66 εκατομμύρια χρόνια πριν έπεσε στη Γη ο διαμέτρου 10 χιλιομέτρων μετεωρίτης που υπήρξε μοιραίος για τους δεινοσαύρους.
150 χιλιόμετρα ήταν η διάμετρος του κρατήρα που προκλήθηκε, ενώ ταυτόχρονα πυροδοτήθηκε μια σειρά από τσουνάμι, πυρκαγιές, σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων.

2,2
εκατομμύρια χρόνια μετά την πτώση του μετεωρίτη η Γη είχε γεμίσει από δάση, όπως αποδεικνύεται από την ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων ειδών απολιθωμένων φυτών.
Και ο χιμπαντζής θέλει τη μαμά του
Ολοι γνωρίζουμε ότι τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και της ικανότητάς του να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες της ζωής. Φαίνεται όμως ότι το ίδιο ισχύει και για τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά. Αυτό κατέδειξε μελέτη επιφανών αμερικανών πρωτευοντολόγων η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Peer Journal. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 14 μήνες 60 χιμπαντζήδες που φιλοξενούνταν σε διαφορετικούς ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ και οι οποίοι είχαν διαφορετικές ιστορίες ζωής. Διαπίστωσαν ότι τα ζώα που είχαν απομακρυνθεί από τις μητέρες τους και είχαν μεγαλώσει συντροφιά με ανθρώπους (είτε ως πειραματόζωα είτε επειδή είχαν ζήσει σε τσίρκο!) είχαν εμφανή τα σημάδια αυτού του τραυματικού γεγονότος ακόμη και δεκαετίες αργότερα: δεν μπορούσαν να ενταχθούν στις ομάδες και δεν ακολουθούσαν το «εθιμοτυπικό» των ομολόγων τους.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Επιδρά η φιλία στα γονίδια;

Με δεδομένο ότι το περιβάλλον επιδρά στην έκφραση των γονιδίων μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι οι φιλικές σχέσεις λειτουργούν ως περιβαλλοντικοί παράγοντες και να αναμένει την επίδρασή τους. Το αν αυτή η υπόθεση είναι γνωστή θέλησαν να διερευνήσουν αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Ετσι εξέτασαν την επίδραση των φιλικών σχέσεων στην κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία. Το αλκοόλ που καταναλώνουμε μεταβολίζεται με τη βοήθεια ενός ενζύμου που ονομάζεται αλκοολική αφυδρογονάση. Οι μικρές διαφορές των γονιδίων που κωδικοποιούν τη σύνθεση της αλκοολικής αφυδρογονάσης έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργότητας του ενζύμου. Ετσι, οι έφηβοι που διαθέτουν ιδιαίτερα ενεργό ένζυμο είναι προστατευμένοι: ο ταχύς μεταβολισμός του αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αύξησή του στο αίμα και τη δημιουργία της δυσάρεστης αίσθησης που είναι αποτρεπτική για τη συνέχιση της κατανάλωσης. Οπως όμως έδειξε η έρευνα των αμερικανών επιστημόνων, η προστατευτική δράση του ενζύμου εκμηδενιζόταν όταν οι έφηβοι είχαν φίλους που κατανάλωναν αλκοόλ…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ