα δυνατότητα «αφομοίωσης» του γραφικού χαρακτήρα του κατόχου ενός smartwatch ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές από τα κεντρικά της Microsoft, στο Ρέντμοντ.
Το νέο πρότζεκτ, ονόματι Analog Keyboard, βασίζεται σε ένα «εργαλείο» που επιτρέπει στον χρήστη να ζωγραφίσει γράμματα, αριθμούς και σύμβολα με το δάχτυλό του επάνω στην οθόνη του «έξυπνου» ρολογιού του, τα οποία καταγράφονται και μπορούν να προστεθούν σε μηνύματα, e-mail ή κάποιο άλλο είδος γραπτής επικοινωνίας.
«Σε αντίθεση με τη δυνατότητα της φωνητικής υπαγόρευσης, εκείνη της γραφής στην οθόνη ενός smartwatch είναι πιο διακριτική, ενώ ο θόρυβος του περιβάλλοντος δεν προκαλεί προβλήματα ως προς τη λειτουργία της» αναφέρουν οι ερευνητές.
Μέχρι στιγμής, προσθέτουν, η δυνατότητα «χειρόγραφων» σημειώσεων είναι συμβατή με τετράγωνα Android smartwatches, όπως επίσης και με το στρογγυλό Moto 360 της Motorola.