Πόσο πιθανό είναι να «εισαχθεί» κρούσμα του Εμπολα στη χώρα μας; Οπως απαντά στο «Βήμα» ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κ. Δημήτριος Τριχόπουλος, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS» υπολόγισε την πιθανότητα «εισβολής» του ιού σε χώρες του δυτικού κόσμου.

«Η πιθανότητα αυτή αποτελεί συνάρτηση της συχνότητας των αεροπορικών συνδέσεων που έχει κάποια χώρα με τα πληγέντα από τον ιό αφρικανικά κράτη αλλά και του πληθυσμού ξένων πολιτών που ζουν στις πληγείσες περιοχές. Με βάση αυτή τη λογική, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πιθανότητα της τάξεως του 40% να εμφανιστεί εισαγόμενο κρούσμα Εμπολα στη Γαλλία –λόγω αεροπορικών συνδέσεων αλλά και επειδή η Γαλλία είχε αποικίες στη Δυτική Αφρική, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που πιθανώς έχουν συγγενείς και θα ταξιδέψουν σε αυτήν. Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό, η πιθανότητα εισαγωγής κρούσματος στη χώρα μας, η οποία δεν έχει καν απευθείας αεροπορική σύνδεση με τα πληγέντα κράτη, θεωρείται επουσιώδης». Βέβαια, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, από τη στιγμή υποβολής των μελετών στις επιθεωρήσεις ως και τη δημοσίευση παρέρχονται πάντοτε κάποιοι μήνες, «και σε αυτούς τους μήνες η επιδημία στην Αφρική εξαπλώθηκε. Λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο αυτή, θα έλεγα ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει τώρα μικρότερες από 50% πιθανότητες να εμφανιστεί σε αυτήν ένα πρωτογενές ξενόφερτο κρούσμα Εμπολα. Ακόμη όμως και αν εμφανιζόταν, κάτι που θα ήταν ίσως επόμενο κάποια στιγμή, το θέμα είναι να μην υπάρξει δευτερογενές κρούσμα, να ληφθούν εντός της χώρας όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση».

Κατά τον κ. Τριχόπουλο «αν η επιδημία σταματήσει στα μέσα του ερχόμενου έτους, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί του ΠΟΥ, τότε η Ελλάδα μπορεί να γλιτώσει την εισαγωγή κρουσμάτων. Ωστόσο πρέπει να παραδεχθούμε ότι το σενάριο αυτό είναι μάλλον αισιόδοξο, όπως δείχνουν τα στοιχεία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ